avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inventar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inventar

In 12 aprilie 2010 m-am angajat ca si reprezentant vanzari la un magazin,nu am preluat nici un fel de inventar,pentru ca nu au facut.peste 3 luni de zile s-a descoperit un minus in casa ,colegul meu luand banii si au facut si inventar in care s-a descoperit un minus colosal de aproape 25000 ron,si vor sa il platim toti.

Mentionez ca inainte a fost alta firma pe care cei 2 colegi ai mei au fost angajati,dupa care i-au pus sa isi dea demisia si i-au angajat pe o firma noua ,atunci m-au angajat si pe mine,si cu referire la inventar conducerea spune ca fiind
vorba de o gestiune noua preluata de firma noua nu se impunea inevntar,dar ei aveau gestiunea veche pe firma noua eu nu am preluat nimic si vor sa platim acum toti,nu mai lucram nici unul acolo pentru ca ne-au dat afara,dar suntem in proces cu ei si vor sa platim.
E normal ce spun ei?:(
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 16:49, 24 Septembrie 2010
nu e normal si nici legal ce sustin dansii. ar fi bine sa va angajati un avocat si sa le cereti si daune.
Posibil ca in cazul vostru sa fie o concediere nelegala, intr-adevar ar fi bine sa consultati un avocat. Daca concedierea este legala ma indoiesc ca veti obtine daune, dar oricum nu vor obtine obligarea la plata decat daca au dovezi solide, sau daca aveti avocat foarte prost.
Ultima modificare: Vineri, 24 Septembrie 2010
dgnConsulting, Contabil
In mod normal nu trebuia sa acceptati preluarea unei gestiuni fara a cere efectuarea unui inventar. Daca ati fi solicitat acel inventar cu posibilitatea probarii acelei solicitari, iar firma ar fi refuzat, atunci prezumtia culpei dvs. nu mai exista. Preluind gestiunea fara solicitarea si efectuarea unui inventar, subzista prezumtia acceptarii gestiunii. Puteti insa invoca si obligatia firmei de a efectua inventar inainte de schimbarea gestionarului, revenind sarcina de a proba ca acesta a fost efectuat, iar dvs. de a proba ca nu a fost efectuat in momentul preluarii gestiunii. Faptul ca ati preluat gestiunea si ati operat cu aceasta creeaza numai o prezumtie de preluare a unei gestiuni integrale, dar nu inlatura obligatia firmei de a efectua un inventar in momentul schimbarii gestionarului.
Nici nu am preluat vreo gestiune,in fisa postului sunt trecuta reprezentant vanzari,dar gestiune nu am preluat.In momentul cand ne-a dat decizia de desfacere a contractului de munca,acea decizie nu e inregistrata niciunde,doar semnata de administrator,mentionez ca in momentul angajarii nici macar vizita medicala nu mi-au cerut,data de pe contractul de munca este de 12 04 2010 si pe fisa postului 01
Atunci nu aveti de ce plati. Raspunderea materiala a angajatului trebuie probata de catre angajator, iar conditiile acesteia sunt strict si clar prevazute de lege (atat de legislatia civila privind raspunderea delictuala/ art.998 si urm. C.civ., cat si de legislatia muncii/codul muncii, fise de post, regulament intern). Solicitarea unei plati de catre angajator ca forma a raspunderii materiale a angajatului, trebuie sa aiba la baza existenta reala a acestei raspunderi, atat sub forma existentai prejudiciului, cat si a probarii culpei angajatului respectiv si a legaturii de cauzalitate dintre fapta angajatului si prejudiciu. Fara existenta acestor trei elemente esentiale, nu se poate vorbi de raspunderea materiala a angajatului. Iar in situatia refuzului oricarei plati, angajatorul nu poate face nimic altceva decat sa solicite in instanta constatarea acestei raspunderi. Orice alta forma de poprire, oprire din salariu sau alt gen de astfel de "compensatii" facute de angajator, sunt ilegale.
Va sfatuiesc sa apelati la asistenta juridica specializata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala otto2007 otto2007 Buna ziua, In conditiile in care in fisa postului salariatul are obligatia :\" de a duce la indeplinire orice dispozitie venita din partea organelor ierarhic ... (vezi toată discuția)
Legea gestiunii veredit veredit Am fost angajat la un moment dat pe postul de director adjunct al unui magazin. La acel moment exista si un director plin. De la o vreme acesta a plecat, eu ... (vezi toată discuția)
Recuperare lipsa in gestiune vanatorul vanatorul Buna ziua, Poate fi obligat sa plateasca o lipsa in gestiune un lucrator comercial care a preluat pe baza de inventar gestiunea unui magazin, cu situatie de ... (vezi toată discuția)