avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... incadrare fapta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

incadrare fapta

Speta:
Se dau un constructor si un beneficiar intre care se semneaza un contract privind construirea unei locuinte. Constructia se edifica, plata facandu-se asalonat, pe stadii de executie. La un moment dat, constructorul incaseaza banii pentru a achizitiona de la o anumita societate tabla pentru acoperis (2800 Euro), tabla care nu mai ajunge niciodata la beneficiar. Intre timp, constructorul isi strange toate materialele de pe "santier" si pleaca, moment din care nu mai raspunde la telefon si nu mai poate fi gasit la domiciliu (instrainand apartamentul) - cu posibilitatea sa fi parasit deja tara (intre timp, angajatii sai incetand contractul cu acesta).
Ca ce infractiune poate fi calificata aceasta fapta, in masura in care beneficiarul lucrarii doreste sa se indrepte inpotriva respectivului cu o actiune penala?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
O duminica placuta!
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 10:02, 29 Septembrie 2010
Cercetarile se desfasoara in continuare,cu citarea invinuitului,chiar in lipsa acestuia,administrandu-se probatorii.
In functie de stabilirea unor vinovatii dosarul fa fi inaintat procurorului pentru intocmirea ordonanatei de neincepere a urmaririi penale sau pentru intocmirea rechizitoriului si apoi instantei pentru a fi dedus judecatii.
Si in aceasta situatie va fi legal citat si daca nu se va prezenta judecata se va efectua si in lipsa acestuia
Problema este complicata. Este dicutabil daca este inselaciune. Intre beneficiar si constructor exista un contract si plata tablei pt acoperis s-a efectuat in virtutea contractului pentru realizarea constructiei.Din punctul meu de vedere nu este inselaciune. Constructorul a primit banii pentru a achizitiona un material de constructie in temeiul contractului numai ca nu a respectat contractul ;i nu a finaliyat constructia. As spune ca ne aflam in fata unei culpe contractuale si nu a unei inselaciuni sau a altei fapte penale. Se contureaya astfel un litigiu civil in care beneficiarul sa-i solicite constructorului sa-i restituie suma de bani platita pentru achizitionarea tablei si de asemenea daune pentru ca nu a respectat contractul si nu a finalizat constructia.
Raman de vazut stipularile din contract cu privire la achizitionarea materialelelor.
Constructorul putea prin contract,putea sa aiba in sarcina numai manopera,nu si procurarea materialelor.
Exista astfel de cazuri.
Multumesc pentru interes!
Voi intra in posesia contractului si revin cu detalii. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa procedez? petre1981 petre1981 Bună seara! Am un proiect în derulare pe GAL, similar 6.2 național ( construcție și dotare frizerie - coafor) . Proiectul implica și construcție. Avem ... (vezi toată discuția)
Constructorul vrea mai multi bani Andreea_Hulea Andreea_Hulea Buna ziua! Am nevoie de un sfat: anul trecut am facut o intelegere cu o firma de constructie pt ridicarea unui acoperis pt un apartament de la etajul 4. ... (vezi toată discuția)
Dacă semnez recepția lucrării la o construcție mai pot solicita ulterior daune materiale în instanță? petre1981 petre1981 Bună seara! Am un proiect cu fonduri europene nerambursabile în derulare pe GAL, similar 6.2 național ( construcție și dotare frizerie - coafor) . ... (vezi toată discuția)