avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda contraventionala
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda contraventionala

Cand am fost sa platesc impozitul casei pentru anii 2006 si 2007 am fost anuntat ca am de platit o amenda primita in ianuarie 2005 (pentru ca am circulat cu o bicicleta neechipata corespunzator). Nu am fost anuntat niciodata (nici de vreun functionar al primarie, nici nu am primit vreo hartie in scris)ca as avea o amenda de platit. Functionara de la primarie imi cere sa platesc aceasta amenda pentru ca altfel daca se prescrie o va plati ea.
Dupa cat timp se prescrie amenda?
Intr-adevar functionarii de la primarie platesc amenzile prescrise?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Georgeta Istrate , Avocat 21:04, 6 Februarie 2008
... sa zicem, ca intr-un fel ei le platesc! ... se prescrie dupa 5 ani!
Multumesc pentru raspuns.
Nu inteleg ce ati vrut sa spuneti prin "intr-un fel , ei le platesc"?
Termenul de prescriptie este de 5 ani.
La un eventual control al Curtii de Conturi care este instituţia supremă de control financiar ulterior extern asupra modului de formare, administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public, aceasta va constata ca nu s-a incasat aceasta amenda si va putea stabili ca persoanelor vinovate de acest lucru sa li se impute valoarea amenzii neincasate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Decembrie 2007
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca nu ai primit procesul verbal de constatare sau acesta nu ti-a fost comunicat in niciunul dintre modurile prevazute de lege, executarea amenzii se prescrie intr-o luna de la aplicarea sanctiunii.
Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 5 ani de la 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.Un exemplu: la 1.07.2006 se constata o contraventie.6 luni este termenul de prescriptie pentru aplicarea sanctiunii contraventionale,sa zicem ca p-v se intocmeste in 17.12.2006.In 1.01.2007 ia nastere dreptul la executare silita,termenul de prescriptie de 5 ani curge de la 1.01.2008.
De asemenea,fiecare act de executare silita (somatie,poprire,sechestru) comunicat intrerupe termenul de prescriptie,iar de la data comunicarii actului de executare silita(sau de la 1 ianuarie a anului urmator,aici nu sunt sigur) va curge un nou termen de 5 ani.
Un proces-verbal de constatare si aplicare a amenzii,precum si o somatie se poate comunica si altfel decat prin inmanarea procesului verbal semnat in prealabil de contravenient sau comunicare prin posta.P-v se poate afisa la domiciliu,in acest sens incheindu-se un proces-verbal semnat de un martor.Somatia se poate comunica printr-un afisaj colectiv sau pe site-ul institutiei care o emite.
Concluzia e ca se prescrie foarte greu dreptul de a cere executarea silita a unui proces-verbal de constatare a contraventiei.

Alte discuții în legătură

Contestatie somatie amenda consum de bere E.B. E.B. In 7 decembrie 2008 mergeam acasa pe jos cu 2 prieteni. Aveam 3 beri la cutie in mana nedesfacute. Era frig si ploua. Cand eram aproape de blocul in care ... (vezi toată discuția)
In ce termene intervine prescriptia in cazul amenzilor de circulatie? buiga buiga As dori sa stiu,daca AMENZILE DE CIRCULATIE se PRESCRIU,in ce conditii si in cat timp???X-( (vezi toată discuția)
Prescriptie executare silita/drept la actiune PERESCU ANDREEA PERESCU ANDREEA Buna ziua, speta este urmatoarea: - in iunie 2007 o persoana ia amenda pe autobuz, pt. ca circula fara bilet - i se intocmeste un proces verbal pe care ... (vezi toată discuția)