Va multumesc pentru mesajul dvs. Acum haideti sa va raspund punctual:
1. In privinta cuantumului pensiei pe care trebuie sa-l primeasca mama dvs., cititi, va rog, art. 7, alin. (2) din Legea nr. 118/2010:
Art. 7. — (1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in cuprinsul actelor normative in vigoare, sintagma „pensie sociala minima garantata” se inlocuieste cu sintagma „indemnizatie sociala pentru pensionari”.
(2) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, acordata potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobata prin Legea nr. 196/2009, nu va fi mai mica de 350 lei.
Deci, lunar, mama dvs. trebuie sa primeasca 350 de lei. Ce este foarte important de spus: mama dvs. poate sa aiba stabilite drepturi de pensie in cuantum de 180 lei, 280 lei sau 320 lei.
Lunar trebuie sa primeasca si diferenta pana la 350 lei, diferenta care se suporta din bugetul de stat.
2. Ati scris ca a primit o scrisoare prin care era anuntata ca pensia va fi de 280 lei. Nu trebuia sa primeasca o scrisoare, drepturile de pensie se stabilesc prin decizie. Mama dvs. trebuia sa primeasca o noua decizie de pensie de trecere de la gradul II de invaliditate la gradul III de invaliditate. Cum am scris mai sus, trebuia sa primeasca 350 lei, nu 320 lei (adica 320 lei si 30 lei, diferenta pana la 350 lei).
3. Ati pus urmatoarele intrebari:
Din ceea ce stiu de la ea ,dupa comisia din iunie 2010 (cand i s-a dat gradul III), adica in lunile iunie,iulie si august a primit pensia intreaga,360 lei, Pentru septembrie a fost anuntata ca va avea 280 lei ,dar a primit 320 lei. Este posibil ca pensia ei sa fie de fapt de 350 lei si sa i se scada diferenta primita in plus in cele 3 luni de cand a avut comisia?Si de aceea sa primeasca 320 lei?Sau atat va avea pensia?
Din ceea ce ati scris inteleg ca mama dvs. avea o pensie de 360 de lei, stabilita prin decizia de pensie de invaliditate gradul II. Nu este posibil sa i se retina din pensie, retinerile se fac in baza unei decizii de debit, iar o asemenea decizie inteleg ca nu a primit de la casa de pensii.
In asemenea situatii, respectiv cand se trece de la un grad de invaliditate la un alt grad de invaliditate, cei de la pensii regleaza situatia sumelor primite. Deci nu este posibil sa i se scada diferenta primita in cele trei luni. Cat va avea, de fapt, pensia, nu poate rezulta decat din decizia de pensie de trecere de la gradul II de invaliditate la gradul III de invaliditate, decizie pe care ar fi trebuit sa o primeasca pana acum.
Pentru linistea dvs. si a mamei, intrebati la casa de pensii daca au emis decizie de debit (eu nu cred, dar nu strica sa intrebati). Solicitati sa vi se comunice decizia de pensie de trecere de la gradul II de invaliditate la gradul III de invaliditate. De asemenea, intrebati de ce nu a primit diferenta de 30 de lei, pana la 350 lei, conform art. 7 din Legea nr. 118/2010.
4. Ultima dvs. intrebare:
Si inca ceva,ca sa fie clar,pentru 16 ani de cotizatii din pensia de grad II,cata vechime i se socoteste?
Perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare si este avuta in vedere la stabilirea stagiului de cotizare in vederea acordarii pensiei pentru limita de varsta. Deci, cand va beneficia de pensie pentru limita de varsta, se vor adauga anilor efectiv lucrati si cei 16 ani in care a beneficiat de pensie de invaliditate (adica, 16 ani = 16 ani, nu mai putin).
5. Potrivit legii privind sistemul unitar de pensii publice, mama dvs. va putea beneficia de pensie pentru limita de varsta in februarie 2024, atunci cand va implini 63 de ani. De pensie anticipata partiala poate beneficia la 58 de ani, numai in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare de 33 de ani. Din pacate, mama dvs. nu mai mare cand sa realizeze acest stagiu, ar mai trebui sa lucreze aproape 23 de ani, or poate sa se pensioneze pentru limita de varsta cu mult inainte.