buna seara astazi am facut succesiunea, suntem trei frati si mam.Nimeni nu a renuntat in favoarea cuiva . Mama poate sa ii mai lase sorei mele partea ei dupa ce moare ? sau ne revine la toti 3? multumesc
Chiar daca lasa un testament in favoarea cuiva, descendentii (copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit), beneficiaza de rezerva succesorala care este de 1/2 din bunuri daca exista un singur copil, 2/3 din mostenire daca sunt 2 copii si 3/4 pentru 3 sau mai multi copii. Testamentul poate fi atacat in instanta daca se incalca rezerva succesorala.
Art. 841 Cod civil : “Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului, daca la moarte lasa un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasa doi copii; peste o a patra parte, daca lasa trei sau mai multi copii”.
Art. 843 Cod civil prevede ca : “Liberalitatile, prin acte intre vii sau prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor, daca in lipsa de descendenti, defunctul lasa tata si mama sau peste trei sferturi, daca la sa numai pe unul din parinti”.
Donatie de casa.
JANCSCI
socrul meu a mostenit inpreuna cu fratele lui casa parinteasca.jumatatea lui a donato sotiei mele, ia fiind fica lui,.sotia mea avind inca 4 frati se poate ... (vezi toată discuția)