avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare cu uzufruct viager

Buna ziua,
Acum 7 ani am incheiat un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager (fara intretinere) intre mine si parintii mei pentru apartamentul in care stam. Acest contract a fost incheiat la notar care s-a uitat pe un tabel cu zona apartamentului acesta fiind situat in zona C si fiind estimat la o valoare de 85 mii lei. Eu le-am dat parintilor mei suma de 70 mii lei (doar de atat am dispus) suma care este scrisa si in contract + 4000 lei actele. Pe vremea aceea un apartament ca acesta se putea vinde si cu 120 mii lei. Acum eu doresc sa cumpar alt apartament si sa ma mut dar parintii ma ameninta ca daca fac acest lucru ei vor strica actul. Intrebarea mea este daca strica acest act eu imi pot recupera banii pe care i-am dat? Oricum fratele meu este hotarat sa strice actul dupa moartea parintilor....acest lucru este posibil?
Cel mai recent răspuns: mariana80 , utilizator 15:34, 22 Decembrie 2014
Da, este posibil, daca nu veti reusi sa dovediti plata efectiva a pretului, deoarece, potrivit codului civil in vigoare la data incheierii actului (vechiul cod civil) un astfel de act este prezumat a fi cu titlu gratuit (art.845):

Art. 845
Valoarea bunurilor înstrăinate unui succesibil în linie dreaptă, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezervă de uzufruct va fi socotită în porţiunea disponibilă şi excedentele, de este, se va trece în masa succesiunii. Imputaţia şi raportul nu pot fi cerute de succesibilul în linie dreaptă care a consimţit la aceste înstrăinări
.

Oricum, fratele va putea obtine reductiunea doar daca nu puteti dovedi plata pretului si numai daca se va constata ca i-a fost incalcata rezerva succesorala prin actul atacat.
Banii pe care i-am dat au fost de la nunta si din imprumuturi. Nu am chitante sau altceva...ci sunt trecuti in actul propriuzis. Din banii pe care i-am dat parintii si-au cumparat masina noua, acestia fiind pnsionari. Ce dovezi trebuie sa aduc mai ales dupa atatia ani? Am uitat sa mantionez ca actul este facut pe numele meu si al sotului dupa nunta.
Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2014
mariana80, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovedire donatie deghizata mariasimonacercel mariasimonacercel buna ziua, bunica mea are un ap cu 2 cam si are 2 fete(mama si matusa).de bunic e divortata de multi ani si in plus acesta a trecut in nefiinta.apartamentul ... (vezi toată discuția)
Contract intretinere cu uzufruct viager ionandra ionandra buna ziua . parintii mei s au despartit legal au facut si partajul suntem 2 frati recent tatal a decedat in urma partajului tatalui ia revenit apartamentul ... (vezi toată discuția)
Pot pune ipoteca pe un imobil donat? niculeo niculeo BUNA ZIUA! PARINTI MEI IMI VOR FACE UN ACT DE DONATIE PE UN TEREN SI O CASA LA ROSU CU TOATE ACTELE IN REGULA. DORESC SA VA INTREB DACA IN CAZUL ACESTUI ACT ... (vezi toată discuția)