avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Motive anulare contract de vanzare cumparare cu clauza ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Motive anulare contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager - nulitate absoluta, de fond

MOTIVELE ACESTEI ACTIUNI SUNT:

IN FAPT:
Contractul de vanzare cumparare are nulitate judiciara, fiind o intelegere amiabila intre parti in raport cu Notarul public.
In contract scrie vaduv si automat trebuia indeplinita deschiderea succesiunii. Prezentarea unor informatii neveridice notarului public conduce la savarsirea infractiunii de fals in declaratii.

1. În calitatea de coindivizionar, calitate dobândită în urma certificatului de moştenitor obţinut după regretata defunctă, nu am luat la cunoştinţă şi nu
mi-am dat consimţămîntul pentru vinderea a 5/8 parti indivize din casa de locuit şi anexe gospodăreşti, nefiind definit un bun în integralitatea sa, deoarece autorul nu a făcut iesirea din indiviziune în raport cu mostenitorul unic, ceea ce însemnă nulitatea relativă a contractului.
Nu a fost proprietar exclusiv asupra imobilelor vîndute.
Nu s-a transformat înprealabil cota indiviză ideală, abstractă matematic (5/8) într-o fracţiune determinată ce putea fi vândută.
După decesul defunctei am acceptat tacit moştenirea in calitate de unic mostenitor, fiind o succesiune nedeschisă (nu este deschisa), timp în care nu se pot face acte de vânzare cumpărare în nume propriu de către autor. Cum sa-l dau in judecata pe autor, fiind tatal meu? Este moral?

2. Autorul a vândut în integralitate (cota 1/1 părţi indivize) un bun de speţa teren intravilan fracţionat în 1/1 părţi indivize curţi-construcţii, 1/1 părţi indivize livadă, 1/1 teren arabil, încălcîndu-se cota disponibilă intangibilă (în cazul de faţă cel puţin 1/8 părţi indivize şi maxim 5/16 parti indivize din mostenirea autorului) care se atribuie legal succesorului unic, indiferent de voinţa lui de cujus. Vinderea în integralitate a unei speţe constituie motiv temeinic de nulitate relativă. S-a materializat vanzarea prin exces de cota disponibila sau rezerva succesorala sau liberalitati pus la dispozitia cumparatorului. Mă găsesc grav afectat în partea legitimă.
3. Contractul de vânzare cumpărare cu obligaţia de întreţinere şi uzufruct viager este nenumit şi nu poate fi încadrat în una din variantele:
a. vânzare cumpărare;
b. întreţinere cu clauza de uzufruct viager,
deoarece sumele alocate sunt egale pentru a) şi, respectiv pentru b). Suma totală este de .... lei. Contractul în cauză este lovit de nulitate pentru lipsa unui element de validitate şi a lipsei de reglementare.
1. Preţul contractului este neserios şi nu reprezintă un preţ real la nivelul pieţei şi, prin urmare, contractul este lovit de nulitate şi fraudă prin taxele de notar neachitate.
Transferul de proprietate este o formă de donație deghizată prin contract oneros.
2. Cumpărătorii, la data vânzării ştiau că că am calitatea de coindivizionar. Prin această ştiinţă sunt calificaţi cumpărători de “rea-credinţă”, actul este anulabil şi este lovit de nulitate relativă, iar vânzarea lucrului altuia se sanctionează cu nulitate relativă. Tot în aceeaşi categorie de nulitate se încadrează şi demersul de ascundere/dosire a actului, fiind înregistrat la autoritatea locala după înmormîntarea autorului.
3. Asupra imobilelor am drept de creanţă deoarece în perioada 2005 – 2008 am transformat Anexa 3 din magazie în magazin devenind imobil de utilitate publică, în numele autorului, cu credite bancare pe numele unicului mostenitor până în anul 2013 (un credit BCR şi trei credite BRD). Modificarea destinaţiei Anexei A3 din cartea funciară s-a făcut cu acordul părinţilor, fiind singurul moştenitor.
4. Imobilele au fost construite în curtea părintească a mamei, pe pamântul bunicului dinspre mama, autorul fiind din alta localitate.
5. În fapt nu mi-am exercitat calitatea de moştenitor legal imediat din ziua decesului autorului deoarece, după înmormîntare, cumpărătorii au încuiat proprietatea şi au plecat, pentru ca, ulterior in deplasarile dintre localitatile X si Y situate la 150 km, în două rânduri , am dormit în Gara de Est şi la o nepoată de la văr. În noaptea dinaintea înmormântării autorului, am dormit la o pensiune dintr-o alta localitate.
6. Pentru a onora chipurile contractul, mi s-a refuzat de catre cumparatori ajutorul la inmormantarea autorului – tatal meu. Ce frumos a fost inmormantata mama! Este crestineste?

