avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in constatare - cum sa procedez?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in constatare - cum sa procedez?

Buna,

As avea nevoie de un sfat: vreau sa cumpar un teren in afara Bucurestiului, are un pret excelent, este exact unde vreau, numai ca... a intervenit o problema la acte.

Vanzatoarea nu are nici un fel de act de proprietate asupra lui (ceea ce nu ne-a spus), si spune ca l-a dobandit in urma cu 20 ani de la o femeie din comuna, decedata intre timp, pe baza unei chitante de mana. Intre timp, a pierdut si chitanta.

In tot acest timp ea a platit impozitele si taxele la primarie.

La momentul "vanzarii", vanzatoarea de acum 20 ani era casatorita, sotul murind si el intre timp. Succesiunea nu s-a facut, dar exista 2 mostenitori.

Inca nu stiu pe ce nume e inregistrat terenul in cartea funciara, dar am vreo sansa sa-l cumpar? Jurista primariei spune ca trebuie facuta actiune in constatare, si ca va dura cel putin 1 an.

Daca e inregistrat pe numele celei care vrea sa ni-l vanda, ce trebuie sa faca pentru a fi recunoscuta ca si proprietar? Existenta celor 2 mostenitori anuleaza din start orice actiune?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:24, 4 Octombrie 2008
Eu tot spun ca vanzatoarea din prezent ( cumparatoarea) ar tb sa-i cheme in judecata pe mostenitorii fostei vanzatoarea pentru a se pronunta o hotararea care tine loc de act de vanzare cumparare,mai ales dat fiind faptul ca a platit impozit,ca detine terenul si oamenii din sat cunosc acest lucru.In acest sens ar putea obtine si o adeverinta de la Primarie.
Sau,cum am mai spus aceasta poate incheia cu mostenitorii vanzatoarei un act de v/c ,urmand ca apoi sa cumparati de la ea.
Terenul e inscris sigur in CF,probleme ar fi doar daca nu sunt intabulati ultimii proprietari cu cate in regula si ar fi nevoie de intabulari succesive.
Dar,diligentele in gasirea actelor tb. depuse de vanzatoare,daca vrea sa-si vanda terenul.Si cu un nr. de CF e simplu de vazut la OCPI ( Oficiul de Cadastru) care este ultimul proprietar intabulat.
Si in mod cert tb. apelat la un avocat.
Ce adeverinta sa-i dea primaria? Ca e proprietara fara titlu sau ce? Ca oamenii cunosc te-miri-ce lucruri? Certifica primaria ce stie gura lumii?
Ea nu detine terenul, nu-l foloseste, asa incat termenul de 3 ani pentru ca sa faca actiunea de care spui a cam expirat... de 17 ani! :O

Nu stim cine apare proprietar, cum sa incheie vanzare daca nu se stie proprietarul? Intai trebuie aflat proprietarul si de aia e buna copia dosarului fiscal, vezi acolo evolutia in timp, ce proprietari s-au succedat si care e ultimul care are titlu.

Un teren fara act de proprietaste nu poate fi inscris in CF. Iar de 20 de ani femeia asta are doar chitanta de mana, ce inscriere in CF in baza unei chitante pe care nu o mai are?
Trebuie cadastru facut, expert contactat etc. Daca femeia nici titlu nu are, nu a facut demersurti pentru asta, crezi ca a cautat expert?
Si chiar asa, tot nu putea inscrie terenul fara titlu in CF. Vezi legea 7 a cadastrului, e nevoie musai de titlu in original. Sau actul din care reiese transmiterea...

Vanzarea cu mostenitorii, sa cumpere batrana de la mostenitori si apoi userul de la batrana nu e o idee buna, intrucat vanzarea fara pret e anulabila si la fel actele subsecvente... Reaua credinta se poate demonstra in cazul asta cu un martor care cunoaste ca femeia a cumparat stiind de vanzarea fictiva anterioara.
In timpul ultimilor proprietari a si aparut legea cadastrului, asa incat, si daca ar exista prin absurd CF (cred 99% ca nu are cum sa fie, doar vreo marja de tampenie de inregistrare absurda si prosteasca a vreunui functionar ca nu si-a facut treaba ca lumea ma face sa las 1% eroare) nu are cum sa fie decat pe numele ultimilor oameni, nu vanzatoarea decedata (caci atunci cand a vandut ea nu era in vigoare si legea cadastrului; ar trebui sa fi fost o clarvazatoare cu puteri de a convinge neinfiintatul inca Birou de carte funciara sa-i intabuleze un teren in CF, ca si un expert sa se autorizeze pe legea care inca nu exista si tot asa...).
Asa incat, acea vanzatoare nu prea are cum sa fie trecuta in CF.

Nu se pot face intabulari succesive cu privire la acelasi teren; terenul se intabuleaza o singura data, apoi se fac notari sau inscrieri ale transmiterii dreptului la urmatorul proprietar... Si se pot inscrie mai multe transmiteri succesive cu o singura cerere...

Cred ca diligentele e bine sa le faca cine se descurca mai bine in hatisul brocratic, o poate face si viitoarea cumparatoare cu o procura. Sau persoana care s egrabeste si care e cel mai interesata...
Oricum, e foarte probabil ca tot in instanta va trebui sa ajunga batrana, dar trebuie vazut intai ce scrie in dosarul fiscal...
Declaratia aceea de care spuneti nu face doi lei, nu are nicio valoare, caci nu e legal ca eu sa dv. sa declaram ca nu avem pretentii de la o proprietate a noastra...
Apoi, sa-si imparta banii, iar nu e un lucru bun, caci dv. nu puteti sa cumparati decat de la unii, iar daca cei de la care cumparati nu primesc intreg pretul trecut in contract... vai-si-amar de contract...

Succes si reveniti dupa ce obtineti copia dosarului fiscal; vanzatoarea poate face si o adresa la primarie ca sa i se comunice situatia juridica a terenului.
Daca totusi nu ma credeti si doriti sa verificati existenta CF, mergeti la Biroul local de CF si faceti o cerere, trecand acolo numai adresa terenului. Nu costa mult, o poate obtine oricine, chiar daca e strain de teren, neproprietar...

Sa ne spuneti ce mai aflati!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumpararea unui imobil dobandit prin mostenire. lore60 lore60 Buna seara! Niste sfaturi ,daca se poate. Fratele meu a cumparat o casa + ceva teren de la o persoana care a dobandit-o prin mostenire de la parinti(tatal ... (vezi toată discuția)
Act de dezmembrare oski1977 oski1977 Buna ziua, Am cumparat un teren (dintr-un lot) in 2004. Acum vreau sa fac un credit la banca, dar ei imi cer actul de dezmembrare al terenului, pe care nu-l ... (vezi toată discuția)
Posesie teren morariu1957 morariu1957 In anul 2006 am cumparat o parcela de pamint arabil in suprafata de 1000 m in intravilanul localitatii in baza unei chitante de mina cu martori ,nu am putut cu ... (vezi toată discuția)