Care este procedura care trebuie urmata pentru testarea unui angajat cu etilotestul, astfel incat, in cazul in care se dovedeste a fi sub influenta alcoolului, sa poata fi concediat?
Conditia este ca acel aparat etilotest sa fie omologat,iar executarea serviciului sub influenta bauturilor alcoolice sau in stare de ebrietate sa fie sanctionabil prin prisma regulamentului intern.Ulterior ,in temeiul Codului Muncii,trebuieste declansata cercetarea disciplinara ,in temeiul careia se va lua masura impotriva angajatului.Testarea cu aparatul etilotest se va face in prezenta a doi martori-angajati-si cu aceasta ocazie intocmiti un proces verbal de constatare ,datat,semnat de catre cei doi martori,semnat de cel care este imputernicit sa faca constatarea,de administrator si stampilat.
Aparatul etilotest este omologat si executarea serviciului sub influenta bauturilor alcoolice sau in stare de ebrietate este sanctionabila prin prisma regulamentului intern.
Fiind indeplinite conditiile de mai sus, cercetarea disciplinara poate fi declansata la constatarea prezentei alcoolului in aerul respirat?
Cine trebuie sa faca testarea angajatului si cine trebuie sa mai asiste la testare?
Din cate stiu, angajatul trebuie testat de catre seful direct, iar la testare trebuie sa participe si cineva de la HR + un alt martor (eventual un alt angajat). Este corect?
PS: Scuze, nu vazusem completarile pe care le-ati facut.
Inca o intrebare: ce pot folosi ca baza legala pentru procedura explicata de dvs.? Domnisoara de la HR spune ca doar daca Politia constata starea de ebrietate i se poate desface CIM...
De seful direct,daca are in competenta aceasta prin fisa postului,prin lucratorul desemnat cu securitatea si sanatatea in munca sau prin serviciul intern de securitate si sanatate in munca,administratorul insusi,in prezenta a doi martori.Baza legala-art.171-178;257-262;263-268 din Codul Muncii,si bineinteles prevederile Regulamentului Intern.