avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale raspundere administrator srl
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

raspundere administrator srl

Ce presupune raspunderea administratorului in plus fata de un simplu asociat???
(suntem 3 asociati intr-un srl si vrem sa stim la ce se expune cel care este si administrator)
Multumiri.
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 01:00, 25 Septembrie 2010
Administratorul unei societati comerciale este cel mai important factor de decizie în ceea ce priveste stabilitatea economică a unei societăti, eficientizarea activitătii acesteia si nu in ultimul rand respectarea contractelor comerciale încheiate.
Răspunderea civilă a administratorului este incadrata atat în doctrina cat si practica de specialitate în trei categorii:
- are o răspundere ordinară (fireasca) fată de societate si asociatii care l-au desemnat;
- o răspundere exceptională fată de terti atat persoane fizice cat si juridice;
- o răspundere agravată, în caz de faliment al societătii.
În cazul teoretic al deschiderii unei proceduri de faliment împotriva societătii, creditorii acesteia vor fi îndeptătiti să primească pentru creantele lor, acele sume care se regăsesc în patrimoniul debitorului lor, în ordinea preferintelor.
Daca, prin activitatea sa, administratorul a efectuat acte împotriva interesului societătii, acte care au o incidentă iminentă asupra stării de insolventă, creditorii prin lichidatorul numit în dosarul de insolventă de catre judecatorul sindic, vor putea cere atragerea răspunderii acestuia cu întreg patrimoniul propriu.
De asemenea, înainte de existenta unei astfel de situatii, asociatii din proprie initiativă, în cazul în care constată disfunctionalităti în activitatea curentă a societătii, pot să ceară răspunderea administratorului in conditiile Legii 85/2006 privind procedura insolventei.
Ce presupune raspunderea administratorului in plus fata de un simplu asociat???
(suntem 3 asociati intr-un srl si vrem sa stim la ce se expune cel care este si administrator)
Multumiri.

Raspunsul este foarte simplu.

Asociatul intr-un SRL nu raspunde cu NIMIC.
Administratorul raspunde pentru TOTUL.

Atentie! Asociatii nu trebuie sa faca niciun fel de act de administrare... ca sa nu devina administrator de facto. Multi asociati isi baga nasu' in societate fara drept, semneaza contracte, facturi... CEC-uri, etc. Asta nu e treaba lor ci a administratorului. Desi nu sunt scriptic trecuti ca administratori... ei vor deveni responsabili, fiind calificati de lege ca administratori de facto.

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare active firma fara semnatura administratorului billymcbeal billymcbeal Rog raspuns! Este permis asociatilor unui srl sa vanda un imobil aflat in proprietatea firmei fara ca administratorul numit al firmei sa semneze de luare la ... (vezi toată discuția)
Societati comerciale Marius Cocean Marius Cocean Buna! administratorul unei S.R.L.imputerniceste o pesoana sa realizeze aprox toate activitatile ce-i revin administratorului... imputernicitul are vreo ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala in limita capitalului social subscris clientX clientX Buna ziua! Am o nelamurire privitoare la textul legii enuntat anterior. In cazul in care un SRL cu capital soc de 200RON si un patrimoniu mult mai mare, dar ... (vezi toată discuția)