avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Confidentialitate date personale
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Confidentialitate date personale

Buna ziua. problema mea este legata de confidentialitatea datelor personale dintr-un contract de credit. Am un contract de credit cu o banca, care se pare ca si-a externalizat serviciul de recuperare de datorii catre o firma. Recunosc ca platesc ratele cu intarziere (dar pentru asta platesc penalizari) si atunci firma de recuperare ma tot bombardeaza cu telefoane la ora 7 dimineata, biletele lasate prin usa cu mesajul de a suna urgent,mesaje lasate pe la vecini, telefoane la parintii mei, etc.Doresc sa stiu daca acea firma de recuperare de creante are dreptul de a beneficia de datele mele personale. In contractul cu banca la capitolul confidentialitatea datelor se mentioneaza ca banca are dreptul sa inscrie in bazele nationale de date a debitorilor rau-platnici numele si datele personale de indentificare(nu se precizeaza care sunt acestea). Doresc sa stiu daca acea firma de recuperare are dreptul sa cunoasca numerele de telefon din contractul meu cu banca si celelalte date personale.
Cel mai recent răspuns: Krissia . , Alte profesii 23:12, 6 Noiembrie 2010
Secretul profesional

Art. 35. - Banca va păstra confidenţialitatea tuturor tranzacţiilor şi serviciilor pe care le oferă, inclusiv cu privire la identitatea titularilor conturilor.
Art. 36. - Personalul unei bănci, supus prevederilor prezentei legi, nu are dreptul de a folosi sau de a dezvălui, nici în timpul activităţii, nici după încetarea acesteia, fapte sau date care, devenite publice, ar dăuna intereselor ori prestigiului unei bănci sau vreunui client al acesteia.
Prevederile de mai sus se aplică şi persoanelor care obţin informaţii de natura celor arătate, din rapoarte ori alte documente ale băncii.
Art. 37. - Orice membru al consiliului de administraţie al unei bănci, precum şi toate persoanele care participă la activitatea băncii sunt obligate să păstreze secretul profesional. Informaţii privind sumele depuse şi operaţiunile efectuate pe numele persoanelor fizice şi juridice se vor transmite numai titularilor sau reprezentanţilor lor legali, iar în cauzele penale în care s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva titularului, la cererea scrisă a procurorului sau a instanţei judecătoreşti. Personalul băncii nu poate uza, în folos personal, de informaţiile bancare pe care le deţine sau de care a luat cunoştinţă în orice mod.
Prevederile alin. 1 se aplică şi persoanelor care obţin, din activitatea de control şi supraveghere sau din rapoarte ori documente ale băncii, informaţii de natura celor arătate mai sus.

Institutia creditoare are acces numai la datele inserate in contract.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Consultati prevederile legii nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date(actualizata pana la data de 12 mai 2005*).
Aşa este. Banca nu poate oferi decât informaţiile din contractul de credit.

Restul... firma de recuperări le obţine din cartea de telefon, din cataloage, de pe net, etc.

Aşa că vă bateţi capul degeaba.

Încercaţi să le trimiteţi o scrisoare prin care îi somaţi să înceteze orice contactare telefonică.
Dar nu îi puteţi împiedica să vă trimită somaţii sau să vorbească cu vecinii sau rudele.

În străinătate există legislaţie cu privire la metodele acceptate de recuperare creanţe dar la noi încă nu există.

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are dreptul? lilicrin lilicrin Are dreptul primaria sa se intereseze la BP daca firma are datoriile achitate? Primaria a trimis catre BP un inscris in care li se cere BP-ului sa precizeze in ... (vezi toată discuția)
Verificarea datelor cu caracter personal highlife highlife Buna ziua, Conform legislatiei in vigoare, bancile au dreptul de a verifica datele cu caracter personal pe care noi le oferim la incheierea unui contract de ... (vezi toată discuția)
Date personale picika picika angajatul bancii are dreptul sa dea informatii unui client despre persoana mea? in scurt: am dat teapa pt o persoana si el a aflat domiciliul meu (sigur dp ... (vezi toată discuția)