avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - ...
Discuție deschisă în Cultură generală

Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - fabule

Dacă Andreea E a ajuns în manualul de istorie alternativă, de ce nu ar ajunge şi maneliştii în manualele de literatură română? Probabil asta s-a întrebat persoana care a compus următorul comentariu literar.
Este vorba despre un text care circulă pe internet. Cu speranţa că nu vom apuca ziua când vom vedea acest text într-o lucrare de bacalaureat, vă prezentăm în continuare... comentariul litarar al unei manele.

"Trei luni de senzaţii" de Florin Peşte - Comentariu literar

Încă din primele versuri, autorul plasează acţiunea într-un mediu feeric.
"Ce miracol şi ce vrajă /Stau cu gagica pe plajă"
Prin folosirea cuvintelor miracol şi vrajă, poetul ne trimite într-o lume magică, interzisă muritorilor de rând. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonişti pe plajă - trimitere directă la infinitul mării, care ar putea sugera şi iubirea nesfârşită, dar şi eternitatea. Nisipul ne duce cu gândul la scurgerea timpului, autorul reuşind astfel să îmbine prin folosirea unui singur cuvânt, atât infinitul cât şi perenul.
În următoarele două versuri, poetul doreşte să împace relativa bipolaritate dintre infinit şi peren:
"Am chef de distractie/ 3 luni de senzatie"
Conştient de clipa fermecată pe care o trăieşte, autorul îşi avertizează ascultătorul (cititorul) că iubirea nesfârşită, dragostea profundă, infinitultul, alfa şi omega, arde intens, asemeni razelor unei zile însorite de vară, comprimându-se în "3 luni de senzaţie". Necuprinsul este asfel încadrat în limite foarte bine delimitate - trei luni - iar profunzimea sentimentelor umane îmbracă forma senzaţiilor.
Iubirea magică nu are suişuri sau coborâşuri. Aşa cum spune şi poetul, cuvintele de ordine în cazul unei asemenea iubiri sunt cheful şi distracţia alături de gagiu sau gagică.
Folosirea cuvintelor nu este deloc întâmplătoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin să sugereze faptul că cel care vorbeşte este un om asemeni nouă, care însă, conform preceptului biblic, şi-a pus în valoare, talanţii, reuşind să pătrundă într-o lume de vis.
A doua strofă a cântecului descrie opulenţa de care se bucură eroul.
"Dau o cheie la Mertan Si am plecat pe litoral/Mi-am pus plinul de benzina/ Si in dreapta o blondina"
"Merţan"-ul face trimitere la stilul de viaţă al marilor padişahi. Folosirea expresiei "plinul de benzină" nu este deloc întâmplătoare. Ea ilustrează verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu operează cu jumătăţi de măsură. Totul sau nimic pare a fi deviza după care se conduce.
Noţiunea “plin” are şi un sens metaforic. Ea prezintă maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfecţiune. Acest lucru este confirmat şi de termenii cu care este descrisă marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fată oarecare. Ea este o "blondină" - simbol al frumuseţii feminine, aşezate la dreapta bărbatului. Afirmaţia este întărită în versul al doilea din cea de a treia strofă.
"Am mertanul de mult timp/ Si-o blondina prototip/ E a mea numai a mea/Si-mi petrec vara cu ea"
Hiperbola "blondină prototip" descrie în profunzime calităţile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinţă unică. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-şi descrie iubita - "prototip" - autorul ne reaminteşte că dragostea lui este asemenea ţinuturilor exotice, fascinante dar încă neexplorate în profunzime, afirmaţia fiind întărită şi de plasarea poveştii în anotimpul de vară.
Ultima strofă descrie actul de iubire dintre cei doi. În primele două versuri, ne este prezentată atmosfera care domneşte între îndrăgostiţi.
"Marea neagra e calduta/ Blonda-i sexy si finuta"
Iubirea se consumă în apa caldă a mării. Cristalinul mării descrie sentimentele celor doi iar căldura apei descrie relaţia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imună la scurgerea timpului.
"Ziua stau cu ea la soare/Noaptea o scot la plimbare"
Succesiunea zi-noapte nu poate perturba trăirile profunde alte tinerilor îndrăgostiţi, dar autorul lasă o portiţă de ieşire din această idilă aproape perfectă. Folosirea termenului "noaptea" din ultimul vers avertizează cititorul că totul poate fi perfectibil, chiar şi iubirea, iar dacă peste iubirea dintre cei doi s-ar lăsa întunericul, eroul va trece şi peste acest obstacol. Este vorba doar de trei luni de distracţie.




Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:05, 9 Mai 2017
Sigur chestia asta nu e o gluma? Nu intruneste rigorile unui comentariu literar, dar cred ca sporeste dramatismul viitorului! Nenorocirea este ca, daca este pe internet, va fi servita ca model de comentariu literar
Dupa ce ca suntem pe unul din primele locuri in UE la analfabetism functional (studiu pe populatia adulta!) asa avem toate sansele sa lasam in urma si Africa...
Ce miracol şi ce vrajă /Stau cu gagica pe plajă

Comentatorul literar” uita sa ne explice etimologia cuvantului “gagica"…

Am chef de distractie/ 3 luni de senzatie
“Comentatorul literar” e dus cu cercul rau de tot… daca poate “cuprinde necuprinsul in 3 luni”…


“Comentatorul literar” scrie:
Elementele de argou: gagiul, gagica vin să sugereze faptul că cel care vorbeşte este un om asemeni nouă, care însă, conform preceptului biblic, şi-a pus în valoare, talanţii, reuşind să pătrundă într-o lume de vis.

Ar fi trebuit sa scrie: asemenea lui… Iar “patrunderea” in lumea de vis ar putea exista doar in visele sale erotice

Dau o cheie la Mertan Si am plecat pe litoral/Mi-am pus plinul de benzina/ Si in dreapta o blondina

Aceste “versuri” ar putea ilustra mai mult “verticalitatea” urinei boului… [“comentatorul literar” facand referire la “verticalitatea convingerilor personajului principal” Ceea ce naste intrebarea: care e personajul principal? Dick?

Hiperbola "blondină prototip" descrie în profunzime calităţile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinţă unică – comentariul acesta e tare de tot, dar nu tine…

Ce fac aici?!!! Chiar comentez toate aberatiile? Pai… daca o fac… care e diferenta intre mine si anonimul autor si anonimul “critic”?

Acest “comentariu” e prea mult pentru singurul meu neuron – pe care as vrea sa-l pastrez pentru ceva mai serios…

Dar – vorba elenei138 – chiar e “pe bune” acest text? Ai un link? Ca de e “pe bune”… “idiocratia” a inceput…
:D
"Nimic nu se pierde...totul se transforma".Cat de actual este acest "motto".

Si ...ca sa putem aprecia "valorile literare", poate este nevoie de "comparatii", nu?

Textul prezentat de colegul @milika poate reprezenta un semnal in plus ca..."totul se transforma"...insa nu inseamna ca trebuie sa intram in panica.Mie imi pare a fi o "parodie de comentariu literar".

Cat timp adolescentii (unii-si sunt destul de multi) citesc literatura "adevarata" si mai scriu, de placere si din proprie initiativa texte;rezumate, compuneri, poezii, comentarii, inseamna clar ca societatea in care traim are sanse sa se schimbe in bine, foarte bine, extraordinar de bine.

Vorbesc chiar serios.Cunosc astfel de copii/adolescenti.

Deci, dragii mei, sa nu intram in panica.Putem gestiona "subiectul", dandu-le copiilor sa citeasca si un comentariu literar adevarat, si nu parodie.

