avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu crestere copil

buna ziua. in prezent sunt in concediu pentru crestere copil pana in luna august 2011; tototdata, sunt insarcinata in 10 saptamani, urmand ca data probabila a nasterii sa fie undeva in aprilie 2011; in acest caz, va rog sa-mi spuneti:
- cum se procedeaza in ceea ce priveste prelungirea concediului de crestere copil?
- cand ar trebui, cel mai tarziu, sa anunt angajatorul si sa solicit certificate medicale pentru a le pune la dispozitia angajatoului?
- cele 126 de zile mai sunt luate in calcul daca nasterea celui de-al doilea copil apare inainte cu 4 luni de expirarea CCC pentru primul copil?
- baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil ramane aceeasi?

va multumesc.
cu stima,
Adina Lacramioara Sestac
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:30, 30 Septembrie 2010
1. Din Normele de aplicare a OUG 148/2005:

Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
...
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.

2. Asadar nu veti mai beneficia de concediu de maternitate (sarcina si lauzie).
3. Dupa nasterea celui de al doilea copil faceti o cerere catre angajator sa va prelungeasca suspendarea CIM pana ce si al doilea copil va implini 2 ani (atasati si o copie dupa certificatul de nastere al celui de al doilea copil).
4. Apoi va duceti si la Primaria (Agentia de Prestatii Sociale) cu cretificatul de nastere si solicitati prelungirea CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire ccc 1 pentru tata ContSters169368 ContSters169368 prelungirea concediului de crestere pentru tatal aflat in plata, pentru primul copil expira in mai 2011, in ianuarie se va naste al doilea, cum procedeaza ... (vezi toată discuția)
Gravida in perioada concediului pentru cresterea copilului agnes1999 agnes1999 Buna ziua, Fiica mea e in concediu pentru cresterea copilului pana noiembrie 2010 (atunci va implini copilul 2 ani). E gravida in luna a sasea, ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere copil evamaria2009 evamaria2009 Buna ziua , am marea rugaminte sa-mi spuneti daca beneficiez deja de indemnizatia de crestere copil in varsta de 1 an si 7 luni iar luna viitoare voi naste cel ... (vezi toată discuția)