Buna ziua,
Am o problema mai delicata,cred.Este vorba despre o casa,mostenire de la bunica mea,care a decedat in 1986.
Bunica a avut 2 copii(mama mea si fratele ei) ambii au decedat.Mama m-a avut decat pe mine,fratele ei a avut 2 baieti(unul a decedat- dar are o fată, si unul este in viață). Din cate stiu exista un titlu de proprietate vechi,pe numele bunicii,dar nu s-a facut nici o succesiune,nici dupa bunica,nici dupa copii ei. Acum fiul supravietuitor al unchiului meu vrea sa vindem casa,dar nu stiu cum se procedeaza.
Se poate partaj voluntar sau judiciar si care este mai sigur si mai simplu avand in vedere ca este vorba despre o casa cu teren si fara cadastru? Se dezbate succesiune dupa bunica,apoi dupa copii ei?Se poate face succesiunea doar pentru casa,nu si pentru restul terenurilor agricole,care se afla in alta comuna?
Cum ma sfatuiti sa procedez?
Ce se face mai intai,partajul sau se dezbate succesiunea?
Multumesc anticipat si va raman profund recunoscator daca ma indrumați.
adriandimitriu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă toți moștenitorii sunt de acord, totul se poate face într-o singură sesiune, la notar sau judecătorie, după caz. Dezbaterea succesiunilor se va face în ordinea deceselor. Nu știu ce înțelegeți prin voluntar, dar actele rezultate trebuie să fie autentice.
Ok,dar cum se procedeaza? Trebuie scos certificate de mostenitor,de unde stie notarul care sunt mostenitorii.
De unde se porneste,care sunt primii pasi?
Multumesc frumos!
raluk0207
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Ideea e ca in orice varianta trebuie dezbătută succesiunea după bunica, dupa mama, după unchi si dupa varul dvs. Deci 4 mosteniri, fiecare cu succesorii sai (pe mama o mosteniti dvs si tata, pe unchi soția și copilul, iar pe varul dvs soția și copilul)
Aveti 2 variante:
1. Sa urmați calea notariala, sens în care va adresați unui birou notarial din circumscripția judecătoriei unde defunctii au avut ultimul domiciliu și dezbateti fiecare succesiune. Bineinteles, fiecare familie pentru autorul sau.
După ce ati dezbătut cele 4 succesiuni și ati obținut certificatele de moștenitor, contactați un inginer de cadastru pentru intocmirea documentatiei cadastrale, după care puteti vinde.
Puteti dezbate mostenirile pe tot sau partial, însă atentie ca opțiunea succesorala (acceptare sau renuntarea) vizează tot.
Adică dacă tatăl dvs, de exemplu renunta la succesiunea mamei, renunta și la cota de la bunică și la eventualele bunuri pe care le-a mai dobândit în timpul căsătoriei cu mama.
Dacă rămâne moștenitor rămâne pe absolut toate bunurile, chiar dacă dezbateti numai pe casa.
In privinta vânzării...daca ati ramas cu toții moștenitori, vindeți împreună.
2. Pe cale judecătorească.
Avantajul e ca se dezbat și succesiunile și se face si partajul in aceeasi hotărâre judecătorească, dezavantajul este ca durează până intr-un an. Iar daca mai mor dintre dvs va fi alta și alta succesiune de dezbătut.
Mostenire
Maria 32
Buna ziua ,parinti mei au decedat acum 21 ani avem o casa construita d tata dar p numele bunicului ,noi suntem doi frati gemeni si p langa noi o matusa ( sotia ... (vezi toată discuția)