avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in constatare - cum sa procedez?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in constatare - cum sa procedez?

Buna,

As avea nevoie de un sfat: vreau sa cumpar un teren in afara Bucurestiului, are un pret excelent, este exact unde vreau, numai ca... a intervenit o problema la acte.

Vanzatoarea nu are nici un fel de act de proprietate asupra lui (ceea ce nu ne-a spus), si spune ca l-a dobandit in urma cu 20 ani de la o femeie din comuna, decedata intre timp, pe baza unei chitante de mana. Intre timp, a pierdut si chitanta.

In tot acest timp ea a platit impozitele si taxele la primarie.

La momentul "vanzarii", vanzatoarea de acum 20 ani era casatorita, sotul murind si el intre timp. Succesiunea nu s-a facut, dar exista 2 mostenitori.

Inca nu stiu pe ce nume e inregistrat terenul in cartea funciara, dar am vreo sansa sa-l cumpar? Jurista primariei spune ca trebuie facuta actiune in constatare, si ca va dura cel putin 1 an.

Daca e inregistrat pe numele celei care vrea sa ni-l vanda, ce trebuie sa faca pentru a fi recunoscuta ca si proprietar? Existenta celor 2 mostenitori anuleaza din start orice actiune?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:24, 4 Octombrie 2008
Sunteti sigura ca are CF? Ca, sincer, ma cam indoiesc...
Terenul a fost cumparat acum 20 de ani cu chitanta de mana, nici nu exista legea cadastrului...
De atunci, daca nu si.a facut acte noul proprietar, cum sa faca CF pentru teren, ca nu pricep?... :O

Am vazut ca userul a scris despre CF, ca nu stie ce scrie acolo, dar eu cred ca nu scrie despre terenul asta nimic... Ca nu prea are cum, decat daca actualul proprietar de fapt are acte pe el in afara de chitanta aceea, dar a uitat...
Apoi, daca e inregistrata la taxe si impozite proprietara noua, nu avea cum sa faca acest cadastru nici proprietara veche sau mostenitorii ei...

Singura sansa de cadastru e evident impotriva a ceea ce-si doreste doamna, anume ca fosta proprietara sa-l fi facut intre timp; lucru care nu duce insa la vreun avantaj pentru userul nostru, asa incat, demersurile si sperantele sunt in van... :((
Parerea mea. Oricum, ma indoiesc sa existe un cadastru, voi de ce ati crede ca exista?
Tb sa formulati o actiune prin care instanta sa pronunte o hotarare care tine loc de act de vanzare cumparare. Temeiul acţiunii sunt prevederile art. 1073,1077 Cod civil, titlul X,art. 5,alin. 2 din Legea nr. 247 /2005,potrivit cărora în cazul în care „una din părţi refuză ulterior să încheie contractul,partea care şi-a îndeplinit obligaţiile poate sesiza instanţa competentă care poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract”.
Tb. sa chemati in judecata mostenitorii vanzatoarei, sa aduceti doi martori cu care sa dovediti ca ati cumparat acel teren de mai bine de 20 de ani si l-ati avut neintrerupt in posesie si sa depuneti dovada platii impozitului pe teren.
Eu zic ca in cel mult un an terminati.
Sau o alta optiune ar fi sa mergeti impreuna la notar cu mostenitorii vanzatoarei si sa incheiati un act de vanzare cumparare,dar acest lucru in conditiile in care acestia recunosc vanzarea terenului.
Eu credeam ca terenul trebuie inregistrat in mod obligatoriu in CF, nu stiam ca nici nu poate sa existe. Practic, desi apartine unui locuitor intr-o comuna, si se platesc impozite pe el, este posibil sa nu fie inregistrat in CF? Dar Primaria nu trebuie sa aiba o evidenta, ceva, pentru terenul ala? Cui apartine, prin ce modalitate s-a obtinut, suprafata, vecini etc?

In mod normal ar trebui sa-i spun "la revedere" si sa nu ma mai complic cu el, dar mi-as fi dorit foarte mult sa-l cumpar, dar pretul si mai ales zona sunt excelente.

