avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspundere patrimoniala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspundere patrimoniala

Buna ziua,
In conditiile in care in fisa postului salariatul are obligatia :" de a duce la indeplinire orice dispozitie venita din partea organelor ierarhic superioare" si din documentele emise de angajator ( ex: state de plata, proces verbal de punctaj al gestiunii) rezulta ca aceste ordine au vizat lipsa sistematica si repetata pe perioade lungi de timp a gestionarului din gestiunea respectiva ( gestiune soldata cu un minus ce antreneaza raspunderea patrimoniala a gestionarului si personalului angajat in acesa gestiune)mai este respectata conditia raspunderii patrimoniala a angajatului sau poate fi vorba de o cauza de exonerare si anume executarea ordinului de serviciu?
Concret: gestionarul a luat o gestiune in primire prin inventar la 1 august 2009.
La 1 septembrie 2009 este detasat la o alta gestiune pe o perioada de 3 luni.
Statele de plata ale angajatorului arata ca gestionarul a fost prezent toata perioada de 3 luni in cea de a doua locatie ( respectiv gestiune) ca si procesele verbale de punctaj .
Raspunde gestionarul patrimonial in urma minusului creat in gestiunea initiala de vreme ce prin ordinul superiorilor a fost obligat sa lipseasca efectiv din gestiune si obligat de a-si desfasura activitatea in alta parte abandonand gestiunea pe care a preluat-o ?
Cum va dovedi in acest caz angajatorul vinovatia gestionarului in cauzarea prejudiciului tinand cont atat de legea 22/1969 modificata cat si de fisa postului prin care gestionarul este obligat sa fie prezent tot timpul in gestiune , sa deschida gestiunea, sa primeasca marfa, sa citeasca raportul z al casei de marcat la inchiderea programului ?
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 23:04, 26 Iulie 2010
Eu unul nu doresc sa va conving sa imbratisati parerea mea. Doar am adresat niste intrebari. Nu va contrazic fata de ceea ce afirmati. Dar...
Nu sunt de acord cu afirmatia " vinovatia este probata prin lipsa in gestiune" altfel legea nu ar mentiona cauze de exonerare.Nu orice minus in gestiune presupune o fapta ilicita dar orice fapta ilicita poate genera un minus.

Sunt de acord cu ceea ce scrieti. Orice lipsa din gestiune presupune cel putin neatentie, nu neaparat o fapta ilicita. Din pacate si neatentia o platim.
Angajatul nu se poate descarca de gestiune unilateral fara vointa angajatorului. Predarea de gestiune se face prin inventar, care are la baza o decizie emisa de angajator.

Desigur, dar ati cerut asta?
A -l impiedica sa-si indeplineasca atributiile de serviciu si a incuviinta ca alte persoane , care nu au calitatea de gestionar sa elibereze bunuri in lipsa si fara acordul acestuia prin indepartarea angajatului o lunga perioada de timp din gestiune este o prezumtie de vinovatie a angajatorului.

Ati facut o adresa in scris in care sa semnalati eliberarea bunurilor fara controlul dumneavoastra?
Nu angajatul trebuie sa probeze ca prejudiciul s-a produs cand acesta era detasat ci angajatorul trebuie sa probeze vinovatia angajatului si raportul de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu. Dar mai intai de toate trebuie sa probeze vinovatia fara de care nu poate fi angajata raspunderea patrimoniala.

Fata de aceasta...Am observat ca ati amintit L22/1969. Poate studiati si art. 23, 24,25 si 26.

Repet. Parerea mea este ca firma este responsabila in anumita masura. Dar veti dovedi greu acest lucru. Succes.
Apropos. Am lucrat peste 10 ani cu gestionari, eu insumi avand gestiune. Dar la fiecare lipsa angajatul a platit. Nu cunosc nici un caz in care sa fie altfel.
Orice lucru are un inceput. Firma este responsabila si se poate dovedi prin documentele emise de ea . Ma mira pozitia dvs cu atat mai mult cu cat spuneti ca aveti gestiune. Cererea de a se dispune inventar nu duce obligatoriu la acceptul angajatorului asa dupa cum refuzul dispunerii nu elibereaza angajatul. Bunurile se elibereaza din gestiune pe parcursul unei zile intregi ( vanzare cu amanuntul) , angajatorul ridica incasarile zilnic pe baza de monetar semnat si intocmit de o alta persoana care nu are calitatea de gestionar de vreme ce gestionarul e trimis in alta parte . Ce fel de adresa ar trebui sa faca gestionarul? Angajatorul insusi scrie statul de plata semnat si parafat ca respectivul gestionar a efectuat orele inscrise in contractul individual de munca in alta parte.
Am studiat L22/1969 in totalitatea ei , mai mult decat atat stiu ca formularea din fisa postului " angajatul este obligat sa indeplineasca toate ordinele venite din partea superiorilor" este interzisa tocmai pentru a elimina abuzurile angajatorilor .
Nadajduiesc ca de aceasta data angajatul nu va plati, altfel la ce s-a mai casnit legiuitorul sa insereze in lege conditiile obligatorii pentru antrenarea raspunderii patrimoniale?
Repet, angajatorul este cel in sarcina caruia revine proba, angajatul isi poate formula doar apararea.
Multumesc pentru comentarii, oricand putem invata din punctele de vedere ale semenilor nostri.
Eu personal va doresc succes. Sa stiti ca nu va faceam critica. Vorbeam doar despre experienta mea.
Astept cu interes rezolvarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala a salariatului - rog urgent raspuns cati81 cati81 Buna! Am lucrat acum 2 ani ca sef de magazin la o firma destul de cunoscuta. In momentul angajarii, m-au condus in magazin, m-au prezentat ca noua sefa si ... (vezi toată discuția)
Retinerea din salariu a furturilor din marfa ionmang20 ionmang20 Buna seara, Lucrez intr-un magazin de electronice ce face parte dintr-un lant national, si am urmatoarea problema. Luna aceasta au avut loc doua furturi ... (vezi toată discuția)
Garantie materiala oprita pentru efectuarea preavizului de demisie ioana_bucuresi ioana_bucuresi Buna seara! M-ar interesa in ce conditii care respecta codul Muncii, pot opri o garantie materiala unui angajat ca sa-si efectueze preavizul inainte de ... (vezi toată discuția)