Caracteristici pentru infiintarea unei firme
Legea nr. 31/1990 republicata, cu modificarile ulterioare este actul normativ care reglementeaza desfasurarea activitatilor economice de catre societatile comerciale.
Asociatii nu au calitatea de comercianti si nu raspund de datoriile societatii decat in limita aporturilor. Capitalul social ( in valoare minima de 200 RON ) este divizat in parti sociale egale care trebuie sa aiba o valoare minima de 10 lei fiecare.
Societatea va fi condusa de adunarea generala a asociatilor, iar administrarea societatii si reprezentarea ei in relatiile cu tertele persoane se va face de catre administratori, puterile lor fiind nelimitate.
Societatea cu raspundere limitata cunoaste o forma aparte: societatea cu raspundere limitata cu asociat unic. O persoana fizica sau juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.
Este necesara verificarea si rezervarea denumirii firmei in functi de preferintele dvs., dar avand in vedere faptul ca aceasta trebuie sa se deosebeasca de cele ale altor societati. Rezervarea denumirii se realizeaza la nivel national.
Documentele necesare pe care trebuie sa ni le puneti la dispozitie pentru inregistrarea unei firme sunt:
- copie act de identitate ( buletin sau carte de identitate/pasaport);
- copie act de detinere a spatiului destinat sediului profesional ( contract de vanzare - cumparare, contract de inchiriere, contract de comodat, etc. );
- Acordul Asociatiei de Proprietari si a Vecinilor - daca este cazul;
- specimen de semnatura legalizat notarial - numai pentru administratorul societatii.
Caracteristici pentru infiintare PFA
Persoana Fizica Autorizata este persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca. Astfel, persoanele fizice au obligatia de a se inregistra si de a autoriza functionarea inainte de inceperea activitatii economice.
Conditiile ce trebuie indeplinite pentru desfasurarea de activitati economice ca persoana fizica autorizata sunt:
- a implinit varsta de 18 ani;
- are calificarea - pregatirea profesionala sau, dupa caz, experienta profesionala, necesara pentru a desfasura activitatea economica pentru care se solicita autorizatia;
- sa aiba un sediu profesional;
- nu a fost condamnat penal prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea de fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal.
Documentele necesare pe care trebuie sa ni le puneti la dispozitie pentru inregistrarea ca persoana fizica autorizata sunt:
- copie act de identitate ( buletin sau carte de identitate);
- documente care atesta pregatirea/experienta profesionala ( diploma, certificatul sau adeverinţa prin care se dovedeşte absolvirea unei instituţii de învăţământ, certificatul de calificare profesională sau de absolvire a unei forme de pregătire profesională, organizată în condiţiile legii în vigoare la data eliberării acestuia, etc.);
- copie act de detinere a spatiului destinat sediului profesional ( contract de vanzare - cumparare, contract de inchiriere, contract de comodat, etc. );
- Acordul Asociatiei de Proprietari si a Vecinilor - daca este cazul;
- specimen de semnatura legalizat notarial.
ATENTIE! Persoana fizica autorizata nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata.