avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale VANZARE ACTIVE FIRMA FARA SEMNATURA ADMINISTRATORULUI
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

VANZARE ACTIVE FIRMA FARA SEMNATURA ADMINISTRATORULUI

Rog raspuns!
Este permis asociatilor unui srl sa vanda un imobil aflat in proprietatea firmei fara ca administratorul numit al firmei sa semneze de luare la cunostinta?
Mentionez ca firma figureaza pe pierdere la 31 dec 2009.
Daca acestia vand imobilul unei persoane fizice care plateste pe acte o anumita suma si fara acte alta suma pe care asociatii si-o insusesc fara stiinta administratorului , poate creea un prejudiciu societatii pentru care ar putea raspunde administratorul?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: kkompera , utilizator 00:27, 27 Iunie 2010
Daca administratorul nu este si asociat, cred ca nu este nevoie sa semneze actul.Administratorul raspunde in fata asociatilor care l-au ales nu si invers. Vanzarea activului nu are nicio legatura cu pierderile. Poate s-a facut vanzarea pentru achitarea unor furnizori sau pur si simplu.
In mod normal nu.
Societatea este reprezentata fata de terti de catre administrator, nu de catre asociati.
Daca acestia vand imobilul unei persoane fizice care plateste pe acte o anumita suma si fara acte alta suma pe care asociatii si-o insusesc fara stiinta administratorului , poate creea un prejudiciu societatii pentru care ar putea raspunde administratorul?


Prin actul de vinzare, cei doi asociati au facut acte specifice de administrare si dispozitie, arogindu-si DE FACTO functia de administratori.
In concluzie, au devenit administratori de facto si sunt raspunzatori pentru faptele lor si prejudicii.
Daca nu sunteti de acord, ar trebui totusi sa le faceti o notificare exprimindu-va opozitia motivata la vinzarea imobilului. In acest fel, veti fi exonerat de raspundere.

Daca nu faceti opozitie, veti raspunde solidar pentru (eventuala) prejudiciere a creditorilor, daca vinzarea a fost facuta pentru a evita o executare silita.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Multumesc pentru raspunsuri!
Cei care au vandut sunt raspunzatori pentru faptele lor.
Buna ziua,
Daca actul constitutiv prevede vot unanim pentru AGA si 2 din 3 asociati (fiecare 33%) doresc vanzararea activelor firmei (unul din autovehicule, imprimante, computere, etc,etc.. ) se poate acest lucru? Mentionez ca administrator sunt eu, iar prin banii astfel obtinuti evitam o eventuala creditare dintr-un simplu motiv - lipsa bani, vanzari mici..tva 24% acusi.. Al 3-lea asociat nu va fi de acord sau nu se va prezenta (din experienta stim.. ).
Multumesc.
Cristi Kompera

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea asociatilor asboss28 asboss28 buna ziua, in cadrul unei societati cu raspundere limitata, cu doi asociati, dintre care unul administrator si celalalt nu, in care mai exista un administrator ... (vezi toată discuția)
Raspundere administrator srl ContSters94154 ContSters94154 Ce presupune raspunderea administratorului in plus fata de un simplu asociat??? (suntem 3 asociati intr-un srl si vrem sa stim la ce se expune cel care este ... (vezi toată discuția)
Cesionare srl cu datorii la buget danxkx danxkx Buna ziua, Speta este urmatoarea: SRL-ul cu cu unic asociat si unic actionar, fara salariati, este infiintata in trimestrul 3 - 2010, nu are activitate pana ... (vezi toată discuția)