Avem situaţia următoare :
Lunar emit facturi catre o persoana ,aceasta beneficiaza de serviciile furnizate dar nu isi plateste facturile....Il actionez in judecata in vederea recuperarii debitului ....
Penalitatile de intarziere se stopeaza o data cu chemarea in judecata ?Sau curg in continuare ?
Ma intreb,daca il dau in judecata la 1.01.2014 pentru un debit de 1000 lei si procesul dureaza poate 1 an ,penalitatile curg in continuare,iar daca eu am castig de cauza debitorul achita 1000 de lei(atat cat s-a cerut) .Dar penalitatile ?
Penalizarile curg in continuare, actionarea in judecata neavand vreun efect asupra contractului dintre parti (cu exceptia procedurii insolventei, dar nu cred ca veti merge pe aceasta cale).
alculati penalizarile la data depunerii actiunii si apoi la primul termen de judecata. Atunci cand formulati cererea aveti grija sa solicitati debitul actualizat.
Ulterior, pana la recuperarea integrala a debitului, executorul judecatoresc va putea actualiza suma cu penalizarile aferente.
Da,procesul s-a intins (cu tot cu recurs si rejudecare ) aproape 2 ani ,in urma rejudecarii instanta mi-a acordat castig de cauza in parte ,adica dintr-un debit solicitat de 5000 lei (cu tot cu penalizari),instanta a decis ca paratul sa platesca 4000 lei .Va dati seama ca in 2 ani cat a fost procesul debitul nu a ramas la 5000 lei !
Si daca instanta a decis ca paratul sa plateasca 4000 lei ,aceasta suma nu ar trebui sa fie purtatoare de penalitati,dobanzi sau cum le-o mai zice acum (sic!)?!