avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dovedire donatie deghizata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dovedire donatie deghizata

buna ziua,
bunica mea are un ap cu 2 cam si are 2 fete(mama si matusa).de bunic e divortata de multi ani si in plus acesta a trecut in nefiinta.apartamentul a fost trecut doar pe numele bunicii.bunica i-a facut contract de v.c verisoarei mele cu drept de viager,iar in contract este stipulat faptul ca banii i-au fost dati de catre matusa meadeoarece ea era minora avand 16 ani.in contract este trecuta val de 50 milioane lei vechi in anul 1999, cu mentiunea ca aceea este val reala a apartamentului. din ce m-am interesat pe net am vazut ca nu este val reala asa cum este mentionat in contract. pot sa fac vreun demers si sa dovedesc ca aceasta este de fapt o donatie deghizata?

multumesc
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
mariasimonacercel, utilizator
Cel mai recent răspuns: mariasimonacercel , utilizator 02:09, 10 Mai 2013
Mama ar putea incerca ,nu dvs.
BUNA ZIUA, MULTUMESC, STIAM CA MAMA PT CA EA AR FI SUCCESOAREA INSA VROIAM SA STIU DACA ASTFEL DE CAZURI SE CASTIGA
Interventie moderator

Va rugam sa nu mai utilizati scrierea cu majuscule, aceasta putand fi interpretata ca o atitutudine agresiva in discutia purtata .

Multumesc.
imi cer scuze nu am stitu, nu se va mai repeta
avvalentina a scris:

Mama ar putea incerca ,nu dvs.

Nici măcar mama, atîta vreme cît bunica este în viaţă.

După decesul bunicii, mama ar putea invoca prevederile art.845 din vechiul cod civil, aplicabil în speţă:

Art. 845
Valoarea bunurilor înstrăinate unui succesibil în linie dreaptă, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezervă de uzufruct va fi socotită în porţiunea disponibilă şi excedentele, de este, se va trece în masa succesiunii. Imputaţia şi raportul nu pot fi cerute de succesibilul în linie dreaptă care a consimţit la aceste înstrăinări.

Sarcina de a dovedi plata efectivă a preţului va aparţine dobînditorului apartamentului, şi nu reclamantului. Dacă dobînditoarea nu va putea face dovada achitării preţului, actul va fi considerat ca fiind o donaţie şi va putea fi supus reducţiunii.

Alte discuții în legătură

Mama mea vrea sa dea apartamentul uneia dintre cele 4 fete ale ei ;are nevoie de semnatura celorlalte?? Lumy2011 Lumy2011 Buna ziua, Doresc un sfat de la dvs.-cum ar trebui sa procedam ca sa fie in regula. Mama mea doreste sa -mi dea apartamentul ei mie ,eu fiind ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu uzufruct viager mariana80 mariana80 Buna ziua, Acum 7 ani am incheiat un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager (fara intretinere) intre mine si parintii mei pentru apartamentul in ... (vezi toată discuția)
Pot pune ipoteca pe un imobil donat? niculeo niculeo BUNA ZIUA! PARINTI MEI IMI VOR FACE UN ACT DE DONATIE PE UN TEREN SI O CASA LA ROSU CU TOATE ACTELE IN REGULA. DORESC SA VA INTREB DACA IN CAZUL ACESTUI ACT ... (vezi toată discuția)