Am un apartament pe care l-am inchiriat legal, cu contract de inchiriere si am platit si impozitul. Pentru mine totul era corect si legal, eram impacat chiar si cu ideea ca din banii munciti, am cumparat o locuinta prin credit pe care am inchiriat-o, adica sa-mi amortizez cumva investitia prin inchiriere, legal.
Acum cateva saptamani am primit o scrisoare de la Casa de sanatate prin care mi se aducea la cunostinta ca trebuie sa platesc contributia la "sanatate". Mai mult decat atat, dat fiind ca apartamentul pe care il am, l-am inchiriat de prin 2007, trebuie sa platesc si din urma, plus penalizarile de rigoare. Fac o vizita la "fisc" si ii intreb. Raspunsul vine prompt, "cum, nu stiati?" Ei bine nu stiam, si necunoasterea nu te absolva de la etc. etc. Acu' stau si ma intreb, n-ar fi normal sa te informeze institutiile statului ca urmeaza sa fii penalizat daca nu-ti platesti contributiile? Mi s-a spus de catre cei de la fisc sa merg si la somaj si la pensii sa vad daca nu cumva mai am si acolo de platit restante, pentru un amarat de apartament pe care l-am inchiriat LEGAL#-o.
Acu' sa nu retin exagerat de mult atentia celui care citeste si poate doreste sa-mi dea si un sfat:
- nu lucrez, nu am PFA, nu am venituri din activitati independente etc.
- am un apartament pe care il inchiriez cu contract la fisc
- mi-am platit impozitul catre stat pe care il datorez din inchiriere
Intrebari:
1. ce alte taxe, impozite, sau cum se mai cheama toate darile astea, mai am de plata, pe langa impozitul din inchiriere?
2. ce se intampla daca nu le platesc?
Daca singurul venit obtinut este cel din chirii , atunci se datoreaza cota de sanatate.
Poate in intervalul in care ati inchiriat ati mai avut un contract de munca ; in acest caz , nu datorati cota de sanatate .
Daca nu se plateste datoria - se calculeaza majorari , pana la 01.07.2010 si de la o1.07 2010 - dobanzi si penalizari.
Se poate demara procedura de executare silita , in caz de neplata.
Va multumesc pentru amabilitate si pentru raspuns. Inteleg din ce spuneti ca nu mai am alte taxe de platit. De ce va intreb, pentru ca cei de la fisc mi-au spus sa merg si la "pensii" si la "somaj" pentru ca as avea si acolo de dat bani. Pentru clarificarea situatiei mentionez ca nu am avut niciodata contract de munca, deci nici pe perioada in care am avut apartamentul inchiriat.
Referitor la penalizari si dobanzi: pana unde se poate merge in felul acesta? Unde se aplica acestea? Numai la impozit sau si la celelalte contributii? Pentru ca, daca eu decid ca nu vreau sa platesc nici impozitul si nici celelalte contributii as putea ajunge peste niste ani sa am de plata miliarde si miliarde de lei? Si daca nu voi avea din ce sa le platesc toate penalizarile astea? Nu exista vreo perioada dupa care isi pierd valabilitatea? Sau vor avea de platit dupa urma mea, alte cateva generatii?
penalizarile curg ... de la data scadenta si pot depasi suma debitului datorat .
Termenul de prescriptie este de 5 ani, dar fiscul este "pe faza " si inainte de trecerea celor 5 ani , trimite cate o somatie cu titlu executoriu prin care acel termen se intrerupe ; si de la acel moment -inca 5 ani ... si tot asa .
Ce sa va spun: bine ar fi sa platiti .
Daca veti avea vreodata nevoie de un certificat fiscal ( stiu eu : un credit , o viza ... - nu stiu ce se poate intampla in viitor ), o sa fie imposibil de obtinut avand datorii neachitate .
Da, asa este, singurele taxe pe care a trebuit sa le platesc, pe langa impozit, au fost cele de la sanatate. Am intrebat atat la pensii cat si la somaj, si mi-au spus ca nu am nimic de plata.
Multumesc inca o data pentru informatii.
Ati putea sa ne indicati va rog si baza legala conform careia trebuiau achitate aceste taxe? Si de ce nu s-au retinut aceste taxe pana acum si numai dupa cativa ani? Cu respect.