avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia 280 lei?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia 280 lei?

Buna-seara!
Vreau sa-mi ajut mama,dar nu ma pricep.
Mai e putin si mama mea implineste 50 de ani.Este pensionara pe caz de boala din 1994,pana anul acesta a avut gradul II.La comisie a avut surpriza neplacuta de a primi gradul III,total nedrept.Din ceea ce stiu eu,ea a lucrat 10 ani,8 ani a lucrat intr-o fabrica de lemne, la circular(circularist cred ca s-ar numi) si 2 ani intr-un camin de copii,ingrijitoare.Sanatatea i-a fost afectata in urma muncii grele din fabrica de lemne,ajungand la operatii,la plaman,la rinichi..i-a fost scos un rinichi,singurul rinichi pe care-l mai are nu e sanatos,are pietre,nisip..poate oricand sa ajunga la blocaj renal.Din 1994 pana astazi are 25 de ani de cotizare.Luna aceasta nu a mai primit pensia,dar a fost anuntata ca va mai primi doar 280lei,i
s-a taiat pur si simplu 80 de lei.Va intreb: "Este posibil ca in situatia ei,cu un rinichi scos si multe alte probleme de sanatate..la varsta de 50 de ani,avand 25 de ani de cotizare,pensie pe caz de boala,acum grad III, sa primeasca 280lei?Nu exista o pensie minima obligatorie?350?Ce poate face?La ce varsta ies la pensie anticipat femeile?Nu conteaza cei 25 de ani de cotizare?????????
Am nevoie de un raspuns,va rog.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters160631 , utilizator 15:11, 26 Septembrie 2010
:) Eu am un mare defect, sunt foarte atenta la detalii. Un detaliu, cat de mic, poate modifica radical raspunsul meu. Daca vreti sa va ajutati mama, ajutati-ma si pe mine cu urmatoarele raspunsuri:
1. Cand este nascuta mama dvs.?
2. De cand este pensionar de invaliditate? Ati scris ca din 1994, apoi ati scris ca din 1994 pana in prezent "are 25 de ani de cotizare". Lasand la o parte faptul ca din 1994 pana in 2010 sunt 16 ani, perioada in care o persoana beneficiaza de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare si nu este luata in calcul la stabilirea pensiei anticipate partiale.
3. Cat a lucrat, efectiv, mama dvs.? Fara alte perioade, doar activitatea efectiva.

Potrivit Legii nr. 19/2000, o doamna de 50 de ani poate beneficia de pensie anticipata partiala la varsta de 55 de ani daca a realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani (in care nu intra si perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate). Legea privind sistemul unitar de pensii publice stabileste varste standard de pensionare si stagii complete de cotizare mai mari pentru femei. Ca sa va raspund si in functie de legea unitara, imi trebuie data nasterii.

In privinta pensiei, mama dvs., ca si alti beneficiari de pensie din sistemul public, trebuie sa primeasa 350 lei. Daca nu primeste aceasta suma, adresati-va, in scris, casei de pensii si inscrieti-va in audienta la directorul acesteia. In functie de raspunsul primit, dati-i in judecata.

Ultima modificare: Duminică, 26 Septembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns si imi cer scuze pentru modul in care am prezentat subiectul...
Mama este nascuta pe 05.02.1961,pensionara de invaliditate din 1994.A lucrat 10 ani,intre 1984-1994.Intre 1994-2010 a contribuit la fondul de pensii,ajungand la 25 de ani de cotizare si cateva luni.Efectiv,a lucrat 10 ani,15 ani si cateva luni i
s-au adaugat de la pensie.Are 25 de ani de cotizare si cateva luni,asa a fost anuntata in scris.
Raspunsul dumneavoastra a fost clar,am inteles ca "perioada in care o persoana beneficiaza de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare si nu este luata in calcul la stabilirea pensiei anticipate partiale", ceea ce este foarte important si nu stiam.
Este ciudat,acum o saptamana a fost anuntata ca pensia ei va fi de 280 lei,a primit doar o scrisoare,fara pensie.Pensia a primit-o ulterior,dar nu 280 lei,ci 320 lei.Nu inteleg ce se intampla si nici ea nu prea stie.Care va fi oare pensia ei,280 sau 320?
Din ceea ce stiu de la ea ,dupa comisia din iunie 2010 (cand i s-a dat gradul III),adica in lunile iunie,iulie si august a primit pensia intreaga,360 lei,Pentru septembrie a fost anuntata ca va avea 280 lei ,dar a primit 320 lei.Este posibil ca pensia ei sa fie de fapt de 350 lei si sa i se scada diferenta primita in plus in cele 3 luni de cand a avut comisia?Si de aceea sa primeasca 320 lei?Sau atat va avea pensia?
Si inca ceva,ca sa fie clar,pentru 16 ani de cotizatii din pensia de grad II,cata vechime i se socoteste?
Va multumesc frumos si regret daca nu am pus problema cum trebuia,iar.
Va multumesc pentru mesajul dvs. Acum haideti sa va raspund punctual:

1. In privinta cuantumului pensiei pe care trebuie sa-l primeasca mama dvs., cititi, va rog, art. 7, alin. (2) din Legea nr. 118/2010:
Art. 7. — (1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in cuprinsul actelor normative in vigoare, sintagma „pensie sociala minima garantata” se inlocuieste cu sintagma „indemnizatie sociala pentru pensionari”.
(2) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, acordata potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobata prin Legea nr. 196/2009, nu va fi mai mica de 350 lei.

