Ma puteti ajuta va rog cu cateva raspunsuri !?!
Parintii sotului meu detin in proprietate 2 imobile in aceeasi curte , in unul din ele locuim noi . Au luat decizia sa ne vanda imobilul in care locuim cu o parte din terenul curtii, prin intocmirea unui ctr.de v-c cu uzufruct viager .
1.Actul poate fi atacat de fratii sotului dupa ce acestia nu vor mai fi ?
2.Dreptul de uzufruct poate fi instrainat sau mostenit ?
3.Se poate incheia un simplu ctr.de vanzare-cumparare intre parintii si copil fara a fi nevoie de aceasta clauza ?
1. numai ptr. cauze de nulitate absoluta, ceea ce va fi f. greu ptr. acestia de dovedit
2. nu, nici in timpul vietii acestora si nici ptr. dupa decesul lor
3. se poate, dar parintii incearca sa-si ia niste minime masuri de precautie
avocat Cristina Popescu
Art. 845. Valoarea bunurilor înstrãinate unui succesibil în linie dreaptã, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezervã de uzufruct va fi socotitã în portiunea disponibilã si excedentele, de este, se va trece în masa succesiunii. Imputatia si raportul nu pot fi cerute de succesibilul în linie dreaptã care a consimtit la aceste înstrãinãri. (C. civ. 738, 751 si urm., 841 ).
adica un astfel de act este prezumat de lege a fi o donatie.
dvs veti avea sarcina sa demonstrati ca nu este asa.
Este posibila intocmirea unui ctr. de v-c. in care sa se stipuleaza ca si clauza , neputinta cumparatorilor de a vinde imobilul pana la moartea parintilor in speta vanzatorii,fara a se apela la clauza cu uzufruct ?
Notarul unde urmeaza a se intocmi actele a dat de inteles sau "a vrut sa dea" ca nu se poate incheia un simplu ctr de vanzare cumparare intre parinti si copil...motivul : "o vanzare mascata " este adevarat ?