avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - bunuri pe numele fiului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - bunuri pe numele fiului

Buna ziua. Am si eu 2 mici problemute, sper intr-o rezolvare cat mai clara, multumesc anticipat.

Mama achizitioneaza fiului, pe numele acestuia, un autoturism, in timpul casatoriei. Fiul (23 de ani) este student la facultate de stat, invatamant de zi (Medicina), nefiind astfel salariat. In aceste conditii, in cazul unui divort + partaj, autoturismul reprezinta bun comun, obtinut in timpul casatoriei? (pe ideea "atata timp cat fiul nu este salariat, este clar ca autoturismul a fost cumparat de catre mama, din banii comuni ai familiei). Poate tatal sa-si ceara dreptul la jumatate din valoarea autoturismului?

Si o a doua intrebare:

Tot in timpul casatoriei, tatal trece pe numele copilului, la banca, o suma de bani, bani obtinuti de tata cu ocazia iesirii la pensie (salarii compensatorii). Acei bani, fiul decide sa-i foloseasca, mai tarziu, in scopuri personale (banii fiind pe numele lui). Are tatal dreptul sa ceara acei bani inapoi? Isi poate da fiul in judecata pentru ca a folosit banii? Cu alte cuvinte, o data trecuti banii pe numele altcuiva, tatal mai are vreun drept la ei?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: weeezer , utilizator 18:05, 22 Decembrie 2007
weeezer a scris:

Poate tatal sa-si ceara dreptul la jumatate din valoarea autoturismului?

Nici tatal si nici mama nu poate sa-si ceara dreptul la o parte din acel autoturism.
Mama achizitioneaza fiului, pe numele acestuia, un autoturism, in timpul casatoriei.

Cum a procedat cand a achizitionat acest autoturism? Poate proba cumva ca banii respectivi provin de la mama acestuia?
Poate proba ca aceasta "donatie" a fost facuta in exclusivitate pentru fiul ei?
Fiul (23 de ani) este student la facultate de stat, invatamant de zi (Medicina), nefiind astfel salariat. In aceste conditii, in cazul unui divort + partaj, autoturismul reprezinta bun comun, obtinut in timpul casatoriei?

In felul in care puneti problema, face parte din bunurile comune.
(pe ideea "atata timp cat fiul nu este salariat, este clar ca autoturismul a fost cumparat de catre mama, din banii comuni ai familiei).

Nu este clar din ce bani a cumparat autoturismul, poate i-a gasit pe strada sau poate i-a furat sau ... sunt mii de variante de a intra in posesia unor sume de bani, fie licite fie ilicite.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Decembrie 2007
Adrian Copil, Consilier juridic
weeezer a scris:

Poate tatal sa-si ceara dreptul la jumatate din valoarea autoturismului?

Nici tatal si nici mama nu poate sa-si ceara dreptul la o parte din acel autoturism.
Mama achizitioneaza fiului, pe numele acestuia, un autoturism, in timpul casatoriei.

Cum a procedat cand a achizitionat acest autoturism? Poate proba cumva ca banii respectivi provin de la mama acestuia?
Poate proba ca aceasta "donatie" a fost facuta in exclusivitate pentru fiul ei?
Fiul (23 de ani) este student la facultate de stat, invatamant de zi (Medicina), nefiind astfel salariat. In aceste conditii, in cazul unui divort + partaj, autoturismul reprezinta bun comun, obtinut in timpul casatoriei?

(pe ideea "atata timp cat fiul nu este salariat, este clar ca autoturismul a fost cumparat de catre mama, din banii comuni ai familiei).

Nu este clar din ce bani a cumparat autoturismul, poate i-a gasit pe strada sau poate i-a furat sau ... sunt mii de variante de a intra in posesia unor sume de bani, fie licite fie ilicite.
abcdeadi a scris:

Am citit tot ce ati scris, si in general inteleg ca, in urma unui partaj, parintele nu poate cere cota parte din valoarea masinii. Altfel spus, un bun o data pus pe numele copilului, este DOAR al copilului. Insa din citatul de mai sus se intelege (sau poate asa inteleg eu?) taman pe dos, si anume ca masina ESTE bun comun, si deci tatal POATE revendica un anumit procent din valoarea acesteia. :-/
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Decembrie 2007
weeezer, utilizator
:)) Este bun comun al fiului impreuna cu sotia sa. Eu la asta m-am referit :)
Deci nu baiatul este cel care divorteaza, asa cum intelesesem eu initial !!!
Nu nu :))
Poate m-am exprimat eu gresit :">

Mama si tata vor divorta, iar mama vrea sa stie daca, cumparandu-i o masina fiului, se expune vreunui risc (riscul ca sotul - tatal baiatului - sa emita vreo pretentie)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj - bunuri pe numele fiului weeezer weeezer Buna ziua. Am si eu 2 mici problemute, sper intr-o rezolvare cat mai clara, multumesc anticipat. Mama achizitioneaza fiului, pe numele acestuia, un ... (vezi toată discuția)
Părinții mei divorțează. cui i se cuvin bunurile din căsătorie, dacă unele sunt pe numele tatălui meu? Ioanis23 Ioanis23 Buna ziua. Autoturismul este pe numele tatalui meu. Casa este tot pe numele lui, dar a fost facuta in perioada casatoriei, pe pamantul din partea parintilor ... (vezi toată discuția)
Apartament dobandit in prima casatorie al3xn01 al3xn01 Buna ziua tatal meu inainte de casatoria mamei mele a mai fost casatorit , in timpul casatoriei are un baiat, a luat un apartament stil rate sau cum era pe ... (vezi toată discuția)