avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Verificare acte CUMPARARE TEREN
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Verificare acte CUMPARARE TEREN

Stimati Avocati/Juristi/Consultanti,

Va solicit ajutorul deoarece ma aflu intr-o situatie care imi genereaza multe fire de par albe si nopti nedormie:
Am gasit un teren de vanzare la un pret bun (cu 10-15 euro /mp) sub pretul pietei. Motive pentru pret sunt destule (priveliste nasoala, vecini tigani etc). Oricum eu vreau sa il cumpar insa mi-se pare dubios vanzatorul. Are mai multe parcele in zona , toate intravilan, cu cadastru, intabulare. Eu mi-am facut temele pe internet si i-am cerut urmatoarele acte, asta pe langa avizul de trasare de la Distrigaz pe care deja 'l-am dat in lucru':
- Actul de proprietate in ORIGINAL
- PUG
- Incheiere de carte funciara
- Extras de carte funciara
- plan de amplasament
- Certificat fiscal de la Primaria Localitatii
- Aprobarea privind scoaterea definitiva a terenurilor
din productia agricola
- Dosar cadastral in copie
- Certificat de urbanism de la Primarie, cu mentiunea
"necesar la instrainare"
- Certificate de casatorie vanzatori
- declaratie pe proprie raspundere a proprietarului ca
terenul nu face obiectul nici unui litigiu
- copie buletin proprietar

Acum intrebarea este: ce pot sa mai fac ca sa fiu SIGUR ca nu iau vre-o teapa? Ma ajuta cu ceva daca merg la un AVOCAT? In ceea ce priveste NOTARUL: poate verifica in amanunt actele pentru a depista o frauda/teapa?

VA MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU RASPUNSURI!

Cu stima,
Alex
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:18, 27 Iunie 2019
Consider ca sunt suficiente actele pe care le-ati solicitat dumneavoastra.
Oricum, de notarul public nu o sa puteti scapa, pentru ca va trebui sa va prezentati ptr incheierea contr de vanzare cumparare in forma autentica. Notarul public este obligat de lege sa-i solicite el insusi vanzatorului o serie de documente care sa releve situatia juridica imobilului vandut. In lipsa acestor documente, vanzarea nu se poate incheia.
Mult succes!
Actul de proprietate in original nu vad de ce v-ar trebui, mi se pare de ajuns sa va prezinte copii xerox dupa toate documentele... doar nu le va falsifica... ii puteti cere sa semneze o declaratie pe propria raspundere cum ca actele predate in copie sunt conforme cu originalul...

PUG, etc... poate au fost modificate prin PUD, PUZ... reiese din certificatul de urbanism in ce categorie este incadrat terenul, cel putin daca se cere...

Si extras de carte funciara si copie incheiere intabulare... cam acelasi lucru vedeti, nu vad sa va foloseasca si incheierea la ceva... Daca vreti sa vedeti tot istoricul terenului, o copie a cartii funciare ar folosi. Recomand mai ales atunci cand terenul e transferat in scurt timp intre mai multe persoane, are proprietari mai multi in doar cativa ani.

Certificatul fiscal il va cere notarul oricum, nu vad rostul... de acolo nu aflati decat daca e platit impozitul la zi.

Certificatele de casatorie ca sa vedeti ce? Daca mint vanzatorii? :-/ Spun ca-s casatoriti si ei sunt liberi? La ce le-ar folosi? Ca daca spun ca sunt liberi desi nu e asa, n-aveti cum sa va asigurati astfel, ca nu au ce certificate sa va aduca, nu? Or, tocmai asta e situatia de care trebuie sa va aparati si care v-ar influienta valabiliatea contractului, nu?

Declaratia pe propria raspundere ca terenul nu e in litigiu iar nu are sens. Cel mai bine ar fi sa verifice pe saitul Primariei sau sa obtina adrese din partea primariei / Prefecturii despre existenta/inexistenta litigiilor. Caci, daca peste 2 luni apare un litigiu care era deja pe rol la data vanzarii dar vanzatorii nu primisera citatii, ei pot sustine, legal, ca nu stiau. Si nu patesc nimic...

Da, va ajuta daca mergeti la avocat... cel mai mult v-ar ajuta daca cereti unui avocat sa va intocmeasca si contractul de vanzare-cumparare. In primul rand, prin acesta va puteti asigura cateva garantii in plus din partea vanzatorilor. Apoi, desi nu-i cereti avocatului studierea actelor, ci doar intocmirea contractului, el nu poate face actul fara sa vada bine documentele. Adica obtineti un serviciu juridic gratis, nu platiti doua! :D Datoria lui este sa va spuna daca ceva este putred in Danemarca sau... pe terenul cu pricina!
In acelasi contract vanzatorii vor face niste declaratii care vor putea produce efecte juridice, puteti avea un pact comisoriu care sa va permita desfiintarea contractului mult mai usor in cazul neindeplinirii unor conditii etc.

