avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in constatare - cum sa procedez?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in constatare - cum sa procedez?

Buna,

As avea nevoie de un sfat: vreau sa cumpar un teren in afara Bucurestiului, are un pret excelent, este exact unde vreau, numai ca... a intervenit o problema la acte.

Vanzatoarea nu are nici un fel de act de proprietate asupra lui (ceea ce nu ne-a spus), si spune ca l-a dobandit in urma cu 20 ani de la o femeie din comuna, decedata intre timp, pe baza unei chitante de mana. Intre timp, a pierdut si chitanta.

In tot acest timp ea a platit impozitele si taxele la primarie.

La momentul "vanzarii", vanzatoarea de acum 20 ani era casatorita, sotul murind si el intre timp. Succesiunea nu s-a facut, dar exista 2 mostenitori.

Inca nu stiu pe ce nume e inregistrat terenul in cartea funciara, dar am vreo sansa sa-l cumpar? Jurista primariei spune ca trebuie facuta actiune in constatare, si ca va dura cel putin 1 an.

Daca e inregistrat pe numele celei care vrea sa ni-l vanda, ce trebuie sa faca pentru a fi recunoscuta ca si proprietar? Existenta celor 2 mostenitori anuleaza din start orice actiune?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:24, 4 Octombrie 2008
E optimista doamna de la primarie, eu spun ca va dura putin peste 10...
Ce sa constate instanta, nu prea are ce si in ce baza... adica asa, ca sa fie sigura... ar fi varianta pronuntarii unei hotarari care sa tina loc de vanzare, dar depinde daca mostenitorii or avea acte pe teren... si in lipsa chitentei, cam dispare si sansa asta!
Dar daca mostenitorii nu au nici un act pe teren? Si daca terenul e inregistrat pe numele ei in Cartea Funciara? Se poare face ceva?

Iar daca mostenitorii au acte pe teren, banuiesc ca cel mai simplu ar fi sa cumpar de la ei...
Vedeti mai intai si pe numele cui e terenul inregistrat in Cartea funciara.
Terenul ala e ingradit? Il foloseste cineva?
eu zic ca primul pas este se verifice pe numele cui este trecut terenul in cartea funciara.apoi...
Multumesc frumos pentru raspunsuri, asa m-am gandit si eu, sa vad in primul rand pe numele cui e trecut in CF.
Aflu maine, si revin.

Alte discuții în legătură

Cumpararea unui imobil dobandit prin mostenire. lore60 lore60 Buna seara! Niste sfaturi ,daca se poate. Fratele meu a cumparat o casa + ceva teren de la o persoana care a dobandit-o prin mostenire de la parinti(tatal ... (vezi toată discuția)
Act de dezmembrare oski1977 oski1977 Buna ziua, Am cumparat un teren (dintr-un lot) in 2004. Acum vreau sa fac un credit la banca, dar ei imi cer actul de dezmembrare al terenului, pe care nu-l ... (vezi toată discuția)
Posesie teren morariu1957 morariu1957 In anul 2006 am cumparat o parcela de pamint arabil in suprafata de 1000 m in intravilanul localitatii in baza unei chitante de mina cu martori ,nu am putut cu ... (vezi toată discuția)