Buna ziua,
Am si eu o intrebare. Doresc sa aduc ca aport la capitalul social al firmei un teren. Terenul imi apartine mie, si sunt si actionar majoritar. Ceea ce nu stiu este cum cedez eu terenul? Prin ce tip de act?
Va multumesc
Elena Vochin
Puteti aduce ca aport terenul fie prin contract de vanzare cumparare fie prin contract de inchiriere. Astfel, daca prin aportul adus se transmite dreptul de proprietate asupra unui bun, aceasta va intra in patrimoniul societatii cu excluderea oricarui drept al asociatului asupra bunului respectiv, iar in caz de dizolvare a societatii, asociatul nu va avea niciun drept asupra acestuia, ci doar asupra partii care i se cuvine din lichidarea societatii. Daca, insa, dreptul care se transmite pe calea aportului in natura este cel de folosinta asupra bunului respectiv, raporturile dintre asociat si societate sunt guvernate de regulile referitoare la locatiune. Pe cale de consecinta, asociatul ramane proprietarul bunului si, in aceasta calitate, va avea dreptul la dizolvarea societatii, la restituirea bunului.
Daca se doreste majorarea capitalului social prin aport in natura, se va face o hotarare AGA si se va actualiza actul constitutiv , care in mod obligatoriu se va autentifica la notar.
Practic, actul constituiv este actul prin care se transmite dreptul de propietate asupra terenului.
De asemenea, este nevoie de o expertiza care sa stabileasca valoarea terenului, capitalul social urmand sa se majoreze cu valoarea prevazuta in raportul de expertiza (nici mai mult, nici mai putin).
Eu am avut probleme cu o astfel de experiza, intrucat nu se impartea exact si am majorat cu cativa banuti in AGA. Proasta mutare #-o, am fost nevoita sa refac AGA si actul constitutiv, intruca la ORC mi-au facut referat pt ca am majorat 0.50 lei (sau cam asa ceva).
Faceti un raport de evaluare a terenului si mergeti cu el in prima faza la un notar pentru a face actul aditional modificator si actul constitutiv actualizat in forma autentica.( daca este SRL) Daca este SA faceti o AGEA si cu hotararea adoptata si cu procesul-verbal de sedinta semnat de presedintele si secretarul de sedinta mergeti la notar pentru incheierea actului aditional modificator si actul constitutiv actualizat in forma autentica. In etapa a doua depuneti actele la registrul comertului. Detalii pe www.onrc.ro la sectiunea formalitati.
Aport capital
adriana1964
daca un asociat aduce aport in natura la capitalul social un apartament, cum trebuie procedat?
se aporteaza si cota indiviza de teren aferenta sau nu?
actul ... (vezi toată discuția)