Am un apartament pe care l-am inchiriat legal, cu contract de inchiriere si am platit si impozitul. Pentru mine totul era corect si legal, eram impacat chiar si cu ideea ca din banii munciti, am cumparat o locuinta prin credit pe care am inchiriat-o, adica sa-mi amortizez cumva investitia prin inchiriere, legal.
Acum cateva saptamani am primit o scrisoare de la Casa de sanatate prin care mi se aducea la cunostinta ca trebuie sa platesc contributia la "sanatate". Mai mult decat atat, dat fiind ca apartamentul pe care il am, l-am inchiriat de prin 2007, trebuie sa platesc si din urma, plus penalizarile de rigoare. Fac o vizita la "fisc" si ii intreb. Raspunsul vine prompt, "cum, nu stiati?" Ei bine nu stiam, si necunoasterea nu te absolva de la etc. etc. Acu' stau si ma intreb, n-ar fi normal sa te informeze institutiile statului ca urmeaza sa fii penalizat daca nu-ti platesti contributiile? Mi s-a spus de catre cei de la fisc sa merg si la somaj si la pensii sa vad daca nu cumva mai am si acolo de platit restante, pentru un amarat de apartament pe care l-am inchiriat LEGAL#-o.
Acu' sa nu retin exagerat de mult atentia celui care citeste si poate doreste sa-mi dea si un sfat:
- nu lucrez, nu am PFA, nu am venituri din activitati independente etc.
- am un apartament pe care il inchiriez cu contract la fisc
- mi-am platit impozitul catre stat pe care il datorez din inchiriere
Intrebari:
1. ce alte taxe, impozite, sau cum se mai cheama toate darile astea, mai am de plata, pe langa impozitul din inchiriere?
2. ce se intampla daca nu le platesc?
Pai sincer nu stiu baza legala. Mi s-a trimis scrisoare acasa ca am de platit restante la contributii pe nu-mai-stiu-cati-ani. Sa vedeti, ca m-am dus si am platit, au mai cautat prin baza lor de date si au descoperit ca nici mai inainte de perioada specificata in scrisoarea mentionata nu era platita contributia. Si evident a trebuit sa o platesc si pe aceea, nu mai vorbesc de penalizari.X-( Ceea ce e deranjant e ca nici nu te anunta macar sa-ti spuna "Mai .... desteptule .... ai de platit atat si atat" Te lasa niste ani si dupa ai te pun si la penalizari#-o
Dar era in cadrul topicului un raspuns putin mai avizat de la un alt utilizator.
In legea 95.2006, la art.222 se prevede faptul ca: "Fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel putin o data pe an, prin casele de asigurari, asupra serviciilor de care beneficiaza, a nivelului de contributie personala si a modalitatii de plata, precum si asupra drepturilor si obligatiilor sale." Deci penalitatile pot sa si le bage ei undeva din moment ce niciodata nu ne-au anuntat despre contributie. Cu respect.