Ma gandeam sa discut atunci cu mostenitorii, daca au ei acte - desi inteleg ca nu s-a facut succesiunea dupa parinti, care erau fostii proprietari - si sa cumpar direct de la ei, cred ca asa e cea mai usoara cale.

Este o idee si chemarea in judecata a mostenitorilor, daca se poate face asa, dar cum cea care vinde are 80 si ceva de ani, nu cred ca se mai complica cu asta.
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
andira, utilizator
oanaralu, doamna nu ne-a spus cine foloseste efectiv terenul, nu putem sti ca il foloseste vanzatoarea... Daca il foloseste altcineva, s-a prescris...
Apoi, nu mai exista chitanta in baza careia sa se afirme dreptul de creanta...
Dupa cum ai observat, am luat in calcul aceasta varianta, dar e foarte nesigura.

Nu stim daca puteti cumpara de la mostenitori, caci nu stim cine e trecut la impozite... Vanzatoarea actuala a platit impozitul, dar in numele cui?
Si, oricum, chiar daca ar fi mostenitorii trecuti la impozite si taxe, tot ar fi riscant, caci cui dati abnii? Ei bine, cui nu-i dati va poate face probleme ulterior.
Daca dati banii mostenitorilor si apoi doamna gaseste chgitanta, face actiune, probleme...
Daca dati banii doamnei si incheiati contractul cu mostenitorii, acesta poate oricand fi desfacut pentru neplata pretului...
:slap:
Faceti astfel: merge cine e inregistrat la impozite si taxe si cere o copie certificata dupa intreg dosarul fiscal de la adminiatratia finantelor... Cu copii ale dosarului si cu orice alte acte, mergeti la un avocat sa-si dea o parere. Apoi va puteti decide daca si cate riscuri vreti sa va asumati. Macar nu va va parea rau, iar demersul e unul destul de scurt si foarte ieftin in comparatie cu toate riscurile de a cumpara terenul asa...
Terenul nu e folosit practic de nimeni, nici nu e ingradit macar, decat pe o parte (prin gardul vecinului, de fapt). Este cumva spre marginea satului, se invecineaza pe o parte cu o casa, o latura e cu acces la drum iar celelalte doua dau spre un lan de porumb si spre o livada. Nu e si din cate stiu nici nu a fost vreo constructie pe el de cand il are actuala proprietara.

De ani de zile insa e cunoscut in sat ca fiind al vanzatoarei de la care noi vrem sa-l cumparam, si ea ne-a spus la un moment dat chiar ca a obtinut un acord (nu stiu daca scris sau doar verbal) al mostenitorilor cum ca ei nu au pretentii asupra terenului.

Multumesc pentru sfatul de a obtine o copie a dosarului fiscal, am sa rog proprietara sa faca lucrul asta. Si ma gandeam dupa aceea sa vad daca exista vreo sansa sa vorbesc cu toti, sa cada de acord, si sa-si imparta banii.
De vreme ce ei au renuntat deja la teren, daca totusi li se ofera si o suma de bani pentru a declara la notariat ca renunta la drepturile asupra terenului (banuiesc ca se poate face si e fara cale de intors, nu-i asa?) socotesc ca ar fi o oferta buna pentru ei :), desi niciodata nu stii ce e in mintea omului, suprize pot aparea oricand...


Alte discuții în legătură

Cumpararea unui imobil dobandit prin mostenire. lore60 lore60 Buna seara! Niste sfaturi ,daca se poate. Fratele meu a cumparat o casa + ceva teren de la o persoana care a dobandit-o prin mostenire de la parinti(tatal ... (vezi toată discuția)
Act de dezmembrare oski1977 oski1977 Buna ziua, Am cumparat un teren (dintr-un lot) in 2004. Acum vreau sa fac un credit la banca, dar ei imi cer actul de dezmembrare al terenului, pe care nu-l ... (vezi toată discuția)
Posesie teren morariu1957 morariu1957 In anul 2006 am cumparat o parcela de pamint arabil in suprafata de 1000 m in intravilanul localitatii in baza unei chitante de mina cu martori ,nu am putut cu ... (vezi toată discuția)