avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul pentru cresterea copilului-CCC pentru al ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul pentru cresterea copilului-CCC pentru al doilea copil

In conditiile in care mama este in CCC cu primul copil si ramane insarcinata in acesta perioada (al doilea copil urmand sa se nasca inainte de implinirea termenului de 2 ani aferent CCC-ului pentru primul copil); mai concret:
- CCC pentru primul copil pana pe 1 August 2011,
- data nasterii celui de-al doilea copil 1 Iunie 2011:

1. Este posibil ca incepand cu 1 Ianuarie 2011, tatal sa intre in CCC pentru primul copil pana la termen (1 August 2011) si mama sa se intoarca la servici, urmand sa intre in concediu de maternitate (pre si post natal)? Poate ea sa beneficieze in acest caz de indemnizatia aferenta concediului de maternitate pentru cel de-al doilea copil?
2. Care va fi formula de calcul pentru mama, daca intra in CCC pentru al doilea copil?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:28, 27 Septembrie 2010
1. Din Norma de aplicare a OUG 148/2005:

Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
...
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.
...
2. Tatal copilului p[oate oricand intra in CCC daca renuntati dvs. la acesta si daca indeplineste conditiile legale.
3. Dupa cum reiese din art.8(1), lit.a) si art.8(2), de mai sus, nu se pot primi doua indemnizatii pentru CCC ci numai una.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil anidabcrsal anidabcrsal buna ziua. in prezent sunt in concediu pentru crestere copil pana in luna august 2011; tototdata, sunt insarcinata in 10 saptamani, urmand ca data probabila a ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate ionela calugaru ionela calugaru Ma aflu in concediul de cresterea copilului pana la data de 2 mai 2011.Daca raman insarcinata in aceasta perioada , mai beneficiez de concediul de maternitate ... (vezi toată discuția)
Prelungire ccc 1 pentru tata ContSters169368 ContSters169368 prelungirea concediului de crestere pentru tatal aflat in plata, pentru primul copil expira in mai 2011, in ianuarie se va naste al doilea, cum procedeaza ... (vezi toată discuția)