Cel mai recent răspuns: Vasile Mihaela , Consilier juridic 10:02, 24 Octombrie 2010
ati scris mult si obositor de citit in conditile in care fiecare consultant are si alte treburi in afara de a citi aceste povesti interminabile si in final tot un simplu sfat juridic obtineti, nu o consultatie.
ideea de baza care va framanta este actiunea tatalui dvs care DA este posibila, este legala, tatal dvs poate face orice doreste cu cota lui, inclusiv o poate instraina fara sa faca iesirea din indiviziune. DAR daca prin actiunea tatalui a fost incalcata cota dvs puteti sa va cereti dreprturile in instanta. ar mai fi o chestiune, ca autorul dvs fara sa deschida succesiunea nu putea instraina. numai daca bunul instrainat nu era unul propriu.
este posibil ca situatia referitoare la contract sa o descrieti cu mult subiectivism. daca aveti dovezi si probe suficiente puteti sa cereti desfiintarea contractului daca prin contract s/a instrainat si o parte din ce vi se cuvenea.
probele trebuiesc bine pregatite. ar fi rau sa riscati sa se ridice partea adversa cu vreo plangere penala impotriva dvs pe motiv ca ati fi inventat situatii false numai din dorinta de a va atinge de contractul lor.
in modul in care expuneti problema, pareti a fi dvs judecatorul propriei dvs cauze. vedeti ca veti ajunge in fata adevaratului judecator, cand veti merge in instanta si acela s/ar purea sa vada cu totul altfel lucrurile fata de cum le vedeti dvs.
mergeti la un avocat si aratati/i actele, mergeti pe ideea de a va apara partea dvs ce vi se cuvine. ce a fost intrainat de autor in mod cert ramane instrainat daca a fost totul legal. un pret in contract mai mic este firesc daca este trecuta si o clauza de intretinere.

ca judecator mi/as pune problema: daca intre acest fiu si tatal lui, a fost o relatie fireasca ca intre un parinte si copil, comunicare si intretinere a parintelui, cum de s/a ajuns la o asemenea situatie?
Interesant cum ati pus titlul nulitate absoluta dar ati gasit numai motive de anulabilitate:) care oricum nu sunt motive nici macar de anulabilitate...

Se poate vinde cota indiviza ( logic, fara acordul celorlalti coindivizari, e posibil sa se vanda toate cotele unuia dintre ei etc.).

Succesiunile se deschid prin moarte, probabil va referiti mai sus la dezbaterea mostenirii, care nu s-a efectuat?! sau s-a efectuat, din moment ce se cunosc cotele indivize...

Care e unicul mostenitor, de cujus nu a fost casatorit? "mama" nu era sotia supravietuitoare?
Oricum, nimic nu se "atribuie legal" in probleme de rezerva succesorala, ci mostenitorul rezervatar o culege in urma solicitarii reductiunii liberalitatilor excesive. Banuiesc ca la rezerva v-ati referit prin "cota disponibila intangibila"?! Nimic nu e intangibil. Dovada faptul ca s-a putut incheia contractul respectiv, pe care sunteti liber sa il atacati - doar ca trebuie sa aveti si probe.

Faptul ca acel contract e "nenumit" ( desi e) nu are nici o relevanta. Un contract se califica prin clauzele pe care le contine.

Ce intelegeti prin "imobil de utilitate publica"? ca e un magazin? ce inseamna asta???

La fel, ce inseamna "partea dinspre mama"? pai daca nu era facuta iesirea din indiviziune ( partajul) nici macar un partaj de folosinta, nimeni nu poate spune cu certitudine care e partea cui.

Ca si o concluzie, faptul ca amestecati notiuni de drept cu notiuni inventate nu face ca speta dvs. sa fie inteleasa. Mai bine folositi cuvinte normale sa intelegem ce s-a intamplat.
Angajati-va un avocat.

Oricum, nimeni nu va putea impiedica, in calitate de fiu, sa organizati sau sa platiti inmormantarea unui parinte, orice contract ar fi avut niste terti. Contract de dragoste parinteasca aveati doar dvs.
1. Poate fi un contract valabil incheiat, la vremea aceea(1920...) vanzarea se facea pe chitanta.
2. Puteti cere despagubiri pentru cota ce va revenea in urma mortii mamei, insa despagubirile le cereti de la tatal dumneavoastra, mort sau de la mostenitori adica tot dumneavoastra... imposibil sa faceti o chemare in judecata pentru dumneavoastra...
3. Chiar daca obtineti anularea acelui act va trebui sa il despagubiti pe cumparator la pret actual, el a cumparat cu buna-credinta, tot in calitate de mostenitor al tatalui.
4. Daca nu exista nici un inscris care sa probeze obligatia unei persoane la plata cheltuielilor necesare inmormatarii nu il puteti obliga sa o faca.
5. Un imobil devine de utilitate publica daca intra in patrimoniu privat sau public al statului, nu pentru ca il foloseste publicul.Sunt situatii distincte. Cel mult aveti un drept de superficie.
6. Daca ati acceptat tacit mostenirea si nu ati facut-o sub beneficiu de inventar raspundeti atat cu bunurile defunctului cat si cu bunurile dumneavoastra pentru creditele acordate de banca... mare atentie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota disponibila si rezerva succesorala Doncean Doncean Care se poate vinde? Pentru cazul: fiu unic - 3/8 parti indivize; vanzator - 5/8 parti indivize Multumesc! (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere sub semnatura privata laci72 laci72 Buna seara am o intrebare si multumesc anticipat daca raspunde cineva stiind raspunsul sigur.Tatal meu a decedat anul trecut suntem 3 frati mostenitori pe o ... (vezi toată discuția)
Vanzare partiala imobil ebarbulescu ebarbulescu Este posibila instrainarea a 1/2 dintr-un imobil (prin vanzare, donatie, ipoteca)? In caz afirmativ, este necesara precizarea exacta a portiunii vandute sau ... (vezi toată discuția)