avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Schimbarea dobazii in una variabila
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Schimbarea dobazii in una variabila

Buna ziua,
Va rog sa ma indrumati ca tr facut in situatia mea.
In sept.2007 am luat un credit cu doanda fixa de 5.95% in noinembrie mi-a crescut donada la 7.45% tot dob fixa, fara sa primesc nici o instiintare acasa sau prin telefon si am platit asa pana in ianuarie 2010 cand am fost chemati la banca ca sa semnam un act aditional de scadere a dobanzii, in noul act aditional primesc o rata a donazii de 5.95% p.a.( mentionez ca in actul aditional nu e specificat rata fixa sau variabila) mai jos sunt informatii despre variatia rate dobanzii in functie de variatia 3M euribor, formula de calcul in care scrie : rata donazii in functie de rata de referinta din data de 30.06.2009 +3M euribor.
Eu nu am inteles ca se vorbea de dobanda variabila si abia acum cu ordonanta mi se spune in fata la banca ca am o dobanda variabila.
Vreau sa stiu:
- daca pot obtine anularea actului aditional din ianuarie? si revenirea la dabnda fixa.
Va rog nu va pripiti sa mi dati un raspun, vrea parearea mai multor specialisti, voi merge si la un avocat.
va multumesc celor care imi ve-ti raspunde
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 11:29, 5 Octombrie 2010
Daca dobanda care este consemnata in actul aditional din ianuarie este dimensionata in functie de referinta EURIBOR 3M, cu certitudine, dobanda care se va aplica, dupa semnarea acestui act este una variabila si va fi actualizata odata la 3 luni, fata de data semnarii AA. Dobanda variabila va avea doua componente: referinta EURIBOR 3M si marja aplicata de banca, care ramane constanta pe toata durata de valabilitate a creditului.
Este important sa cititi contractul de imprumut: poate creditul a fost acordat cu dobanda fixa, in primul an, apoi se aliniaza la dobanda standard aplicata de banca pentru categoria de credite respective.
Odata semnat AA, inseamna ca, ati acceptat totalitatea prevederilor sale si acesta produce efecte juridice. Este practic imposibil, ca acum la cca 9 luni de la semnare, sa reveniti invocand ca, situatia nu va avantajeaza sau ca nu ati inteles terminologia termenilor bancari utilizati in formularea clauzelor din AA :O#-o

Contractul de credit semnat la inceput era cu dob. fixa pe intreaga perioada de derulare: 30 ani. Abia in septembrie cand am vazut ca banca nu ne chiama sa ne inmaneze AA conf cu OUG 50/2010 am mers la banca si personalul de acolo ne a zis ca avem dob fixa (ceea ce credeam si noi) si nu se mai aplica prevederile respectivei OUG dupa care am mai cicit inca o data respectiva ordonanta si am mers din nou sa solicitam AA, atunci au vazut va de fapt avem dob. variabila. Mentionez ca persoana de la banca care ne a informat este persoana care se ocupa de creditul nostru. Acum abia fiind si noi lamuriti ca dob este una variabila , intrucat in acel AA scria rata dob de 5.95% p.a. am crezut ca s-a revenit la dob. care fusese la inceput.
As vrea sa adaug ca in acel AA scrie ca se intocmeste pentru a se efectua o " totodata o diminuare a dobanzii ........si o informare corecte si precisa asupra terminologiei din conventia civila........si modificarea/completarea unor clauze contractuale"
Dar s-a urmarit un singur lucru si anume trecerea la dob. variabila.
Daca acea crestere a dobanzii care s-a efectuat prima data la o luna de la creditul luat este ilegala intrucat s-a facut unilateral pt ca banca nu ne-a notificat in vre-un fel atunci nu avea de ce sa mai faca in ian un AA de reducre a dob. drept pt care cred ca ar putea fi nul acel AA.
Banca poate sa modifice contractul atat timp cat si dumneavoastra sunteti de acord. Iar daca ati semnat actul aditional inseamna ca ati fost de acord. Totusi chiar si asa cu actul aditional semnat cred ca ati avea sanse de reusita in instanta banzand-va pe faptul ca banca nu v-a informat corect iar actul aditonal nu era redactat clar si pe intelesul tuturor. Consultati un avocat specializat pentru a vedea ce se poate face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere opc mada9luci mada9luci In 2007 septembrie am luat un credit ipotecar cu dob. fixa pe toata perioada de creditare. In noiembrie 2007 dobanda fixa mi-a fost majorata fata sa fiu ... (vezi toată discuția)
Comisioane bancare si dobanzi mada9luci mada9luci 5Buna ziua va rog sa ma lamuriti in doua chestiuni: 1. Ce credeti ca reprezinta \" Rata fixa a dobanzii curente: 5.95% pe an ? Nu e o intrebare proasta doar ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 adytz_1979 adytz_1979 Buna ziua, Am nevoie de ajutor,deoarece mai sunt vreo doua zile pana la data limita si nu vreau sa le dau satisfactie celor de la Alpha,semnand actul ... (vezi toată discuția)