din punct de vedere fiscal se face o diferenta intre profitul contabil si cel fiscal. cu alte cuvinte o societate comerciala poate inregistra un profit de 1 leu dar va calcula impozit pe profit la profit de 2 lei sau de 0,5 lei. diferentele apar din aceste cheltuieli nedeductibile sau din venituri neimpozitabile.
astfel: cheltuielile nedeductibile sunt cheltuieli pe care societatea le face dar pe care statul nu le recunoaste cand e vorba sa se calculeze profitul care se impoziteaza.
sa spunem ca o societate face comert. vinde marfuri de 1000 lei iar costul acestor marfuri este de 900 de lei.
contabil societatea a realizat un profit de 100 lei.
sa spunem ca societatea primeste o amenda de 100 lei. in urma acestei amenzi profitul contabil va fi de 0 lei. ca urmare a faptului ca cheltuielile cu amenzile nu sunt deductibile in momentul cacului impozitului pe profit sociatea va determina profitul care se impoziteaza fara a tine cont de cheltuielile cu amenzile. sau conform legii va proceda astfel:
total venituri 1000 lei
total cheltuieli 1000 lei
chelt. nedeductibile 100 lei
profitul impozabil=total venituri-total cheltuieli + cheltuieli nedeductibile = 100 lei
CONCLUZIE: cheltuielile nedeductibile sunt cheltuieli care pot fi realizate de societate dar care nu diminueaza profitul la care se calculeaza impozitul pe profit.
din punct de vedere contabil , tot ceea ce cumpara o firma ( bunuri, servicii cu exceptia mijloacelor fixe care se amortizeaza ) sunt cheltuieli .
Diferenta dintre venituri si cheltuieli este profit contabil
Peste aceasta stare , aplicam codul fiscal , care limiteaza unele cheltuieli pentru ca se considera , din punct de vedere fiscal, ca nu sunt neaparat aducatoare de venituri , esenta fiscalitatii fiind axioma : este cheltuiala deductibila doar ceea ce aduce venit.
Si atunci ,codul fiscal are urmatoarea clasificare :
- cheltuieli deductibile - adica cele care fara nici un dubiu produc venituri - de exemplu tot ce inseamna cheltuiala cu marfa , cu salariile , cu servicii etc
- cheltuieli deductibile limitat : adica , zice fiscul : ok, ai voie sa bei o cafea , dar ca sa nu o tii intr-una in cafele , ai voie doar 2% din profit sa cheltui pe protocol
- cheltuieli nedeductibile - aici e vorba de acele cheltuieli care practic nu prea ajuta la obtinerea veniturilor : de exemplu, ai voie sa bei o cafea cu un partener de afaceri, dar tigarile - sunt de la voi !
Am simplificat cumva si am dat aceste exemple care sper sa va ajute sa intelegeti care este filosofia .
Daca doriti , cititi art 21 din codul fiscal .