avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Refuz recoltare probe biologice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Refuz recoltare probe biologice

Buna ziua. Am si eu o nedumerire si nu mai stiu la cine sa apelez. Sa va povestesc ce s-a intamplat. In ianuarie am fost cu un prieten la o discoteca si am baut cam mult. In loc sa plec cu un taxi acasa, am plecat cu masina. La un moment dat am vazut ca s-a luat politia(nu era rutiera) dupa mine. Eu nu am oprit, am mai mers vreo cateva sute de metri si am parcat masina intre niste blocuri. Am vrut sa ma dau jos din masina si sa plec dar nu am mai avut timp ca politia deja a ajuns langa mine. Le-am spus ca nu am condus masina si ca astept de vreo 10 min pe cineva sa coboare. In fine, ei nu au crezut, m-au intrebat de ce nu am oprit cand mi-au facut ei semn, ca sunt baut etc. Pana la urma am vrut sa ma inteleg cu ei dar nu au vrut. Mentionez ca erau 2 politisti pana in 30 de ani. Au dat prin statie sa vina rutiera si ne-am intalnit cu ei la spital. Politistii de la rutiera erau tot 2 pana in 30 de ani. Aici eu am refuzat sa suflu in alcooltest si nu am vrut sa la dau probe biologice pe motiv ca mi-e frica de ac si eu defapt nu am condus masina cum au spus politistii ci am stationat. Ne-au dus la sectie pe mine si pe prietenul meu si desi i-am spus sa nu scrie nimic, el a dat declaratie si a povestit tot cum s-a intamplat. Eu nu am dat nici o declaratie si nu le-am dat permisul(mi-au pus in vedere sa il duc in 5 zile parca). Si asta a fost tot. De atunci nu s-a mai intamplat nimic. Nu mi-a venit nici o citatie acasa, nimic. Nici de la politie, nici de la parchet, de nici unde nimic. Am vorbit si cu vreo 2 cunostine care sunt avocati si au spus ca nici ei nu-si explica. Trebuie sa mai adaug ca dupa vreo trei luni de la incident, am fost la politia rutiera si am intrebat daca permisul figureaza ca fiind suspendat si mi-a spus ca nu e este suspendat. Eu nu stiu ce sa mai cred, desi sper, nu cred ca nu o sa se mai intample nimic. Ma gandesc la faptul ca politistii care m-au oprit erau mai tineri si cum nu erau de la rutiera, e posibil sa fi facut niste greseli. Eu va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsurile voastre. O zi buna!
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 15:43, 28 Septembrie 2010
Refuzul de a se recolta probe biologice este infractiune si, mai mult ca sigur ca
vi s-a intocmit dosar penal.
Sfatul meu este sa mergeti la parchetul de pe langa judecatorie si
sa intrebati daca exista un dosar inregistrat pe numele dvs.

Conform prevederilor art.87, alin. 5 Codul rutier constituie infractiune refuzul, împotrivirea sau sustragerea conducatorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autoritatii competente, aflat în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a se supune recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Ultima modificare: Duminică, 26 Septembrie 2010
Daniel Coman, Avocat
Deci sa inteleg ca sanse sa scap curat nu sunt, chiar daca a trecut atata timp? In cazul in care o sa ajung in instanta, cu permisul cum ramane, va fi anulat sau nu si la ce pedeapsa sa ma astept? Mentionez ca acum trec in anul 2 la drept si nu am antecedente.
Daca instanta va va condamna , politia rutiera va anula permisul de conducere . Pedeapsa ptr refuz este de la 2 la 7 ani , cum preciza si domnul avocat Coman Daniel .
In cazul acestei infractiuni , permisul se retine ( nu se suspenda ) pana la solutionarea cauzei , dar drept de conducere nu aveti , asa ca aveti mare grija ca nu cumva sa va procopsiti si cu un dosar ptr conducere fara a avea dreptul acesta .
rar dar se poate intampla ca politistii sa va fi vazut in ce stare erati si sa va fi iertat si sa se fi amuzat de dvs.
oricum ati stat multa vreme cu emotii si nu cred ca v-ati mai urcat beat la volan.
cel mai bine ar fi sa mergeti si sa depuneti o adresa la politie si una la parchetul de pe langa judecatoria de care apartineti ,adrese prin care sa solicitati sa vi se comunice daca aveti cumva vreun dosar pe rol.
la adresa catre politie sa cereti sa vi se comunice si daca aveti permisul suspendat.
succes
Zilele astea o sa ma interesez la parchet daca exista vreun dosar pe numele meu. Vreau sa va mai intreb la ce pedeapsa sa ma astept, pot spera la una mai blanda, avand in vedere situatia mea(sunt student in anul 2 la drept si nu am antecedente). Sper la un procuror mai intelegator, care sa inteleaga ca pentru mine o pedeapsa chiar si cu suspendare inseamna un viitor compromis. Va multumesc pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Daca nu am fost informat pot luat 2 pedepse cu suspendare? danut666 danut666 in 2010 am condus sub influenta bauturilor alcoolice,politistii dandu-mi permisul de conducere inapoi,avocatul de atunci mi-a confirmat ca am voie sa conduc pe ... (vezi toată discuția)
Am fost oprit in trafic de poliția rutieră eu eram in dreapta ... Prodan Valentin Prodan Valentin Am fost oprit in trafic de poliția rutieră eu eram in dreapta pe locul pasagerului prietena mea conducea autovehiculul m-a scos poliția forțat din masina ... (vezi toată discuția)
Pe ce perioada voi avea permisul suspendat Vionelv Vionelv Am baut seara ,iar a doua zi la 10 am plecat cu masina ,am mers sa bag combustibil si iesind din peco ma oprit politia,unde a rezultat ca aveam o alcolemie de ... (vezi toată discuția)