Dupa decesul mamei, conform certificatului de mostenitorm am ramas cu 3/8 din constructii, restul nu a fost declarat de tata (teren intravilan si extravilan). Intre timp vinde 5/8 din constructii si 1/1 intravilan ( curti constructii si teren arabil) si apoi pleaca pe vecie. Sper sa fiu inteles.
In final am ramas cu 3/8 din constructii. Cui ii revine terenul extravilan?
Multumesc!
Contradictia de solutionat:
1. Rezerva descendentilor variaza, potrivit art.841 Cod Civil, in functie de numarul acestora:
- daca de cujus a lasat un singur copil, rezerva acestuia este de 1/2 din mostenire;
2. Rezerva sotului supravietuitor, conform art.2 din Legea 319/1944, este de 1/2-a parte din cota de succesiune la care este indreptatit ca mostenitor legal, adica:
- 1/8 din mostenire, cand sotul vine in concurs cu descedentii defunctului;
Rezerva succesorala este intangibila si cumparatorul, prin contractul de vanzare cumparare, si-a asumat toate riscurile, inclusiv de a nu trage pe notar la raspundere pentru incalcarea legii.
Vanzatorul are la dispozitie cota disponibila, numai dupa iesirea din indiviziune.
Vânzarea unei succesiuni (moşteniri) este un contract prin care titularul unui drept succesoral înstrăinează cu titlu oneros acest drept altei persoane, fie comoştenitor, fie o persoană străină de moştenire.
O asemenea vânzare este posibilă numai după momentul deschiderii succesiunii, pentru că altfel suntem în prezenţa unui pact asupra unei succesiuni nedeschise, interzis de lege sub sancţiunea nulităţii absolute, şi numai dacă succesibilul a optat în sensul acceptării succesiunii în termenul prevăzut de lege (de altfel, faptul vânzării moştenirii echivalează cu o acceptare tacită a acesteia).
Potrivit art. 1400 C. civ., o asemenea vânzare produce efecte între părţi de la data deschiderii succesiunii.