avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema de succesiune

Buna seara! Am o problema si va rog sa ma ajutati! Mama mea e foarte grav bolnava si doreste sa-mi lase mie apartamentul. Ea este singura proprietara dar eu mai am un frate. Mama mi-a propus sa facem un contract de vanzare cumparare, eu fiind casatorita, nu vreau sa impart cu sotul apartamentul in caz ca ne despartim. Am discutat cu fratele meu si a fost de acord ca atunci cand mama va muri si se va deschide succesiunea el va renunta la partea lui. Problema e ca daca peste ceva timp va revoca aceasta renuntare? Oare se poate sa conteste renuntarea la partea lui, si in ce conditii? El este casatorit si are si un copil minor. Ma tot gandesc ce sa fac si cum sa fac sa nu am probleme mai tarziu! Va rog sa ma ajutati cu un sfat juridic!
Cel mai recent răspuns: leus , utilizator 18:56, 26 Septembrie 2010
sa va faca un act de donatie. si veti vedea apoi daca fratele dvs va cere revocarea actului de donatie in instanta.multa sanatate mamei dvs!
E greu de spus.
Ar trebui sa consultati un avocat care sa analizeze din punct de vedere juridic toate posibilitatile, etc...
Va aflati intr-un punct in care indiferent ce faceti riscati.
Poate ca un testament v-ar ajuta cel mai mult.
Dar trebuie gandita mai bine situatia in raport de toate informatiile pe care le puteti furniza si de tot ceea ce se poate intampla in timp.


avocat Claudiu Lascoschi
Testament sau donatie sunt cele mai indicate.Dar, pot fi atacate mai tarziu de alta persoana interesata direct.Vanzare -cumparare....in cazul unui divort, legea tine seama de bunurile obtinute in timpul casatoriei si, aici trebuie sa precizez ca ramane la latitudinea judecatorului sa stabileasca ca bunul obtinut de dvs. e strict datorita dvs.
Vanzarea este cea mai nepotrivita varianta.
creaza si prezumtia de bun comun cu sotul, si prezumtia de donatie deghizata pentru a frauda fratele de o eventuala mostenire.

Fratele nu poate renunta la mostenire decat dupa decesul mamei.
Daca "apuca" sa renunte - adica sa dea declaratie la notar, este mai (spre foarte) greu sa "revina asupra renuntarii".
Da, la vanzare pierde cel mai mult...in caz de divort si partaj...

Alte discuții în legătură

Bună ziua. am următoarea situație. suntem 2 frați, mama este ... marycriss marycriss Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si ... (vezi toată discuția)
Donatie sau contract de vanzare cumparare? vio_popescu vio_popescu Buna ziua, Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei: Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, ... (vezi toată discuția)
Cota rezervatarului grobianu grobianu Lamuriti-ma, va rog, in urmatoarele probleme: - tatal meu vrea sa-mi lase mie si sotiei mele, prin testament, toata averea sa (casa si pamantul aferent).; - ... (vezi toată discuția)