avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitor sau nu????
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitor sau nu????

Va propun spre analiza urmatoarea speta:
A si B casatoriti.
In anul 1991 cumpara impreuna un imobil, pe care urma a-l achita in rate, deci, bun comun.
In 1992 divorteaza, fara insa a face niciodata partajul.
Ea paraseste imobilul-domiciliul comun, dand totodata o "declaratie" sub semnatura privata si fara martori, prin care renunta la toate bunurile, nemaiavand niio pretentie.
El face imprumut la CAR, achita imobilul in totalitate.
In 2010 el decedeaza. Unicul mostenitor-fiul acestuia dintr-o alta casatorie, anterioara celei de mai sus.
Intrebare: fosta sotie, respectiv A de mai sus, are dreptul la mostenire? Nimeni nu stie domiciliul, daca mai traieste sau nu... etc.
Ce propuneri aveti??
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 18:11, 28 Septembrie 2010
Pai la data decesului fosta sotie nu mai are nicio calitate sa vina la mostenirea defunctului.

Nu au copii impreuna banuiesc, ci singurul copil il are dintr - alta casatorie.

In mod firesc la mostenire vine copilul si daca dupa cel de al dpoilea divort s-a mai castorit sotia supravietuitoare.
Dar in hotararea de divort nu se specifica si partajul bunurilor?
Cum sa aiba drept la mostenire? La data decesului nu mai erau casatoriti.

Are insa drept la 1/2 din bunul comun. Sa faca partajul - actiunea e imprescriptibila, hartia pe care a facut-o nu e valabila.
Nu poate anunta deschiderea succesiunii prin publicare intr-un ziar de larga circulatie? Sau fiul sa faca acceptarea succesiunii in termenul legal de 6 luni, si ulterior sa faca partajarea??
Bineinteles, prima data sa accepte succesiunea ( da o declaratie la notar).

Apoi dezbaterea va fi obligatoriu in instanta, pt ca trebuie facut partajul si nu cunoaste domiciliul celuilalt co-proprietar ( fosta sotie).
adutescu a scris:

Are insa drept la 1/2 din bunul comun. Sa faca partajul - actiunea e imprescriptibila, hartia pe care a facut-o nu e valabila.

Oare, chiar asa sa fie, 1/2?

Bun comun nu inseamna 50-50% ci poate fi in functie de contributia fiecaruia#-o
De acord ca si Ea are un drept de creanta pentru aportul sau la plata ratelor cat au fost casatoriti, dar nici intr-un caz 50%, mai ales ca El a continuat sa plateasca dupa divort...=D>

Alte discuții în legătură

Mostenire - succesiune k27lau k27lau In anul 2007, eram casatorit si am achizitionat impreuna cu fosta sotie un apartament prin credit ipotecat. In anul 2011, am divortat, de comun acord, nu am ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat un apartament în rate cu un an înainte de căsătorie. soțul are vreun drept asupra lui în caz de partaj? TEODORA MARTIS TEODORA MARTIS Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: am cumparat un apartament cu imprumut de la banca,ratele eu le achit, dar dupa un an m-am ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament, eventual bunuri, in cazul concubinajului Grati Grati Buna seara, [b]Ma poate cineva ajuta intr-un caz...bizar?[/b] Am fost casatorita, am divortat de 10 ani, dupa divort eu am cumparat un apartament, cu plata ... (vezi toată discuția)