Deci, lunar, mama dvs. trebuie sa primeasca 350 de lei. Ce este foarte important de spus: mama dvs. poate sa aiba stabilite drepturi de pensie in cuantum de 180 lei, 280 lei sau 320 lei. Lunar trebuie sa primeasca si diferenta pana la 350 lei, diferenta care se suporta din bugetul de stat.

2. Ati scris ca a primit o scrisoare prin care era anuntata ca pensia va fi de 280 lei. Nu trebuia sa primeasca o scrisoare, drepturile de pensie se stabilesc prin decizie. Mama dvs. trebuia sa primeasca o noua decizie de pensie de trecere de la gradul II de invaliditate la gradul III de invaliditate. Cum am scris mai sus, trebuia sa primeasca 350 lei, nu 320 lei (adica 320 lei si 30 lei, diferenta pana la 350 lei).

3. Ati pus urmatoarele intrebari:
Din ceea ce stiu de la ea ,dupa comisia din iunie 2010 (cand i s-a dat gradul III), adica in lunile iunie,iulie si august a primit pensia intreaga,360 lei, Pentru septembrie a fost anuntata ca va avea 280 lei ,dar a primit 320 lei. Este posibil ca pensia ei sa fie de fapt de 350 lei si sa i se scada diferenta primita in plus in cele 3 luni de cand a avut comisia?Si de aceea sa primeasca 320 lei?Sau atat va avea pensia?

Din ceea ce ati scris inteleg ca mama dvs. avea o pensie de 360 de lei, stabilita prin decizia de pensie de invaliditate gradul II. Nu este posibil sa i se retina din pensie, retinerile se fac in baza unei decizii de debit, iar o asemenea decizie inteleg ca nu a primit de la casa de pensii.

In asemenea situatii, respectiv cand se trece de la un grad de invaliditate la un alt grad de invaliditate, cei de la pensii regleaza situatia sumelor primite. Deci nu este posibil sa i se scada diferenta primita in cele trei luni. Cat va avea, de fapt, pensia, nu poate rezulta decat din decizia de pensie de trecere de la gradul II de invaliditate la gradul III de invaliditate, decizie pe care ar fi trebuit sa o primeasca pana acum.

Pentru linistea dvs. si a mamei, intrebati la casa de pensii daca au emis decizie de debit (eu nu cred, dar nu strica sa intrebati). Solicitati sa vi se comunice decizia de pensie de trecere de la gradul II de invaliditate la gradul III de invaliditate. De asemenea, intrebati de ce nu a primit diferenta de 30 de lei, pana la 350 lei, conform art. 7 din Legea nr. 118/2010.

4. Ultima dvs. intrebare:
Si inca ceva,ca sa fie clar,pentru 16 ani de cotizatii din pensia de grad II,cata vechime i se socoteste?

Perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare si este avuta in vedere la stabilirea stagiului de cotizare in vederea acordarii pensiei pentru limita de varsta. Deci, cand va beneficia de pensie pentru limita de varsta, se vor adauga anilor efectiv lucrati si cei 16 ani in care a beneficiat de pensie de invaliditate (adica, 16 ani = 16 ani, nu mai putin).

5. Potrivit legii privind sistemul unitar de pensii publice, mama dvs. va putea beneficia de pensie pentru limita de varsta in februarie 2024, atunci cand va implini 63 de ani. De pensie anticipata partiala poate beneficia la 58 de ani, numai in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare de 33 de ani. Din pacate, mama dvs. nu mai mare cand sa realizeze acest stagiu, ar mai trebui sa lucreze aproape 23 de ani, or poate sa se pensioneze pentru limita de varsta cu mult inainte.

Ultima modificare: Duminică, 26 Septembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Datorita amabilitatii dumneavoastra si raspunsurilor obiective,nu mai exista nicio neclaritate.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

60 lei pensie de invaliditate dupa aproape 10 ani lucrati ancamaria1000 ancamaria1000 Am intrat in comisia de expertiza medicala in 12 mai 2014 si ca urmare a deciziei medicale am intrat in gradul doi de invaliditate.Drept urmare,m-am prezentat ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate hoanta_ilona hoanta_ilona Am cerut schimbarea gradului de pensie de la gradul 2 la gradul 3.Cu gradul 2 primeam 402lei indemnizatie.Acum cu gradul 3 voi primi 56 lei conform ... (vezi toată discuția)
Important: pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate laur1979 laur1979 in legatura cu articolul de mai jos sant in aceeasi situatie ce ar trebui sa fac si cui sa ma adresez pentru a rezolva si eu cu pensia de boala? Decizia ... (vezi toată discuția)