Am un dosar care a fost pe rol la un tribunal; a ramas in pronuntare la primul termen, apoi l-a repus pe rol, apoi a venit un alt judecator care m-a declinat la alt tribunal.
Ideea este ca abia acum vine primul termen la noua instanta si sunt curios daca pot sa imi actualizez penalitatile de intarziere, avand in vedere ca nu s-a discutat practic inca fondul si dosarul initial a fost inregistrat in MARTIE 2010. As putea sa depun o expertiza contabila simpla la primul termen prin care sa actualizez suma si sa imi modific cuantumul pretentiilor ? Eu nu vad de ce nu, dar astept si alte pareri; cel mult cred ca adversarul poate solicita inca un termen pentru studiu/luare la cunostinta..
Da, eu am procedat asa. Am depus o precizare prin care am majorat suma, calculand penalitatile la zi. Am motivat pe faptul ca, penalitatile curg pana la data achitarii integrale a debitului. Mi-a admis instanta actiunea cu precizarea ulterioara. Ulterior, pana au achitat suma au mai trecut vreo 4 luni . I-am dat din nou in judecata pe restul de penalitati, de cand s-a pronuntat hotararea si pana au achitat debitul. Si am castigat si atunci.Depuneti un tabel de calcul al penalitatilor la zi. Bafta!
Corect. Legat de curgerea penalitatilor pana la achitarea integrala a debitului.. o stiu si eu ca principiu de practica, dar este reglementata si printr-un act normativ? Oricum o invoc in instanta.. Si nu cred ca o sa am noroc sa plateasca pana la executarea silita, caz in care am sa cer executorului sa actualizeze suma, bineinteles daca instanta retine o formula de calcul a penalitatilor.
Potrivit art. 1361 din Codul Civil, principala obligatie a cumparatoarului este de a achita pretul la locul si data stabilita. In situatia aceasta in care debitoarea nu a achitat debitul la scadenta , ea se afla in culpa si raspunde prin plata penalitatilor de intarziere pe intreaga perioada de la data scadentei si pana la data achitarii sumei.Penalitatile de intarziere sunt accesorii obligatiei principale, reprezentand , totodata , o sanctiune pentru neexecutarea obligatiilor .Clauza penala este obligatie intre parti, iar creditorul nu este tinut sa faca dovada pagubei suferite, fata de dispozitiile art.1087 din Codul civil. Cam pe astea mergeam eu in instanta. sper sa va ajute!
Puteti calcula pana la data introducerii actiunii penalitatile, le solicitati ca suma si mentionati sa fie acordate si in continuare in cuantum de 0,15 % sau cat aveti pe zi de intarziere, pana la achitarea integrala a debitului. Astfel, executorul va putea calcula suma.