avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... sc sau pfa?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

sc sau pfa?

e a 2 a oara cand deschid subiectul acesta...sunt intr-o mare dilema.lucrez la un salon de infrumusetare ca angajat , sefa mea va pleca in strainatate si a vrut sa inchida toate punctele de lucru de pe firma ei(2 magazine second hand pe care le-a deschis in urma cu 3 luni si salonul)dar noi i-am propus sa ne de-a scaunele in chirie si a acceptat...dar de aici incep marile batai de cap...ca sa iti faci un pfa te ajunge in jur de 15 mil (vechi) cu tot cu casa de marcat , si o sc cam 9 mil (casa de marcat ar fi dispusa sa ne-o lase).initial a vrut sa ne treaca pe mine si colega mea admin cu drept de semnatura amandoua pe actuala firma dar am inteles ca dureaza cam 2 luni , iar noi nu avem timp decat o luna.daca ne-am face o firma am avea contabil...nu stim ce varianta sa alegem si care ar fi mai convenabila si cu care am iesi mai bine noi in toate punctele de vedere ca pfa sau sc...acum nu stiu daca se poate face cevo daca exista cevade genu pfa dar sa fie 2 persoane si sa ne trebuiasca decat o casa de marcat..grad de rudenie nu avem sa facem af..ce ma sfatuiti?
:(
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 22:08, 30 Septembrie 2010
PFA cu norma de venit.
Fara discutie, cea mai avantajoasa forma.

Alberto Kurtyan
Intreprindere individuala - puteti sa aveti angajati cu carte de munca. Costurile de inmatriculare-autorizare nu depasesc 300ron.
Caracteristici pentru infiintarea unei firme
Legea nr. 31/1990 republicata, cu modificarile ulterioare este actul normativ care reglementeaza desfasurarea activitatilor economice de catre societatile comerciale.
Asociatii nu au calitatea de comercianti si nu raspund de datoriile societatii decat in limita aporturilor. Capitalul social ( in valoare minima de 200 RON ) este divizat in parti sociale egale care trebuie sa aiba o valoare minima de 10 lei fiecare.
Societatea va fi condusa de adunarea generala a asociatilor, iar administrarea societatii si reprezentarea ei in relatiile cu tertele persoane se va face de catre administratori, puterile lor fiind nelimitate.
Societatea cu raspundere limitata cunoaste o forma aparte: societatea cu raspundere limitata cu asociat unic. O persoana fizica sau juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.

Este necesara verificarea si rezervarea denumirii firmei in functi de preferintele dvs., dar avand in vedere faptul ca aceasta trebuie sa se deosebeasca de cele ale altor societati. Rezervarea denumirii se realizeaza la nivel national.

Documentele necesare pe care trebuie sa ni le puneti la dispozitie pentru inregistrarea unei firme sunt:
- copie act de identitate ( buletin sau carte de identitate/pasaport);
- copie act de detinere a spatiului destinat sediului profesional ( contract de vanzare - cumparare, contract de inchiriere, contract de comodat, etc. );
- Acordul Asociatiei de Proprietari si a Vecinilor - daca este cazul;
- specimen de semnatura legalizat notarial - numai pentru administratorul societatii.

Caracteristici pentru infiintare PFA

Persoana Fizica Autorizata este persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca. Astfel, persoanele fizice au obligatia de a se inregistra si de a autoriza functionarea inainte de inceperea activitatii economice.

Conditiile ce trebuie indeplinite pentru desfasurarea de activitati economice ca persoana fizica autorizata sunt:
- a implinit varsta de 18 ani;
- are calificarea - pregatirea profesionala sau, dupa caz, experienta profesionala, necesara pentru a desfasura activitatea economica pentru care se solicita autorizatia;
- sa aiba un sediu profesional;
- nu a fost condamnat penal prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea de fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal.

Documentele necesare pe care trebuie sa ni le puneti la dispozitie pentru inregistrarea ca persoana fizica autorizata sunt:
- copie act de identitate ( buletin sau carte de identitate);
- documente care atesta pregatirea/experienta profesionala ( diploma, certificatul sau adeverinţa prin care se dovedeşte absolvirea unei instituţii de învăţământ, certificatul de calificare profesională sau de absolvire a unei forme de pregătire profesională, organizată în condiţiile legii în vigoare la data eliberării acestuia, etc.);
- copie act de detinere a spatiului destinat sediului profesional ( contract de vanzare - cumparare, contract de inchiriere, contract de comodat, etc. );
- Acordul Asociatiei de Proprietari si a Vecinilor - daca este cazul;
- specimen de semnatura legalizat notarial.

ATENTIE! Persoana fizica autorizata nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa manichiura Mira.bela Mira.bela Buna ziua. Doresc sa imi incep activitatea de manichiurista la un salon cu închirierea unui scaun la un salon. Astfel este nevoie sa imi deschid un Pfa ... (vezi toată discuția)
Autorizatii bar ADELA STROE ADELA STROE am o intrebare intrucat sunt nedumirita ce autorizatii imi trebuie pentru deschiderea unui bar? certificat de clasificare? (vezi toată discuția)
Infiintare pfa / ii / srl-d Florentin01 Florentin01 Buna ziua as dori sa imi spuneti si mie tot ce cuprinde PFA / II / SRL-D si ce ar fi mai bine pentru un tanar antreprenor si care sunt taxele pentru toate ... (vezi toată discuția)