avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumpararea unui imobil dobandit prin mostenire.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumpararea unui imobil dobandit prin mostenire.

Buna seara!
Niste sfaturi ,daca se poate.
Fratele meu a cumparat o casa + ceva teren de la o persoana care a dobandit-o prin mostenire de la parinti(tatal decedat iar mama disparuta de aprox 4 ani ,pentru care ,am inteles ca a obtinut certificat de deces). Sunt 2 surori ,una dintre ele a renuntat la partea ei de mostenire printr-un act notarial .Problema mare ar fi ,ca fratele meu nu a facut contract de vanzare-cumparare ,deoarece la vremea achizitionarii ,vanzatoarea nu avea acel certificat de deces ,insa,au facut o chitanta de mana cu martori care s-a intocmit intr-un singur exemplar.Acum ,dupa obtinerea certificatului de deces,vanzatoarea are pretentii ca fratele meu sa plateasca toate taxele aferente pentru cadastru ,ca sa definitiveze contractul de vanzare-cumparare,pretentii pe care nu le-a avut inainte .
Niste sfaturi ,daca se poate ,in sensul ca,nu sim care sunt primii pasi pe care ar trebui sa-i parcurgem ,in rezolvarea aceste probleme.
Multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: lore60 , utilizator 18:32, 9 Februarie 2010
Pai, aveti doua variante:
- fie satisfaceti pretentiile vanzatoarei, platiti cadastrul si intabularea, si faceti contractul de vanzare-cumparare la notar; (pe langa cadastru si intabulare, la notar se vor plati si alte taxe si onorarii).
- fie o actionati pe vanzatoare in instanta, pentru a se obtine o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare, unde riscati putin cu actul "de mana", intrucat la data incheierii lui vanzatoarea v-a vandut mai mult decat avea - adica si partea mamei sale, care atunci nu era inca declarata ca fiind decedata...
Dvs. alegeti.
multumesc din suflet pentru raspuns!
o seara placuta!!
Oricum cadastrul va ramane dvs. ( fratelui) si trebuie facut.
Poate vanzatoarea nu stia ca trebuie in momentul vanzarii.
Da,dar dupa obtinerea certificatului de deces al mamei ,era necesar ca vanzatoarea sa faca ,cadastrul pe numele ei ?
Pe numele fratelui meu ,am inteles am inteles ca se face dupa definitivarea contractului de vanzare-cumparare.
multumesc!
Cadastrul se face pe terenul respectiv ( sunt de fapt niste masuratori si o schita). E un fel de "poza" a imobilului.
Cu acest cadastru si certificatul de mostenitor, vanzatoarea isi intabuleaza pe numele ei dreptul de proprietate, dupa care ii poate finaliza actele fratelui. Dupa aceea, fratele isi intabuleaza dreptul lui de proprietate.

Intabularea se schimba, cadastrul ramane acelasi, indiferent de cate ori se va mai vinde terenul ( sau indiferent de cate ori se va mosteni mai departe).

Alte discuții în legătură

Vanzare teren gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul meu,inainte de deces,a facut testament pentru terenul ce l-a avut,mamei mele si unei surori a mea. Este vorba de un teren in indiviziune si ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare - cum sa procedez? andira andira Buna, As avea nevoie de un sfat: vreau sa cumpar un teren in afara Bucurestiului, are un pret excelent, este exact unde vreau, numai ca... a intervenit o ... (vezi toată discuția)
Carte funciara cadastru ,intabulare si alte formalitati funciare costigina costigina Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac in urmatoarea situatie.Doresc sa cumpar un teren extravilan, de la un mostenitor,dar pe titlul de proprietate mai este ... (vezi toată discuția)