avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... contributie CNAS - drepturi de autor
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

contributie CNAS - drepturi de autor

Buna ziua

Va rog sa ma ajutati sa inteleg detaliile legate de contributia mea pentru CNAS in ultimii ani. Ultimele discutii despre acest subiect m-au facut sa realizez ca sunt datoare, si vreau sa inteleg si eu situatia.

In ultimii 5 ani (inteleg ca asta e perioada pt care se calc), am avut numai venituri din drepturi de autor, pt care am platit desigur impozit pe venit - la venitul net obtinut din venitul brut minus cheltuieli forfetare 40%

Acum inteleg ca trebuia sa platesc si CNAS - ca persoana cu venituri impozabile (de ce doamnele de la circa financiara nu mi-au zis niciodata asta - desi am intrebat ce datorii mai am - e o alta problema).

Inteleg ca:
- ar fi trebuit sa achit "lunar" 6.5% (2006,2007) si 5.5% (2008, 2009, 2010).
- daca veniturile mele au fost mai mici decat salariul minim pe economie, achit % din salariul minim brut nu din ce am castigat de fapt
- ca voi plati in plus penalizare 1% pe zi pentru toti cei 5 ani (!?)

va rog sa ma corectati daca am gresit pana aici.

Ceea ce nu inteleg este:
-calculez 6.5% respectiv 5% din venitul brut sau net? (adica dupa ce scad cheltuielile forfetare).
-daca calculez din brut, netul meu impozabil devine mai mic decat cel la care am platit impozit pe venit pana acum? si atunci toate calculele pt impozitul pe venit sunt gresite - si trebuie sa fac rectificative pt toti anii?

multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Cass kudaco kudaco care este % cu care se calculeaza contributia pe anul 2009 si suma dupa care se calculeaza ( salar minim brut pe economie ?) ? (vezi toată discuția)
Icc calculata gresit VioletaIvu VioletaIvu Buna ziua! Veniturile mele, inainte de a naste, au fost din DDA. La aceasta categorie de venit, impozitul se calculeaza abia dupa ce se scad cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Impozit pe salar + impozit din inchiriere Florin Guard Florin Guard Buna, As dori sa stiu cum se procedeaza cu impozitul in cazul in care o persoana are si salar si venituri din chirie. In caz ca exista pe undeva prin forum ... (vezi toată discuția)