avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 221
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 221

Buna seara,

este adevarat ca s-a limitat despagubirea prin OUG 68/2010 la suma derizorie de 2.500 €?

Am cautat in www, dar ceva concret nu am gasit. Mama mea care a fost si deportata si stramutata, a decedat in anul 2000. Eu mai pot face cerere de a primii despagubiri?

Mersi
Cel mai recent răspuns: stormlord , utilizator 21:25, 28 Septembrie 2010
Buna seara.OUG nr. 62/2010 si nu 68 modifică Legea nr. 221/2009 - condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate - 6 martie 1945-22 decembrie 1989 stabilind la art.5 nivelul despagubirilor.Dvs. puteti intradevat ca urmas sa primiti suma de 2.500 euro dar pentru aceasta trebuie sa introduceti actiune in instanta.Instanta de judecata va poate acorda inclusiv cheltuielile de judecata deci recomandarea mea este sa va angajati un avocat
Multumesc pentru rapiditatea cu care a-ti raspuns. Sint in "tratative" cu o avocata, de la ea am aflat de acel OUG,chiar daca a fost gresit, de aia nici nu am gasit nimic concret.

Deci nu este adevarat ca mama mea, daca a decedat, eu nu am nici un drept de despagubire? Scuze pt. gramatica intortocheata, romana nu este limba mea materna.

Mersi 2
Repet dvs ca urmas puteti primi suma mentionata mai sus dar numai pe cale judecatoreasca
daca sunteti fiica a deportatei/stramutatei limita maxima a despagubirii e de 5000 euro. acesta nu e un drept succesoral si deci nu este nevoie sa faceti dovada ca ati acceptat succesiunea.
Curtea Constitutionala este sesizata cu o exceptie de neconstitutionalitate a dispozitiei care limiteaza plafonul despagubirii.
mai multe detalii, aici:
[ link extern ]
@stormlord, multumesc pentru link. Da, sint fiica deportatei/stramutatei. Pt. ea am o Hotarire di 1995 prin care se constata, deportarea/stramutarea ei.

Stramutati au fost si bunicii mei, exista sanse sa primesc si pt. ei despagubiri?

Ultima intrebare, cam cit este durata actiunii?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Deportati in urss paris50paris paris50paris Buna ziua va rog un sfat familia mea au fost deportati in urss inpreuna cu bunici exista vreo lege prezenta pt actiona in istanta pt despagubiri banesti ? va ... (vezi toată discuția)
Decret lege 118/1990 petreica petreica Buna ziua va rog daca stie cineva din forum in legatura cu decret lega 118/1990 daca a intrat in viguare pentru despagubiri ptr. deportati e.t.c care au ... (vezi toată discuția)
Prizonier de razboi - compensatii materiale Doru D. Doru D. Bunicul meu a fost luat ca prizonier de razboi in 1944 de catre armata rusa. Dupa 4 ani de munca silnica in Siberia a fost eliberat. A decedat in 1986. Doresc ... (vezi toată discuția)