avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire apartament

Buna ziua.Am o problema legata de o mostenire,mai exact de un apartament cu 3 camere.Suntem 3 frati,tata este decedat din 2005,iar mama de anul acesta,fratele mai mic sta in apartamentul parintilor de aprox. 23ani,impreuna cu sotia si cele 2 fiice.De curand(dupa moartea mamei),am primit acasa o citatie de la fratele mai mic,nu se specifica despre ce este vorba.Ulterior am aflat ca, cota parte de 5/8 a mamei este acum pe numele lui si al sotiei sale,in urma unui contract de vanzare-cumparare cu clauza privind dormitorul in care locuia mama pana la deces,si acces la dependinte.
Vanzarea a avut loc imediat dupa moartea tatalui meu in anul 2005,iar dupa anumite calcule,suma platita de cumparator,restectiv fratele meu,pt cota parte de 5/8(si facand socoteala cat ar fi valorat apartamentul) este la jumatate fata de pretul real al apartamentelor cu 3camere din zona.
Ce este de facut?Nu am tocmai o situatie financiara buna,si nu stiu incotr-o s-o iau,sunt citat la jumatatea lunii octombrie,si inca nu am facut nimic.
Este posibil ca instanta sa ne oblige pe mine si pe fratele mai mare sa ne vinem partea catre fratele mic?si daca da,la pretul de atunci,sau se evalueaza apartamentul la preturile de acum?
Va multumesc anticipat. :(
Cel mai recent răspuns: marianvl , utilizator 09:11, 5 Octombrie 2010
Apartamentul se evalueaza la valoarea de circulatie de la acest moment si daca nu va intelegeti asupra acesteia, va trebui sa solicitati o expertiza de evaluare. Fratele avand o cota mai mare, va solicita atribuirea imobilului in natura, cu obligatia sa corelativa la plata unei sulte catre d-voastra.
In alta ordine de idei odata cu citatia ar fi trebuit sa primiti si o copie de pe cererea de chemare in judecata; daca nu ati primit-o mergeti la arhiva judecatoriei si solicitati dosarul la studiu.
avocat Cristina Popescu
consultati un avocat sa va ajute sa va redacteze intampinare.
In cat timp se poate depune intampinarea la dosar,de la primirea citatiei?Pe 19oct trebuie sa ma prezint la tribunal.Si ce ar trebui sa contina?Imi cer mii de scuze ca pun atatea intrebari,dar nu am trecut nici o data prin asa ceva.
Va multumesc foarte mult pentru ajutor.
In primul rand,ar trebui sa consultati un avocat care sa vada actiunea reclamantului.
De abia dupa accea ati putea stii cat va costa avocatul pentru proces.
Daca sunteti la primul termen puteti cere amanarea cauzei pt a va angaja avocat.
Avocatii pot fi platiti si in rate.
Daca nu stiti despre ce este vorba ati putea pierde mostenirea daca nu va aparati...

avocat Claudiu Lascoschi
pe citatie trebuie sa fie mentionat obiectul dosarului . nu are cum sa nu se mentioneze acest lucru !!
dar cel mai probabil fratele v-a actionat in instanta pt. partaj succesoral si iesire din indiviziune .
daca nu a fost dezbatuta succesiunea dupa tatal dvs., at. actul de vanzare-cumparare incheiat intre fartele dvs. si mama dvs. este lovit de nulitate .
solutia dosarului difera dupa cum imobilul este comod partajabil in natura sau nu .

Alte discuții în legătură

Actiune civila decedat !?posibil? sastalavista sastalavista Mama a decedat acum 5 ani ! Inainte de a deceda fiind bolnava de cancer e am luat-o in grija si am stat cu ea prin spitale 1 an de zile . Mam mutat in casa ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata mini_cinie mini_cinie ajutati-ma va rog sa ma lamuresc asupra unei probleme. 1.tatal meu s-a recasatorit si are in prezent un apartament si 2 copii majori.Apartamentul este bun ... (vezi toată discuția)
Mama mea m-a dat in judecata pentru fond -succesiune si evacuarea din casa Raluca_Claudia Raluca_Claudia Pe citatie scrie ca sunt obligata de a depune Intampinare cu 5 zile inainte de termenul stabilit pentru judecata. Pentru a ma face inteleasa cat mai usor voi ... (vezi toată discuția)