Am citit mai multe post-uri despre acest subiect insa nu am inteles exact cum se procedeaza.
In blocul in care locuiesc unul din vecinii de la ultimul etaj vrea sa reparam acoperisul. Mentionez ca noi avem pod si nu subsol. Nu stiu exact cat de serioase sunt problemele pe care le au in apartament, acestia mentionand "ca le ploua in casa". Eu ma tem ca vor chema niste "meseriasi" care vor lucra dupa ureche, si nu as vrea sa ma trezesc intr-o situatie de genul care se mai vad pe la televizor - vine furtuna, zboara acoperisul cine stie pe unde si peste ce, iar atunci cine plateste daunele.
Pentru a fi cat mai corect si legal cum ar trebui procedat?
Eu locuiesc la parter, insa cred ca toti vecinii ar trebui sa plateasca pentru reparatia acoperisului. Si sunt cam jumatate din acestia care nu vor sa dea bani. In acest sens ce se poate face?
Multumesc.
Vecinul de la ultimul etaj face sesizare la comitetul executiv al asociatiei. Membrii comitetului, impreuna cu administratorul merg in inspectia locurilor cu pricina, apartament, pod etc.
In comitet se decide daca e cazul reparatiei. Daca da, se insarcineaza administratorul cu a gasi firme de specialitate. Acesta culege oferte si le prezinta comitetului executiv. In urma discutiilor se cheama prestatorii se discuta cu ei, se negociaza si in final se decide asupra unuia. Administratorul contacteaza si face toate demersurile pentru inceperea si urmarirea lucrarii.
Prestatorul prezinta comitetului executiv un deviz de lucrari, un contract care cuprinde si termenii de garantie, facturi, chitante.
Plata lucrarii se face din fondul de reparatii sau, in lipsa banilor din acest fond, se pune suma pe liste, urmand ca proprietarii sa o plateasca.
Fiind o lucrare de urgenta proprietarii nu se pot opune pentru ca ei sunt obligati prin Legea 230/2007 sa intretina condominiul in stare buna de functionare.
Proprietarii restanti mai mult de 90 zile la aceasta suma pot fi chemati in instanta de catre asociatia de proprietari pentru recuperarea sumelor restante..