avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de ingrijire a copilului si concediu postnatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de ingrijire a copilului si concediu postnatal

va rog sa-mi calrificati si mie urmatoarele nedumeriri:
1.La ce data se intra in concediu deingrijire a copilului - raportat la data nasterii
2. sunt obligatorii concediile pre si post natale? Pot sa nu uzez aceste zile sau sa le iau inainte pe nasterea copilului pe toate?
3.Am inteles ca este inaintat un proiect de lege privind modificarea acordarii indemnizatiei de crestere a copilului. Se stie ce modificari in acordarea indemnizatiei de crestere a copilului aduce acest proiect (chiar daca nu a fost promulgat).
Cu multumiri,

Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 22:17, 23 Septembrie 2010
1.Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu mai au, din motive neimputabile lor, calitatea de asigurate daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate

2.Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, oricaruia dintre parintii copilului daca o perioada de 12 luni in ultimul an, anterior datei nasterii copilului, a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege).

Concediul pentru cresterea copilului poate fi solicitat oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, dar numai dupa efectuarea concediului medical de maternitate.

Conditii cumulative: este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid; are, in conditiile legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei; locuieste impreuna cu copilul pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia.

Cererile pentru acordarea indemnizatiei si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare se depun la primaria pe raza careia solicitantul isi are domiciliul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Postnatal valentin2805 valentin2805 salut, sunt vali si voi fi curand tatic ,am si eu doua intrebari: 1-sotia nu mai lucreza monentan si trbuie sa nasca in luna mai ( este in luna 7 ) cum pot ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza corect valoarea aferenta concediului de maternitate tatuoana tatuoana Buna ziua sunt angajata cu contract si carte de munca la o societate. In acelasi timp am si un PFA pe care am inregistrat venituri in 2009. Am platit la ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil lrdn78 lrdn78 Am nascut pe 30 dec 2009, nu am avut inainte de naste nici o zi de concediu de nastere. Dupa nastere stiu ca trebuie sa uzez minim 42 de zile de concediu de ... (vezi toată discuția)