avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspundere patrimoniala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspundere patrimoniala

Buna ziua,
In conditiile in care in fisa postului salariatul are obligatia :" de a duce la indeplinire orice dispozitie venita din partea organelor ierarhic superioare" si din documentele emise de angajator ( ex: state de plata, proces verbal de punctaj al gestiunii) rezulta ca aceste ordine au vizat lipsa sistematica si repetata pe perioade lungi de timp a gestionarului din gestiunea respectiva ( gestiune soldata cu un minus ce antreneaza raspunderea patrimoniala a gestionarului si personalului angajat in acesa gestiune)mai este respectata conditia raspunderii patrimoniala a angajatului sau poate fi vorba de o cauza de exonerare si anume executarea ordinului de serviciu?
Concret: gestionarul a luat o gestiune in primire prin inventar la 1 august 2009.
La 1 septembrie 2009 este detasat la o alta gestiune pe o perioada de 3 luni.
Statele de plata ale angajatorului arata ca gestionarul a fost prezent toata perioada de 3 luni in cea de a doua locatie ( respectiv gestiune) ca si procesele verbale de punctaj .
Raspunde gestionarul patrimonial in urma minusului creat in gestiunea initiala de vreme ce prin ordinul superiorilor a fost obligat sa lipseasca efectiv din gestiune si obligat de a-si desfasura activitatea in alta parte abandonand gestiunea pe care a preluat-o ?
Cum va dovedi in acest caz angajatorul vinovatia gestionarului in cauzarea prejudiciului tinand cont atat de legea 22/1969 modificata cat si de fisa postului prin care gestionarul este obligat sa fie prezent tot timpul in gestiune , sa deschida gestiunea, sa primeasca marfa, sa citeasca raportul z al casei de marcat la inchiderea programului ?
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 23:04, 26 Iulie 2010
Daca ar fi sa folosim rationamentul dvs. , daca angajatorul i-ar spune sa bata pe cineva , angajatul nu ar avea nicio vina :foottap:
Cat timp gestionarul nu s-a descarcat de gestiune poate fi tras la raspundere pt prejudiciile aduse . Necunoasterea legii nu poate fi invocata de nimeni ...
In conditiile date cum probeaza angajatorul vinovatia ( conditie obligatorie pt. antrenarea raspunderii patrimoniale) de vreme ce angajatul nu a fost prezent in gestiune din ordinul lui?
Pai vinovatia este probata prin lipsa din gestiune. Cine a preluat gestiunea? Nu s-a facut proces verbal?
Cum dovedeste gestionarul ca lipsa s-a inregistrat in perioada de lipsa a sa din moment ce nu a predat gestiunea?
Cine mai avea chei de la depozit? Nu trebuia sa conduca ambele gestiuni?etc
Ar mai fi intrebari, dar astea-s cele mai relevante.
Intrebarea ar fi : cum dovediti vinovatia angajatorului cat timp nu s-a produs descarcarea de prima gestiune ? Gestionarul trebuia sa se descarce de aceasta gestiune inainte sa ia in primire alta gestiune ...altfel i se poate angaja raspunderea ....
Ce act a fost emis de angajator , ptr. ca detasare este imposibil la acelasi angajator conform prev. art. 45 Codul muncii "Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
Ultima modificare: Luni, 26 Iulie 2010
Adrian Marin, Consilier juridic
Este vorba de detasare . Faptul ca nu este in concordanta cu codul muncii nu este problema angajatului. In fisa postului sau scrie: Sa duca la indeplinire sarcinile trasate de superiori", nu l-a pus sa omoare pe nimeni , l-a pus sa munceasca in alta parte.
Nu sunt de acord cu afirmatia " vinovatia este probata prin lipsa in gestiune" altfel legea nu ar mentiona cauze de exonerare.Nu orice minus in gestiune presupune o fapta ilicita dar orice fapta ilicita poate genera un minus.
Angajatul nu se poate descarca de gestiune unilateral fara vointa angajatorului. Predarea de gestiune se face prin inventar, care are la baza o decizie emisa de angajator.
Legea 22/1969 modificata art 29 litera "C" ca si art 31 vorbesc tocmai despre vina angajatorului prin organele sale .
A detasa un gestionar in alt punct de lucru al aceluiasi angajator este o dispozitie contrara legii ( L 22/1969 litera C)
A -l impiedica sa-si indeplineasca atributiile de serviciu si a incuviinta ca alte persoane , care nu au calitatea de gestionar sa elibereze bunuri in lipsa si fara acordul acestuia prin indepartarea angajatului o lunga perioada de timp din gestiune este o prezumtie de vinovatie a angajatorului.
Nu angajatul trebuie sa probeze ca prejudiciul s-a produs cand acesta era detasat ci angajatorul trebuie sa probeze vinovatia angajatului si raportul de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu. Dar mai intai de toate trebuie sa probeze vinovatia fara de care nu poate fi angajata raspunderea patrimoniala.
Asta e parerea mea.

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala a salariatului - rog urgent raspuns cati81 cati81 Buna! Am lucrat acum 2 ani ca sef de magazin la o firma destul de cunoscuta. In momentul angajarii, m-au condus in magazin, m-au prezentat ca noua sefa si ... (vezi toată discuția)
Retinerea din salariu a furturilor din marfa ionmang20 ionmang20 Buna seara, Lucrez intr-un magazin de electronice ce face parte dintr-un lant national, si am urmatoarea problema. Luna aceasta au avut loc doua furturi ... (vezi toată discuția)
Garantie materiala oprita pentru efectuarea preavizului de demisie ioana_bucuresi ioana_bucuresi Buna seara! M-ar interesa in ce conditii care respecta codul Muncii, pot opri o garantie materiala unui angajat ca sa-si efectueze preavizul inainte de ... (vezi toată discuția)