avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... achiesare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

achiesare

poate fi revocat -pe revocatorie-un partaj prin care paratul achieseaza la cererea reclamantului intr-un partaj devalmas, respectiv paratul recunoaste si este de acord cu contributia exclusiva a reclamantului la edificarea unei case?
eu creditor..
Cel mai recent răspuns: ContSters188173 , utilizator 20:46, 22 Februarie 2011
Depinde de probele pe care le veti administra si de....instanta !
ma refer la admisibilitatea unei astfel de cereri, partajul fiind pronuntat printr-o hotarare data pe fondul cauzei ( prin achiesare) si nu printr-o hotarare d expedient...
judecatoria Racari mi-a respins aceasta cerere ca inadmisibila:)...insa sustinerea mea a fost intemeiata pe imprejurarea ca si tranzactia si achiesarea sunt acte de dispozitie..declarative..partaj..etc
sunt in apel acum..si ma gandeam..mai aiuresc sau ba:D
Aha! Ce problema dragalasa! Desigur ca l-am consultat si pe rabbi Mordechai pentru ca problema e fooarte, foooarte interesanta.

De principiu, nu cred ca ai sanse insa nu pentru ca nu ai avea dreptate ci din alte motive pe care ma sfiesc sa le invoc aici.

1. Inadmisibilitatea unei cereri prin care se pune in miscare actiunea civila trebuie sa rezulte dintr-o prevedere expresa a legii care oprind reclamantul sa actioneze urmareste sa protejeze intotdeauna o chestiune ce tine de ordinea publica (de aceea poate fi invocata din oficiu).
2. In ceea ce priveste partajul judiciar art. 673ind4 arata ca in tot cursul procesului dacă părţile ajung la o înţelegere cu privire la împărţirea bunurilor, instanţa va hotărî potrivit învoielii lor. Cu alte cuvinte chiar daca s-au administrat probe din care sa rezulte ca recl. a avut o contributie de 50% iar paratul tot asa, daca la dezbaterile pe fond paratul zice ca se invoieste ca totul sa fie al reclamantului, instanta trebuie sa ia act de intelegerea partilor.
3. Acum presupunem ca, in mod viclean si la intelegere cu reclamantul, paratul a achiesat pentru a-si frauda creditorii care vor ramane astfel, vorba motului "batand din buze a paguba". Instanta care a dat hotararea nu avea de unde sa stie despre frauda.
4. Care ar fi motivul pentru care cererea prin care se cere revocarea ar fi inadmisibila? Daca partajul se facea in fata notarului putea sa actioneze creditorul? Sigur ca da! Aham, pai fata de un tert hotararea judecatoreasca e doar un act autentic ca oricare altul asa ca ... Manifestarea de vointa prin care paratul a fraudat interesele creditorului a fost cumva innobilata, sau validata daca a fost cuprinsa intr-o hotarare judecatoreasca? Nu cred. Atunci?

Booon ... n-ai sanse, nu cred ca ai. Cred ca o sa-ti respinga apelul cu motivari de genul "inadmisibilitatea unei cereri formulate de catre un tert prin care se urmareste reformarea unei hotarari judecatoresti irevocabile" "stabilitatea circuitului juridic" "buna credinta a reclamantului" etc.

Divagatie: Cata vreme ai dreptate, pentru tine, ca avocat, conteaza mai putin daca instanta iti valideaza sau nu rationamentul pentru ca toata lumea poate sa greseasca. Pentru clienti insa e ceva mai grav. :angry:
Multumesc u.b.i.k.!

:)

promit.. sa postez solutia din apel

Înregistrat în data de: 01.07.2010
Obiect dosar: superficie ACTIUNE CONFESORIE
Materia juridică: Civil
Stadiu procesual: Recurs
Părţi:
L : Recurent
L : Intimat
N ... : Recurent
TERMENE DE JUDECATÃ:
Data Soluţie Detalii
01/11/2010 Amana pronuntarea la 8.11.2010 pentru note scrise. Încheiere
04/10/2010 pentru studiu întâmpinare Amânat
06/09/2010 Admite cererea de amânare formulată în scris de recurenta reclamantă pârâtă L..., prin care solicită termen pentru lipsă de apărare. Acordă termen pentru lipsă de procedură cu recurenta reclamantă pârâtă L ...... Se va cita recurenta reclamantă pârâtă L atât la adresa indicată în cererea de chemare în judecată, respectiv; Bucureşti, str. I.C. Brătianu, , Sector 3, dar şi la adresa menţionată pe plicul de corespondenţă în care a fost expediată cererea de recurs, respectiv comuna ...
Menţine citarea intimatului pârât ..... AMÂNÃ CAUZA LA DATA DE 4 OCTOMBRIE 2010 Pronunţată în şedinţa publică din data de 06.09.2010.
8/11/2010 Respinge apelul declarat de reclamanta apelantă. Admite apelul declarat de pârât. desfiintează sentinta civilă si trimite cauza spre rejudecare. Soluţionare
:)

nu prea ma descurc la copiat


asta-i solutia din apel...insa o sa postez si motivarea
pt intelegerea cauzei eu sunt parat-reclamant si am solicitat ce am zis mai sus, iar reclamanta ce se vede :)
Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
ContSters163072, utilizator

Alte discuții în legătură

Revizuirea (dupa recurs). spirit spirit Am castigat recursul, dar exista o contrarietate de decizii in apel si fond care ma determina sa ma gandesc la o urmatoare cale de atac. Va rog, daca are ... (vezi toată discuția)
Imobil revendicat gugu121285 gugu121285 09/09/2009 Amânat Solutie: Având în vedere Hotărârea Adunării Generale a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti din data de 28 august 2009, prin care ... (vezi toată discuția)
Cum se ataca o hotarare judecatoreasca intr-un recurs mary_nyk mary_nyk Buna ziua, In mai 2008 sotia mea a intentat actiune de divort, actiune care s-a incheiat in septembrie 2008. A urmat apoi procesul de partaj avand ca ... (vezi toată discuția)