avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere sub semnatura privata

Buna seara am o intrebare si multumesc anticipat daca raspunde cineva stiind raspunsul sigur.Tatal meu a decedat anul trecut suntem 3 frati mostenitori pe o casa cu mansarda si lipita de aceasta casa este o casa mica a bunicilor mei dupa care nu a fost dezbatuta mostenirea,tatal meu a platit la surorile lui cate 500 euro sa semneze renuntarea lor la partea lor din mostenire dupa parinti,atunci cand traia bunica.Terenul pe care este casa parinteasca si cea cu mansarda,care a fost construita de tatal nostru,este inca pe numele bunicilor.Noi cei 3 frati am semnat in fata notarului declaratiile de acceptare a mostenirii,dar ne-am lovit de un obstacol.Tatal nostru avea o prietena,care sustine ca are un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere sub semnatura privata al tatalui nostru si cu doi martori din orasul acestei foste prietene,in care scrie asa;intretinatorul(tatal nostru),instraineaza casa si teren in deplina posesie,fiind unic mostenitor prin renuntarea celorlalti mostenitori,pretul instrainarii constand in mincare,haine medicamente,si inmormintare in cazul decesului.Intrebarea mea este,ca acest contract este de vanzare?,daca nu s-a dat 50 la suta din valoarea imobilului,caci acest act s-a facut in iunie,iar tata a decedat in septembrie,bani nu s-a dat si nu este specificat nici o data cand sa se autentifice acel contract scris cu mana acelei foste prietene.Sau este de intretinere,si atunci nu ar fi valabila,caci contractele de intretinere trebuie sa fie in forma autentificata sub sanctiunea nulitatii absolute?Mentionez ca aceasta prietena il cheama in judecata pe tatal meu decedat,cum ca tatal nostru i-a vandut casa si cere hotarare care sa-i tina loc de contract de v.c.,are dreptate?Cine este considerat proprietar mai tare cel care are terenul pe numele lui sau cel care are casa pe nume?Intreb asta,caci tatal meu a construit casa pe terenul bunicilor,si casa construita de e el are autorizatie de constructie eliberata pe numele lui si pe numele lui bunica mea,ea fiind decedata in anul 2005.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
laci72, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 18:41, 29 Martie 2013
In primul rand acea conventie de renuntare la mostenirea bunicii nu este valabila deoarece a fost facuta cat timp bunica dvs. era in viata.In al doilea rand instrainarea terenurilor si a imobilelor cu destinatia de locuinta trebuie sa se efectueze prin inscris autentic sub sanctiunea nulitatii absolute.Nu conteaza prin ce act juridic s-a instrainat,vanzare,donatie,intretinere etc.Intretinator nu are cum sa fie tatal dvs. deoarece el nu are cum sa instraineze bunurile si in acelasi timp sa se oblige sa presteze cu alimente imbracaminte etc.El ar avea calitatea de intretinut.Acel contract sub semnatura privata are valoarea unei promisiuni de a contracta care nu mai poate fi pusa in executare deoarece tatal dvs. este decedat.Sau poate acea prietena a tatalui dvs. doreste sa ofere intretinere unui om mort...asa ceva este macabru si in acelasi timp penibil.
multumesc pt.raspuns si bine ati precizat asa scrie in acel contract ca tatal meu ar fi intretinutul,si eu am scris gresit cuvintul,scuzati-ma
Acel contract sub semnatura privata nu are efect , cel mult tine loc de o promisiune si daca va da in judecata , pe dvs ca si mostenitori va da in judecata.
renuntarea la mostenire se face numai dupa deschiderea succesiunii, adica prin moarte.
Joha a scris:

Acel contract sub semnatura privata nu are efect , cel mult tine loc de o promisiune si daca va da in judecata , pe dvs ca si mostenitori va da in judecata.


Pai este vorba de o promisiune de contract de intretinere,cum ar putea sa-i dea in judecata pe mostenitori cand contractul de intretinere este intuitu personae?Cu alte cuvinte daca ar obtine hotarare care sa tina loc de contract,ar insemna sa le presteze intretinere mostenitorilor ceea ce este o aberatie.
Actul este vanzare cumparare....acel sub semnatura privata.....acum ca nu s a dat pret ....sau ca s a dat mai Putin ....Ramane de vazut.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire in mostenire laci72 laci72 Buna seara as avea o intrebare,daca stie cineva raspunsul as multumi foarte mult.Suntem 3 frati care am semnat la notar declaratii de acceptare a mostenirii ... (vezi toată discuția)
Probleme mostenire laci72 laci72 Buna ziua iata care este situatia:am mai scris despre problema mea in forum,dar in mare va scriu si acum despre problema mea si dupa aceea voi avea o noua ... (vezi toată discuția)
Succesiune euc euc Bunica mea a vandut un teren fara acte legalizate la notar, ci doar cu act de mana si martori. Cel care a "cumparat", a construit pe acel teren, iar acum in ... (vezi toată discuția)