Nu este cazul sa subapreciem inteligenta copiilor/adolescentilor/elevilor.:):):):):)

"Jean Jacques Rousseau credea că omul este bun de la natură, societatea fiind aceea care îl corupe şi-l degradează. Freud, dimpotrivă, este convins că omul se prezintă cu un fond natural deficitar (în raport cu noul său rol existenţial, am spune) şi că numai o societate echitabilă îl poate ridica pe o treaptă mai înaltă a scării umane. În concepţia sa calitatea de om nu se moşteneşte ci se dobândeşte. Aceasta nu reprezintă nicidecum o denigrare a speciei umane. „Departe de noi- spune Freud-intenţia de a nega tendinţele nobile ale naturii umane… Dacă insistăm asupra a ceea ce este rău în om, este numai pentru că alţii nu văd deloc acest aspect, ceea ce nu ameliorează cu nimic natura omenească, ci doar o face de neînţeles. Numai renunţând la aprecierea morală unilaterală avem şansa de a găsi formula care să exprime exact raporturile existente între ceea ce este bun şi ceea ce este rău în natura umană”.

Freud constată reprimarea (necesară) de către societate a unor instincte sau îngrădirea lor: „Noi am arătat că presiunea exterioară pe care educaţia şi mediul le exercită asupra omului au drept efect să contribuie la orientarea vieţii instinctive spre bine, favorizând trecerea de la egoism la altruism”.

:):):)

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 3 Octombrie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
continuand sa nu avem reactie, vom avea o noua generatie cam asa:

[ link extern ]
sau asa:

[ link extern ]

ori asa:

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Octombrie 2010
elena138, utilizator
@elena138
"Vom avea o noua generatie cam asa:.." Imaginile pe care le-ati atasat demonstreaza ca ar fi trebuit sa va exprimati la timpul prezent, cred :) "

Consider ca inainte sa-i judecam pe altii, ar trebui sa ne judecam pe noi, iar toleranta nu se confunda de obicei cu lipsa de educatie/autoeducatie si mai cred ca se fac anumite confuzii in ceea ce priveste lipsa de reactie...Reactie a cui? Dragutza intrebare,nu?

Parerea mea, este ca reactia trebuie sa inceapa cu propria gradina.Cu cat vor fi mai multe gradini in care nu se vor mediatiza astfel de lucruri, cu atat mai mult vor fi sanse mai mari la formarea unor personalitati valoroase si implicit a unor viitori conducatori/lideri care vor schimba in bine societatea.
Sunt lucruri mult mai grave care se intampla in gradinite, scoli, licee decat acest comentariu literar-parodie, zic eu, dvs. nu stiu ce ziceti.
Si..depinde de fiecare dintre noi sa ia acum atitudine, nu comentand pe un site acest lucru ci aplicand in propria familie, cerc de prieteni, cunostinte, teoria constientizarii faptului ca este un comentariu parodie iar exemplul contrariu cel mai bun, ar fi un comentariu real, pe marginea unei capodopere literare.
Doar printr-o astfel de comparatie se poate face diferenta dintre bun/rau, corect/gresit .Daca interzici unui copil un lucru, fara sa-i explici motivul, va face exact contrariul.
La fel si cu atitudinea si cu reactia fata de astfel de lucruri.

Prostia, de exemplu, este o caracteristica specifica fiintei umane.Nu exista om care sa nu fi experimentat cel putin o data in viata o astfel de "caracteristica"...daca te deranjeaza astfel de lucruri la ceilalti, se spune ca ai o problema cu tine insati.Este o proiectie a propriilor sentimente/caracteristici/trasaturi pe care le refuzi propriei persoane.
:) Prostia ca intelepciune:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Intra aici cu sufletul si esti mai acasa ca oriunde... justitiarul3 justitiarul3 Daca iubesti poezia, daca esti fascinat de frumusetea cuvantului... nu sta pe ganduri, scrie, scrie asa cum stii tu, incepe cu putin si mai ales nu-ti fie ... (vezi toată discuția)
De la mos craciun pentru toti membrii comunitatii avocatnet.ro Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR Aseara-a venit Mos Craciun, Mosul cel darnic si cel bun. Sper ca din sacul plin cu toate V-a adus Mosul multa sanatate! Petreceti sarbatorile cu ... (vezi toată discuția)