avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lipsa act de proprietate pe casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lipsa act de proprietate pe casa

buna ziua! Din anul 1981 stau cu mama intr-o casa la tara, facuta pe pamantul unei bunici ale mele care intre timp a decedat. Aceasta bunica are 3 copii: tatal meu( care si el a decedat intre timp), si inca un baiat si o fata care traiesc.Problema este ca eu si cu mama nu avem acte nici pe casa si nici pe pamantul din jurul casei.Intrebarea mea este urmatoarea: ar putea cei doi copii ai bunicii care sunt inca in viata sa vina si sa ne dea afara din casa ? ( pentru ca teoretic ei sunt singurii mostenitori ramasi pe ceea ce a avut bunica mea, de moment ce tata a decedat) .Va multumesc! ( mentionez ca bunicul este decedat si el) . Am uitat sa mentionez ca cei doi copii ai bunicii care traiesc nu au nici ei niciun act pe nimic din ceea ce are bunica( case sau pamanturi)
Ultima modificare: Vineri, 24 Septembrie 2010
addonys_2007, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 14:41, 25 Septembrie 2010
La mostenire se vine pe tulpini, iar nu pe capete. Concret, dvs. veti veni la mostenirea bunicii decedate in numele si in dreptul tataului dvs., impreuna cu alti frati ai dvs. daca mai aveti, pentru intreaga parte din mostenirea bunicii si bunicului decedati, ce se cuvenea tatalui dvs./o treime, iar ceilati doi unchi ai dvs. pentru cate o treime, fiecare. Lucrurile sunt insa putin mai complicate, pentru ca trebuie dezbatute ambele succesiuni, atat a bunicului, cat si a bunicii, fiind decedati ambii. Principial insa, lucrurile stau asa cum vi le-am prezentat initial.
Scuze, nu m-am exprimat prea clar.Este vorba de doua case in aceasta problema. Casa in care stau eu a fost facuta de catre buncii mei tatalui meu in momentul cand acesta s-a casatorit. Insa parintii mei NU AU FACUT de-a lungul timpului acte pe aceasta casa. Alaturi de casa mea mai este o casa in care stateau bunicii mei..Eu ma refer de fapt la casa in care stau eu ...Pot unchii mei sa aiba pretentii si la casa mea? Adica s-ar putea ca ei sa vrea o treime si din casa mea??Cu alte cuvinte ambele case se impart egal , lor cate o treime si mie cate o treime?? si intr-adevar nu s-a dezbatut nici o succesiune, iar unchii mei nu au locuit niciodata in casa in care stau eu acum
Ultima modificare: Vineri, 24 Septembrie 2010
addonys_2007, utilizator
De putut, pot invoca si ei un drept de mostenire. Situatia este insa mai complexa si necesita nuantari. Atat in forma si sub aspectul unei tactici pasive, in aparare, in situatia in care vi se cere o parte din casa in cadrul dezbaterii succesorale, cat si sub aspectul unui comportament mai activ din partea dvs., care puteti incerca obtinerea unui titlu asupra casei cu pricina, in forme diferite (este de gandit si de studiat chiar si uzucapiunea ca mod de dobândire a proprietatii...si mai ales probattoriul de care pot dispune partile etc.:))
Cine are sau nu are dreptul la casa este o problema...dar atat vreme cat nu exista nici un fel de acte pe casa, nici nu se poate dezbate mostenirea si imparti cotele parti aferente. Eu zic ca daca dvs. cu mama dvs. ati locuit continuu in acea casa din 1981, este clar ca ati acceptat succesiunea dupa tatal dvs, care si el o acceptase pe a tatalui sau folosind casa pe care i-au construit-o parintii, chiar si fara acte in regula. Ar mai fi de stiut cine foloseste cealalta locuinta (casa batraneasca)...
Eu va dau urmatoril sfat (mai ales daca detineti rol distinct, atat la registrul agricol cat si la plata impozitelor).
Mergeti frumos la primarie si faceti dvs. Ordinul prefectului pe casa si curtea aferenta. In baza art. 23 din legea 18/1991, depuneti urmatorul dosar:
- cerere tip;
- daca tatal traia in 1990, va trebui sa depuneti un certificat de calitate de mostenitor de pe urma dansului; daca deja era decedat, depuneti actele de stare civila ale persoanei care figureaza in registrul agricol 1986-1990 si registrul cadastral 1990 existente la primarie (banuiesc ca ar trebui sa fie mama dvs);
- extras din registrul agricol 1986-1990 si registrul cadastral 1990 pentru pozitia de rol aferenta imobilului in cauza;
- istoric de rol fiscal;
- schita cadastrala a imobilului;
- declaratii de la vecini cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, in cazul in care suprafata rezultata in masuratori este mai mare decat cea din registrele de la primarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu avem acte pe casa gabrielarosu gabrielarosu buna ziua. tatal meu a decedat in urma cu trei ani. casa in care locuim este a bunicilor mei. bunicul a decedat si el. tata nu are decat rol pe numele lui. ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa bunica cu partaj voluntar, fara succesiune Manu111 Manu111 Buna ziua, Am o problema mai delicata,cred.Este vorba despre o casa,mostenire de la bunica mea,care a decedat in 1986. Bunica a avut 2 copii(mama mea si ... (vezi toată discuția)
Vreau sa fac acte la casa si nu stiu cum monikuttza892007 monikuttza892007 mama a primit de la bunica o casa dar problema este ca nici bunica nu avea acte pe ea,dar la primarie a platit pe numele ei casa,acum bunica a decedat si nu ... (vezi toată discuția)