As dori sa stiu daca in cazul in care nu as trece numele tatalui pe certificatul de nastere al viitorului meu copil, mai am nevoie de declaratie din partea tatalui cind calatoresc in strainatate cu copilul neinsotita de tatal lui. As dori sa stiu daca copilul poate purta numele de familie al tatalui fara sa fie trecut si tatal pe certificatul de nastere in cazul in care nu sunt casatorita cu el.
As dori sa nu am nevoie de declaratia aceea cind calatoresc in strainatate cu copilul deoarece locuiesc in Anglia si ar trebui sa merg de fiecare data la Londra ca sa o obtin unde nu este program decit de la 9 la 12 dimineata la Ambasada.
Parerea mea: treceti tatal in certificat (indiferent ca-l recunoaste el sau prin hotarare judecatoreasca, pentru ca sunt si alte drepturi care decurg din filiatie), apoi deschideti actiune de incredintare a minorului. In posesia acestei hotarari judecatoresti fiind, nu mai este necesara declaratia celuilalt parinte, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila. ( art.30 alin.(1)).
Nu poate purta numele tatalui fara ca acesta sa fie trecut in CN. Daca tatal este cunoscut, se stabileste filiatia fata de acesta, iar daca nu este cunoscut va purta numele mamei. Exceptie face situatia in care este copil din casatorie, si tatal a decedat inainte de nasterea copilului, iar mama purta numele tatalui.
Multumesc pentru raspuns. Puteti sa-mi spuneti daca se obtine greu acea hotarire judecatoreasca in cazul in care tatal nu face niciun rau copilului, dar sigur ca ar fi de acord sa-mi incredinteze minorul numai ca sa scapam de declaratia aceea la fiecare calatorie? Putem fi reprezentati de vreun avocat in vederea obtinerii acelei hotariri judecatoresti si sa nu fie nevoie sa venim in Romania pentru ca amindoi locuim in Anglia?