As mai avea o intrebare. Poate banca sa recurga la proprirea unor sume din salar?
Multumesc.
Buna ziua,
Cum ar trebui sa procedez, in cazul in care am ajuns in imposibilitatea de a mai achita ratele unui credit pentru investitii imobiliare (achizitie apartament, cu ipoteca)?
Ar trebui sa anunt banca in scris? Cum sa argumentez mai bine anuntul?
Va intreb pentru ca, am auzit si cazuri in care banca nu a fost anuntata, dar am fost si sfatuita sa fac anuntul in scris.
mai bine anuntati banca in scris si atasati si adeverinte salariale care sa dovedeasca faptul ca aveti salrii mai mici si ca nu mai puteti face fata ratelor. In acest mod puteti obtine o perioada de gratie sau o reesalonare a creditului astfel incat sa avet o dobana mai mica. Dar cel mai bine e sa anuntai banca...ati putea merge la consultantul la care ati facut contractul de credit si sa va indrume...ar tb sa stie.
Anuntati banca in scris, motivand imposibilitatea de a mai sustine ratele de credit la valoarea actuala. In plus, anexati si documente justificative din care sa rezulte scaderea veniturilor nete in ultimile 3 luni. Incercati sa faceti acest demers cat mai repede, caci, altfel, veti inregistra restante si banca nu va mai proceda imediat la reesalonarea creditului. Nu omiteti faptul ca, dupa trei rate restante, adica la 90 de zile de la ultima plata, banca poate trece la executarea garantiei, adica a acelui apartament care a facut obiectul finantarii. Uzual, nu se mai acorda o perioada de gratie in acest moment de dificultate financiara, ci se procedeaza la o reesalonare a creditului pe o perioada mai mare decat cea prevazuta actualmente in contractul de imprumut.
Succes :ok:
Pentru creditele ipotecare, la inregistrarea de restante mai mari de 90 de zile, serviciu al datoriei, banca trece la executarea garantiei. Nu am intalnit cazuri, in care, pentru credite ipotecare cu restante neachitate banca sa apeleze la poprire din salariul net, in limitele legale. In uzantele bancare, poprirea din venitul net al imprumutatului se practica la creditele pentru nevoi personale, care sunt facilitati negarantate.