avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... se plateste trainingul ori ba la demisie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

se plateste trainingul ori ba la demisie?

Buna seara,

citesc de atata timp solutiile si comentariile prezentate pe teme similare si tot nu inteleg clar ce e de facut...
Am nevoie de ajutor, opinii, sfaturi, orice ma poate ajuta sa inchid acest subiect. Despre ce e vorba:
- m-am angajat la o firma, multinationala
- anterior datei inceperii contractului de munca am semnat contractul de munca, nemaitrecand prin faza ofertei scrise (mare greseala!!!)
In acest contract de munca scria ceva vag referitor la posibilitatea trainingului in conditiile actelor aditionale ulteiroare.... repet, foarte vaga exprimare.
- in prima zi de lucru am sosit si am fost solicitat sa semnez un teanc de hartii - prin care si ca am luat cunostinta despre regulamentul intern si alte coduri de conduita. Aa semnat, desi nu le citisem ca nici computer nu aveam....
- am lucrat acolo din greu, am depasit orice targeturi intr-un timp foarte scurt... Revin la inceputuri: la nici o luna m-au trimis in strainatate la o conferinta care a durat 2 ore, nu mai am dovezi (bilete de avion, rezervari, corespondenta pe mail) si surpriza - cand m-am intors m-au pus sa semnez un aditional la contractul de munca, aditional neinregistrat la ITM, cum ca ma angajez sa raman minim 1 an caci firma a cheltuit cu mine...... Am fost foarte frustrat intrucat nu mi s-a prezentat de catre HR aceasta obligatie in timpul "curtarii" dar am semnat aditionalul caci stiam ca altfel transmit o declaratie de razboi, stiam ca nu mai am liniste, si e nasol sa iti cauti job in timpul conflictului... M-am gandit doar ca nu voi pleca mai devreme de 1 an.
- dupa inca 3 luni am fost trimis din nou in afara, pentru 4 zile, si ati ghicit - un nou aditional! De data aceasta trimiterea s-a facut la firma mama din strainatate si acolo nu am invatat nimic, ci doar am cunocut echipa......
- in scurt timp am primit o oferta de munca ce m-a tentat, si pe fondul acestor abuzuri interne, am acceptat.
- fostul angajator mi-a solicitat o anumita suma reprezentand cheltuieli cu trainingul neamortizate.
- am spus ca nu platesc banii. Mi s-a spus ca ma dau in judecata ca sa recupereze banii, dar si ca aditional este investit cu titlu executoriu (nu este, caci l-am verificat, nu are formula clasica consacrata, de titlu executoriu; si daca are formula executorie, de ce trebuie sa ma mai dea in judecata??). SI mi-au mai spus ca am semnat ca sunt de acord cu regulamentul intern si ca am semnat si aditionale.

Intrebarile mele sunt:
- in cazul in care ma dau in judecata, si daca judecatorul considera ca aditionalele nu contravin art 194 si 195 din codul muncii (adica partile pot conveni si alte clauze intre ele decat clauza de suportare a cheltuielilor neamortizate de training in cazul unui training de minim 60 zile), cum anume pot face eu dovada faptului ca:
angajatorul a avut initiativa cursului? desi nu in scris...
tematica a fost aceea de conferinta nu de training?
in realitate nu am fost trimisa sa invat ceva ci sa asist la ceva si respectiv sa cunosc firma mama?

Dar cred ca esenta e alta - daca eu semnez un act in care imi dau acordul sa imi donez ficatul, nu cumva acest act e nul caci eu agreez sa fac ceva ce contravine legilor? La fel si aici - am nevoie sa stiu daca aceste aditionale la contractul de munca au sau nu putere in instanta, daca sunt nule sau nu, si daca am sanse considerabile sa castig.
Va multumesc mult.



Cel mai recent răspuns: Rushiana , utilizator 13:39, 5 Aprilie 2009
In dreptul muncii proba se face de catre angajator. Daca ai mai putin de 60 zile cu tot cu cazare si deplasare nu e nicio problema :D, conventiile sunt nule ;)
Pare sa nu fie chiar asa...
Este admisibilă încheierea unor convenţii privitoare la obligaţia salariatului de a rămâne în unitate o anumită perioadă de timp, chiar dacă modalitatea de formare profesională la care a participat salariatul a fost mai scurtă de 60 de zile. Raţiunea acestei soluţii rezultă din raţiunea textului art. 195 din Codul muncii, aceea de a-l proteja pe angajator, iar nu pe salariat.
(Valeriu Zanfir, Răspunderea patrimonială a salariaţilor şi funcţionarilor publici, Editura Tribuna Economică, Bucureşti, 2005, p. 220)

va multumesc mult pentru raspunsuri. Am observat ca cele mai multe mesaje de pe forum se refera la dreptul muncii, in timp ce subiectul trainingului platit este aparent cel mai dezbatut din aceasta categorie.

nu am inteles partea cu "proba trainingului e facuta de angajator"... imi puteti da mai multe detalii?
va multumesc

pentru Romy:

daca proba o face angajatorul inseamna ca in proces angajatorul e cel care trebuie sa dovedeasca faptul ca eu am solicitat curs de pregatire?

ceea ce cred ca e discutabil este textul articolului 195 (1) din codul muncii: salariatii care au beneficiat de curs .. mai mare de 60 zile nu pot avea INITIATIVA INCETARII contractului de munca cel putin 3 ani.

SI inca ceva: nu se contrazic afirmatiile din art 193 (2) si 194 (1)?
193 (2) - modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte inclusiv OBLIGATIILE CONTRACTUALE ALE SALARIATULUI in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

194 (1) In cazul in care participarea la curusurile sau stagiile,,, este INITIATA DE ANGAJATOR, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.


cum se interpreteaza asadar aceste clauze? exista spete cand angajati care au semnat aditionale pentru stagii initiate de angajatori au castigat in instanta?
va multumesc
Art. 194 (1) vrea sa spuna ca daca participarea la formarea profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
Adica, nu de salariat!

In ceea ce priveste returnarea cheltuielilor, nu are importanta daca formarea profesionala a fost initiata de angajator sau de salariat, ci este important cine a suportat costul formarii profesionale (deoarece vorbim doar de restituirea acestor costuri)

Cred ca trebuie sa ai in vedere ca, obligaţia de restituire ce incumbă salariatului nu poate depăşi cuantumul cheltuielilor făcute de angajator cu formarea sa profesională...


Alte discuții în legătură

Doresc incheiere/inchidere/reziliere/anulare contract munca ContSters56412 ContSters56412 in urma cu o luna m-am angajat ca operator pc si am incheiat contract de munca si act aditional.In actul aditional se specifica faptul ca voi fi format ... (vezi toată discuția)
Clauza formare profesionala george73 george73 Buna ziua, Sunt angajat la o firma din Bucuresti de aproximativ 8 luni.Deoarece este un domeniu tehnic a trebuit sa fac un curs de formare profesionala atunci ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa dau banii inapoi? orlandobarbulescu orlandobarbulescu La firma unde lucrez, mi s-a spus ca ma vor promova in cateva functii cu atribuirea drepturilor salariale corespunzatoare cumului de functii. Am fost trimis ... (vezi toată discuția)