Notarul nu face asta.

Bafta!
Ultima modificare: Joi, 6 Decembrie 2007
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Ok. Multumesc persoanelor care au postat. Foarte dragut din partea lor :) Si acum am sa raspund:
- certificatul de casatorie este necesar, in opinia mea, tocmai pentru a dovedi daca nu cumva s-au despartit intre timp (partaj) si terenul face parte a unei intelegeri mai mult sau mai putin legale (am totusi impresia ca proprietara e o batrana asa ca nu cred ca s-a mai ajuns la astfel de lucruri, dar cine stie... :-/)
- foarte bine a punctat domnul avocat problema urmaririi (trasabilitatii) transferului de proprietate. Am sa cer in concluzie o copie a cartii funciare sa vad ce s-a intamplat cu terenul (proprietari etc).

Daca imi puteti recomanda serviciile unui/unei avocate in Bucuresti si care, eventual, sa aiba program si sambata :), si niste tarife orientative, v-as ramane in continuare foarte-foarte recunoscator. =D>

PS: M-am alarmat foarte mult deoarece nu imi permit sa pierd o suma mare de bani in fiecare zi si pentru ca am citit pe internet multe articole despre oameni care si-au luat teapa prin procedeul urmator: proprietarul face copii care intra(sau nu) in posesia unor terti. Tertii fac copii la xerox color, pun stampile pe calculator si 'se scot' cu niste acte de proprietate in 'original' X-( . Dupa asta, gasesc un vagabond, cersator, batran sarac (si cu duhul evident) pe care il fac peste noapte proprietar cu acte false. Apoi gasesc un fraier dispus sa cumpere, si ei intermediaza chipurile tranzactia (batranul primeste maxim 500 RON, smenarii primesc restul, si cumparatorul ramane cu ochii in soare B-) ). Trebuie sa fie o cale prin care sa te feresti de asemenea monstrii, nu? :O
Buna seara!
Am si eu o intrebare tot in legatura cu achizitionarea unui teren. Acum vreo 2 luni am gasit sa cumpar un teren dar inca nu am perfectat actele pentru ca ma intarzie banca cu acordarea creditului. Intre timp proprietarul ne-a anuntat ca a primit o citatie de la judecatorie in legatura cu acest teren. El fiind mostenitor al acestui teren, alte rude ale fostului proprietar contesta testamentul. intrebarea mea este: cum ma afecteaza pe mine situatia asta? pot sa continui si sa cumpar acest teren sau ar trebui sa ma opresc?
multumesc
Cand cumperi un teren, daca e facut bine contractul, vanzatorul garanteaza cumparatorul cu o suma pana la pretul platit, in caz de orice vicii ascunse, inclusiv ca se anuleaza certificatul de mostenitor care a stat la baza vanzarii etc. (desi asta ar putea fi verificat...).
Daca deja terenul e in litigiu intre mostenitori, riscul e al cumparatorului, intrucat el a cumparat si riscul ca certificatul de mostenitor (in cazul dv.) sa fie desfiintat. Nu mai prea mai sunteti cumparator de buna credinta, mai bine renuntati. Adica puteti pierde, pe viitor, terenul, daca se demonstreaza ca stiati de litigiu; cei care l-au dat in judecata pe vanzator vor, de regula, terenul si nu contravaloarea lui. Asa ca, cel mai probabil, vor introduce si actiune de desfiintare a vanzarii...
Depinde mult si de sanse etc... depinde cat de mult vreti terenul... cat de mult vreti sa suportati riscul eventualei desfiintari a contractului...
Un certificat de mostenitor se desfiinteaza in destul de multisoare termene la fond numai... asa ca aveti ceva timp sa-l vindeti (terenul) daca asta urmariti, un profit frumusel... Se cam pierde astfel urma, cu vanzari repetate, dar nu recomand. E o solutie adoptata de unii, daca insa se dovedeste reaua dv. credinta... raspundeti... Depinde daca si cumparatorii dv. au fost de buna ori de rea credinta...

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament fara probleme ulterioare starcopit starcopit Buna ziua! As dori sa achizitionez un apartament/ garsoniera in Buc. intr-un viitor previzibil. As dori sa aflu legat de acest fapt cum sa ma asigur eu, ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare - cum sa procedez? andira andira Buna, As avea nevoie de un sfat: vreau sa cumpar un teren in afara Bucurestiului, are un pret excelent, este exact unde vreau, numai ca... a intervenit o ... (vezi toată discuția)
Doi proprietari ai aceluiasi teren boban81 boban81 Am intrebat toata saptamana trecuta acelasi lucru ,ma poate lamuri cineva? Am cumparat pe data de 15.03.2012 un teren de la o batrana iar pe data de 16 a ... (vezi toată discuția)