Am o situatie la o administratie financiara cu o plata eronata de impozit.
In speta, in 2002 desi firma era inregistrata ca microintreprindere am platit impozit in contul de impozit pe profit in loc de impozit pe venituri microintreprindere (in balanta tot 441). Plata s-a facut la timp si complet.
Prin 2005 am primit o instiintare de la administratia financiara ca nu sunt in regula cu plata taxelor si impozitelor.
Atunci am vazut incurcatura si am solicitat compensarea sumelor. S-a facut compensarea sumelor insa cu data la care s-a depus cererea de compensare. In consecinta am de plata penalitati si dobanzi, pentru sumele platite statului complet si la timp, insa in alt cont.
Exista vreo posibilitate de a scapa de plata acestor penalitati si dobanzi ? A mai avut cineva o astfel de situatie ?
Practic am platit statului sumele respective, mai mult nici nu cred ca statul le-a folosit in alt scop. Cred ca tot ce am facut a fost sa incurc niste statistici.
Deoarece, mai sunt niste probleme in suspans OP de TVA care nu le-au inregistrat cei de Administratia Financiara sau inregistrari eronate situatia este inca in clarificare (alerg la Trezorerie pentru confirmare Op-uri apoi le duc la A.F., apoi apar altele care nu au fost inregistrate si iarasi reiau ciclul). In acest timp penalitatile si dobanzile cresc.
Rog un sfat.
Un articol din Codul de procedura fiscala (118) permite calcularea accesoriilor de la data scadentei debitului stabilit suplimentar si pana la data depunerii cererii de compensare pentru ca acest articol prevede ca data stingerii creantei (cea suplimentara) este data depunerii cererii.
Sfatul meu - consulta un avocat pe contencios fiscal, ataca actul administrativ fiscal prin care s-au stabilit respectivele accesorii pentru ca nu este posibila derogarea de la dispozitiile dreptului comun in aceasta maniera. Mai exact, in mod normal si in lipsa acestui text ar trebui sa opereze compensarea legala (art. 1143 C.civil), de drept. Nu e normal ca printr-n act normativ (oug) de reglementare a administrarii impozitelor si taxelor sa se stabileasca o exceptie de la o regula instituita printr-o lege organica. Oricum problema este prea complexa pentru o discutie pe forum si nu stiu daca suma pe care trebuie sa o platesti merita tot efortul.