avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Liberalitati si rezerva in codul civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Liberalitati si rezerva in codul civil

Se suprapun in codul civil?
Daca da, cum se explica fiecare in parte?

Alese multumiri!
Cel mai recent răspuns: ContSters170035 , utilizator 05:01, 29 Septembrie 2010
Dacă vă referiți la rezerva succesorală aceasta nu are nici în clin nici în mânecă cu liberalitățile , rezerva fiind dreptul de care se bucură succesorii legali ( ascendeții și descendenții) și de la care nu pot fi înlăturați( vezi Codul civil succesiuni)
Art. 841. - Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului daca la moarte-i lasa un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasa doi copii; peste a patra parte, daca lasa trei sau mai multi.

Liberalitatile pot fi vandute?
De exemplu, bunul dispunatorului, 5/8 din avutie dupa decesul sotiei.
Multumim!
Cuantumul rezervei. Potrivit art. 841 C. civ., in cazul in care la mostenire vin copii ai defunctului, cotitatea disponibila a mostenirii nu poate depasi:
-1/2 din mostenire, daca lasa un copil;

Ce se face cu diferenta: 5/8-1/2=1/8?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2010
ContSters170035, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturii dumitrugabriela dumitrugabriela buna seara astazi am facut succesiunea, suntem trei frati si mam.Nimeni nu a renuntat in favoarea cuiva . Mama poate sa ii mai lase sorei mele partea ei dupa ... (vezi toată discuția)
Mostenire - urgent dadam dadam Stimate Doamne, Stimati Domni, Ma adresez Dumneavoastra in speranta ca voi primi un raspuns cit mai repede cu putinta. Prezint mai jos cazul a doua surori, ... (vezi toată discuția)
Buna. pot deveni - si in ce conditii - proprietar al apartamentului parintilor (mai am frati) monyta monyta Buna ziua am si eu o intrebare stau cu parintii mei si mai am inca 3 frati, ei nu stau cu noi......daca in timp se va intampla cu parintii mei ceva, parintii ... (vezi toată discuția)