avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... actualizarea penalitatilor in cursul judecatii ?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

actualizarea penalitatilor in cursul judecatii ?

Buna ziua!

Am un dosar care a fost pe rol la un tribunal; a ramas in pronuntare la primul termen, apoi l-a repus pe rol, apoi a venit un alt judecator care m-a declinat la alt tribunal.

Ideea este ca abia acum vine primul termen la noua instanta si sunt curios daca pot sa imi actualizez penalitatile de intarziere, avand in vedere ca nu s-a discutat practic inca fondul si dosarul initial a fost inregistrat in MARTIE 2010. As putea sa depun o expertiza contabila simpla la primul termen prin care sa actualizez suma si sa imi modific cuantumul pretentiilor ? Eu nu vad de ce nu, dar astept si alte pareri; cel mult cred ca adversarul poate solicita inca un termen pentru studiu/luare la cunostinta..

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters6135 , utilizator 22:53, 6 Octombrie 2010
Da, eu am procedat asa. Am depus o precizare prin care am majorat suma, calculand penalitatile la zi. Am motivat pe faptul ca, penalitatile curg pana la data achitarii integrale a debitului. Mi-a admis instanta actiunea cu precizarea ulterioara. Ulterior, pana au achitat suma au mai trecut vreo 4 luni . I-am dat din nou in judecata pe restul de penalitati, de cand s-a pronuntat hotararea si pana au achitat debitul. Si am castigat si atunci.Depuneti un tabel de calcul al penalitatilor la zi. Bafta!
Corect. Legat de curgerea penalitatilor pana la achitarea integrala a debitului.. o stiu si eu ca principiu de practica, dar este reglementata si printr-un act normativ? Oricum o invoc in instanta.. Si nu cred ca o sa am noroc sa plateasca pana la executarea silita, caz in care am sa cer executorului sa actualizeze suma, bineinteles daca instanta retine o formula de calcul a penalitatilor.

Multumesc !
Potrivit art. 1361 din Codul Civil, principala obligatie a cumparatoarului este de a achita pretul la locul si data stabilita. In situatia aceasta in care debitoarea nu a achitat debitul la scadenta , ea se afla in culpa si raspunde prin plata penalitatilor de intarziere pe intreaga perioada de la data scadentei si pana la data achitarii sumei.Penalitatile de intarziere sunt accesorii obligatiei principale, reprezentand , totodata , o sanctiune pentru neexecutarea obligatiilor .Clauza penala este obligatie intre parti, iar creditorul nu este tinut sa faca dovada pagubei suferite, fata de dispozitiile art.1087 din Codul civil. Cam pe astea mergeam eu in instanta. sper sa va ajute!

Puteti calcula pana la data introducerii actiunii penalitatile, le solicitati ca suma si mentionati sa fie acordate si in continuare in cuantum de 0,15 % sau cat aveti pe zi de intarziere, pana la achitarea integrala a debitului. Astfel, executorul va putea calcula suma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitatile se calculeza doar pana la data cand ai formulat cererea de chemare in judecata?? nicoleta_85 nicoleta_85 in cadrul ordonantei de plata (OUG 119), penalitatile se calculeza doar pana la data cand ai formulat cererea de chemare in judecata?? Daca vin la ultimul ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii intretinere sig73 sig73 Buna ziua, Figurez in evidentele asociatiei cu o datorie restanta la intretinere de 3680 lei (calculata din 2006-2007 pana in prezent , desi intre timp am ... (vezi toată discuția)
Penalitãþi de întârziere...... quiras quiras Avem situaţia următoare : Lunar emit facturi catre o persoana ,aceasta beneficiaza de serviciile furnizate dar nu isi plateste facturile....Il actionez in ... (vezi toată discuția)